TAJNOVITA ORGANIZACIJA

Imaju tek tri zaposlena, okreću milijune, jači su i od farmaceutskih lobija, a do najviših fotelja u Bruxellesu dođu jednim pozivom!

Tko je Eurofi?

Ursula von der Leyen s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom

 Andre Alves/afp/profimedia/Andre Alves/afp/profimedia

Netransparentni samoprozvani "trust mozgova" Eurofi koji tvrtkama nudi pristup političarima i regulatorima iz Europske unije od prodaje je svojih usluga subjektima iz financijske industrije uprihodovao gotovo šest milijuna eura, piše Politico.

Prema podacima s kojima raspolaže Politico, to Eurofi čini jednom od najvećih lobističkih skupina u Europskoj uniji. Eurofi je do te razine stigao unatoč tome što ima svega tri zaposlenika i nije javno eksponiran.

Eurofi dva puta godišnje organizira sastanke iza zatvorenih na koje dolaze visoki europski dužnosnici, guverneri europskih središnjih banaka i insajderi iz financijskog sektora. Ti se sastanci obično održavaju uoči sastanaka ministara financija članica Europske unije.

Iskusni zastupnici u Europskom parlamentu koji sudjeluju u oblikovanju financijskih zakona rekli su da im je Eurofi platio noćenja u švicarskim hotelima i neka putovanja. Izvještaji o transparentnosti koje je Europska unija objavila u srpnju ove godine stoji da je Eurofi je 2023. zahvaljujući naknadama koje je naplatio svojih članovima imao budžet od 5,7 milijuna dolara. Tad su Eurofijevi članovi bile velike banke, burze dionica i tehnološke tvrtke, uključujući i investicijski fond BlackRock, investicijsku banku Goldman Sachs i bankarski holding American Express.

- (Eurofi) je jedna od najnetransparentnijih grupa. Čudno je što ima tako velik budžet, a svega nekoliko zaposlenika - rekao je istraživač Kenneth Haar iz Corporate Europe Observatoryja, neprofitne organizacije koja istražuje utjecaj lobiranja na politiku Europske unije.

Za razliku od drugih velikih lobista koji operiraju u Bruxellesu, Eurofi tvrdi da ne zastupa financijsku industriju već da samo nudi platforme za rasprave. Eurofi broji više od 100 članova, budžet mu je 2020. bio 3,9 milijuna eura - gotovo 50 posto manje nego 2023. godine. Kad je riječ o lobističkim grupama koje zastupaju interese financijskog sektora, jedino je grupacija Insurance Europe veća od Eurofija.

Politico navodi da Eurofi ima veće resurse od velikih bankarskih lobija, moćnog farmaceutskog lobija Europska federacija farmaceutskih industrija i udruženja i poslovne grupe BusinessEurope.

Eurofi će u rujnu u Budimpešti prirediti konferenciju na koji će doći guverner Francuske središnje banke François Villeroy de Galhau, predsjednica Europske investicijske banke Nadia Calviño te potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis. Očekuje se da će na taj sastanak doći stotine ljudi iz financijskog sektora.

Određeni je broj financijskih lobista Politicu rekao da sumnjaju u Eurofi, ali da drže da bi mnogo toga propustili kada ne bi išli na njegove konferencije.

Jean-Marie Andres iz Eurofija rekao je Politicu da se Eurofi ne bi trebao smatrati lobistom već organizatorom rasprava. Dodao je da mu budžet poveći zbog "inflacije" i potrebe za unajmljivanjem većih dvorana za konferencije. Eurofi tvrdi da ne predstavlja komercijalne interese, međutim advokati za transparentnost tvrde da je to nespojivo s činjenicom da ga financiraju velike financijske tvrtke poput tvrtke za računarstvo u oblaku Amazon Web Services i najveće svjetske banke JPMorgan Chase & Co. Te tvrtke potom na Eurofijem konferencijama mogu razgovarati s regulatorima i političarima.

Financijski insajder tvrde da Eurofi svojim članovima naplaćuje članarinu od 50 tisuća eura, a da dodatno naplaćuje stavke poput mjesta za stolom na gala večerama ili u sobi za stanake te prilike da glavni izvršni direktor neke tvrtke sudjeluje u panel diskusiji.

Eurofi je osnovao bivši guverner Francuske središnje banke Jacques de Larosière. Čelnik mu je bivši britanski dužnosnik u EU David Wright, a svakodnevne operacije vodi Francuz Didier Cahen.

Lobisti, regulatori, dužnosnici i diplomati kažu da su Eurofijeve konferencije mahom dosadne i kontrolirane. Mnogo zanimljivije bude na opuštenim druženjima koja se događaju oko njih. Novinari na njih ne mogu doći.

Njemački parlamentarac Markus Ferber, francuska zastupnica u Europskom parlamentu Stéphanie Yon-Courtin, nizozemski parlamentarac Paul Tang i španjolski zastupnik u Europskom parlamentu Jonás Fernández rekli su da im je Eurofi platio da između 2021. i 2023. dođu na njegove konferencije i da su tada odsjeli u skupim hotelima. Uz to, javno dostupni podaci kažu da su na Eurofijeve konferencije dolazili političari koji su kasnije prepravljali financijske regule te da im je Eurofi pokrivao troškove dolaska na te konferencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 20:22