STRAVA KRAJ ŠPANJOLSKE

Incident na moru sablaznio javnost, prešao je ravno preko ljudi: ‘Pogledajte policijski brod, pa to su divljaci!‘

Brod koji je prevozio četiri osobe približio se obali španjolske enklave Melilla

Policijski brod pregazio gumenjak

 X

Aktivisti za ljudska prava u Moroku i Španjolskoj prozvali su vlasti Madrida nakon strašnog incidenta koji se dogodio blizu obale Španjolske.

Naime, pojavio se videozapis koji prikazuje gliser španjolske policije kako gazi po malom gumenjaku koji je prevozio migrante prema španjolskoj obali, prenosi Guardian.

Incident se dogodio u nedjelju kada se brod koji je prevozio četiri osobe približio obali španjolske enklave Melilla, smještene na obali Sredozemnog mora na sjeveru Afrike.

Na snimci je prikazan veći patrolni brod Guardie Civil kako skreće prema gumenjaku Zodiac te nakon nekoliko silovitih manevara preleti preko vrha gumenjaka, pri čemu je najmanje jedna osoba ispala s gumenjaka.

Policija je priopćila da nitko nije ozlijeđen i da su osobe na brodu pokušale ilegalno ući u Španjolsku.

Marokanska udruga za ljudska prava priopćila je da je policija u Maroku također potvrdila da nije bilo smrtnih slučajeva u incidentu.

Na društvenim mrežama su ustvrdili da je intervencije španjolske policije bila ‘nasilna i opasna‘ te da su od izvora bliskog policiji doznali da su četiri osobe koje su bile na brodu na sigurnom i da su uhićeni. Kasnije su predani marokanskim vlastima.

Upozoravaju da španjolske vlasti još uvijek nisu pokrenule istragu o incidentu.

Oglasila se i španjolska politička ljevica pozivajući ministra unutarnjih poslova Fernanda Grande-Marlaska da istraži incident.

- Ono što smo vidjeli u Melilli je sramota i potpuno neprihvatljivo, rekla je novinarima u utorak Aina Vidal, glasnogovornica ljevičarskog saveza Sumar.

Jon Iñarritu iz lijeve baskijske koalicije EH Bildu opisao je incident kao "divljački čin" na društvenim mrežama te je najavio planove da hitno zatraži od ministra unutarnjih poslova da se pojavi pred parlamentarnom komisijom kako bi objasnio španjolsku reakciju na incident.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:40