MISTERIJ

I instruktori i Ukrajinci u šumi kraj Berlina osupnuti prizorom s neba, prate im svaki korak: ‘I da hoćemo, ne možemo ništa!‘

Jeftine jednokratne bespilotne letjelice koje koriste i Ukrajinci i Rusi uvelike su obilježile rat u Ukrajini koji traje već skoro dvije i pol godine

Ukrajinski vojnici, obuka, arhivska fotografija

 Aa/abaca/abaca Press/profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Dok su stotine ukrajinskih vojnika u šumi u blizini Berlina u Njemačkoj učile rovovsko i urbano ratovanje, neidentificirane bespilotne letjelice nadlijetale su drveće. Njemački vojnici misle da znaju tko upravlja tim dronovima, međutim još uvijek nisu intervenirali. Odlučili su te letjelice ugraditi u nastavni plan jer su neprijateljski dronovi nešto s čime će se Ukrajinci gotovo sigurno suočiti kada se vrate u svoju djelomično okupiranu domovinu.

"Pretpostavljamo da je barem dio tih dronova pod kontrolom osoba ili grupa s neprijateljskim namjerama", rekao je pukovnik Roland Bösker dok je novinarima novinskog portala Politico pokazivao poveći poligon na tajnoj lokaciji kod glavnog grada Njemačke.

Čak i kad bi htjeli, moguće je da Nijemci ne bi mogli prizemljiti spomenute dronove. S tehničke strane, nemoguće je blokirati sve frekvencije koje se mogu koristiti za upravljanje dronovima. Kada bi njemačke snage upotrijebile uređaje za ometanje dronova koji se temelje na geo-ograđivanju, omele bi i radijske uređaje koji se koriste u nastavi. Povrh toga, sposobni će špijuni pronaći način da bace oko na poligon koji je velik poput tog nadomak Berlina.

Pukovnik Bösker ne može biti siguran da dronovi nisu povezani s Rusijom, ali postoji sumnja da Moskva aktivno radi na destabiliziranju ukrajinskih saveznika sa Zapada, poglavito onih europskih. Bösker je Politicu rekao da instruktori koji podučavaju Ukrajince primili pozive sumnjivih stranaca. Pokušali su ih navodno navesti na bludne radnje.

Spomenute lekcije iz rovovskog i urbanog ratovanja dio su Misije Europske unije za pomoć Ukrajini (EUMAM) koja je ustanovljena 2022. godine. Unija želi da 60 tisuća ukrajinskih vojnika do kraja ove godine prođe ovu ad hoc školu. Ukrajince podučavaju instruktori iz 24 zemlje, a edukacije se odvijaju u Njemačkoj i Poljskoj.

Ukrajinski su vojnici dobro upoznati s dronovima i njihovim mogućnostima. Jeftine jednokratne bespilotne letjelice koje koriste i oni i Rusi uvelike su obilježile rat u Ukrajini koji traje već skoro dvije i pol godine. Obje ih strane koriste za nadzor bojišnice, usmjeravanje artiljerijske vatre te lov na tenkove i vojnike. Međutim, 30-godišnji ukrajinski zapovjednik voda kodnog imena Krug rekao je Politicu da se atmosfera s bojišnice ne može umjetno stvoriti na poligonu. Unatoč tome, njemački instruktori inzistiraju na tome da ukrajinski vojnici koji prolaze obuku jednim okom uvijek gledaju prema nebu.

Među Ukrajincima koji su došli na edukaciju u Njemačku ima mladih i starijih muškaraca, i okretnih i manje okretnih. Ta je šarolika družina rezultat promjena zakona o mobilizaciji. To, međutim, ne znači da ih instruktori štede. Dok jedni prolaze vježbu napadanja rova, drugi uče kako ratovati u urbanom ambijentu. Predavanja o njemu traju četiri dana, a odvijaju se na poligonu koji sadržava oronuli hotel, ured turističke agencije, višestambenu zgradu i farmu. Slušaju ih četiri sredovječna muškarca koji s oružjem još uvijek nisu na "ti". Da bi se zauzelo neko urbano područje, potrebno je oko 16 vojnika koji su prošli višemjesečnu obuku. Instruktori i ukrajinski saveznici nadaju se da će motivirani Ukrajinci vještine savladati brže jer budućnost njihove nacije ovisi o njima.

Njemački brigadir Niels Janeke rekao je Politicu da nije mogao zamisliti da će idući europski rat nalikovati ratu u Ukrajini, odnosno da će biti tradicionalniji. "Moram priznati, ja sam ratnik Hladnog rata", rekao je Janeke. Dodao je da edukacije koje prolaze Ukrajinci pomažu u njemačkim vojnicima. Primjerice, njemačka vojska vodi računa o tome da su njezine trupe kvalitetno maskirane te da nisu lake mete za dronove. "Vježbajte onako kako se borite koliko god je to moguće", rekao je Janeke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2024 06:27