TEŠKA BITKA

Inače zdravi 17-godišnjak počeo je osjećati jake bolove, mislio je da ima išijas, a onda se na plućima pojavila sjena...

Trajalo je čak tri godine dok su liječnici otkrili pravi uzrok njegove boli, a da je potrajalo još duže, morali bi mu amputirati nogu
 Jam Press/jam Press/profimedia/Jam Press/jam Press/profimedia

Kada je Jake Spencer počeo osjećati bolove u lijevom bedru dok je polagao vozački, mislio je da je istegnuo mišić zbog korištenja kvačila na automobilu. No pravi uzrok njegove boli bio je rijedak oblik raka koji je sada tog 26-godišnjaka zamalo koštao cijele noge.

Trajalo je čak tri godine dok su liječnici otkrili pravi uzrok njegove boli, a da je potrajalo još duže, ne bi imali drugog izbora nego amputirati mu nogu.

- Sjećam se samo da su mi rekli da je to rak. Bilo je baš onako kako se prikazuje u filmovima: sve mi je ušlo na jedno uho, a izašlo na drugo. Nekoliko dana sam bio na autopilotu pokušavajući shvatiti što se događa. No u isto vrijeme, imao sam osjećaj olakšanja jer bol nije bila samo u mojoj glavi. Postojalo je objašnjenje, ispričao je Jake, prenosi Daily mail.

Njegove su muke počele kada je imao samo 17 godina, a najprije su mu rekli da je to išijas zbog oštećenog živca. Dali su mu tablete protiv bolova, a uskoro mu je noga postala toliko bolna da je jedva izlazio iz kuće.

image
Jam Press/jam Press/profimedia/Jam Press/jam Press/profimedia

Prošao je fizioterapiju, rendgenske zrake, terapiju udarnim valovima i pet igala u bedro kako bi mu liječnici drenirali vrećicu ispunjenu tekućinom.

No ništa od toga nije pomoglo pa je Jake odlučio posljednji put pokušati otkriti uzrok njegovih bolova. U kolovozu 2018. mu je nakon biopsije dijagnosticiran tumor sinovijalnog sarkoma, agresivna maligna vrsta raka koja se nalazi u mekom tkivu.

Ovaj je oblik raka toliko rijedak da je u Ujedinjenom Kraljevstvu zabilježeno samo 79 slučajeva godišnje.

- Bio sam ljut što je cijelo vrijeme to bilo pušteno da raste i uzrokuje još više boli, iako sam stalno naglašavao da sam u agoniji. Nisam razmišljao o budućnosti, samo sam znao da moram proći kroz ovo da bih uopće imao budućnost, rekao je.

image
Jam Press/jam Press/profimedia/Jam Press/jam Press/profimedia

Jake je prošao pet tjedana radioterapije nakon čega je uslijedila operacija uklanjanja 13 cm bedra u studenom 2018.

Ali nažalost, njegova bitka bila je daleko od kraja.

- Bio sam na jednom od redovnih pregleda kad mi se na plućima pojavila sjena. Ispostavilo se da postoji još jedan tumor sarkoma, koji je bio zaklonjen mojim srcem. Bio sam u nevjerici, osjetio sam udarac u trbuh. Bio sam prestravljen da neću preživjeti kemoterapiju ili tretman koji bi bio potreban da ga se riješim. Bio sam tada na fakultetu, a bilo je to za vrijeme pandemije, pa sam morao biti odvojen od obitelji.Nemati ih u svojoj blizini bilo je jednostavno poražavajuće. Bilo je srceparajuće za sve nas, ispričao je.

U svibnju 2020. je imao operaciju uklanjanja tumora iz pluća i od tada više nema rak.

Iako se sada može veseliti budućnosti, Jake se suočava s komplikacijama koje su se pojavile zbog toga što mu tako dugo nije postavljena dijagnoza.

Sada svoju priču dijeli kako bi upozorio druge na znakove na koje trebaju paziti.

image
Jam Press/jam Press/profimedia/Jam Press/jam Press/profimedia

- Unatoč činjenici da sam izgubio dio mišića, stvarno sam zahvalan što je rak uklonjen. Imam stalne ortopedske probleme, ali ostajem pozitivan. Ne krivim liječnike za pogrešnu dijagnozu. Bilo ju je vrlo teško otkriti jer je moj tumor bio dubok i nije bilo vidljive kvržice. Na neki način sam i zahvalan što sam osjetio bolove jer sam čuo strašne priče ljudi koji nisu znali da imaju sarkom sve dok nije već bilo prekasno, dodao je Jake.

- Trajalo je 941 dan dok mi nije postavljena dijagnoza, a mislim da sam sretan što sam preživio, zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:16