PAPA NA DRUŠTVENOJ MREŽI

'IMAMO PAPU FRANJU' Kratkom porukom na papinskom Twitteru objavljeno je ime novog poglavara Katoličke crkve

 AFP

VATIKAN - Izborom novog Pape "proradio" je njegov račun na Twitteru @pontifex, koji je bio zatvoren od odreknuća Benedikta XVI. 28 veljače.

Kratkom porukom "Habemus Papam Franciscum" (Imamo papu Franju) svijetu je i preko te društvene mreže objavljen izbor novog poglavara Katoličke crkve.

VIDEO, UŽIVO: 'SVIJET TREBA KRENUTI PUTEM LJUBAVI' poručio je papa Franjo! Jorge Mario Bergoglio prvi je papa iz Latinske Amerike. Protivi se pobačaju, eutanaziji, istospolnim brakovima

Papinski račun na twitteru bio je otvoren 12. prosinca i od tada je prikupio 2,5 milijuna sljedbenika. Tweetovi su bili objavljivani na devet jezika: talijanskom, latinskom, španjolskom, njemačkom, francuskom, portugalskom, poljskom i arapskom.

Prvi dani pontifikata pape Franje

Papa Franjo I. ima dosta gust raspored u prvim danima svog pontifikata, objavio je Vatikan u srijedu navečer.

Svoju prvu noć kao papa Franjo će provesti u Domu svete Marte, ali ne u jednostavnoj sobi u kakvima spavaju kardinali za vrijeme trajanja konklava, nego u prostranom trosobnom apartmanu 201, koji je Papi na raspolaganju dok se ne pripreme njegove odaje u Apostolskoj palači.

U četvrtak ujutro Papa će "privatno" posjetiti baziliku svete Marije Velike, kako je sam najavio s lože bazilike svetog Petra, jer se želi pomoliti Majci Božjoj da zaštiti Rim. U 17 sati slavit će misu s ostalih 114 kardinala elektora u Sikstinskoj kapeli.

U petak u 11 sati primit će cijeli Kardinalski zbor u Klementinskoj dvorani Apostolske palače. Sljedećeg dana, po nedavnoj ustanovljenoj tradiciji, sastat će se s novinarima akreditiranim u Vatikanu.

U nedjelju u podne će okupljenima na Trgu svetog Petra izgovoriti svoj prvi angleus. Misa ustoličenja bit će 19. ožujka, na blagdan svetog Josipa, zaštitnika Crkve, u 9.30 u bazilici svetog Petra.

Vatikanski glasnovornik Federico Lombardi najavio da će se u predstojećim danima Franjo sastati sa svojim prethodnikom Benediktom XVI.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 20:27