OPSJEDNUTI ZAVJERAMA

Internet preplavile sulude teorije o pokušaju atentata na Trumpa: ‘Pa znate li koga su morali zaposliti u Tajnoj službi!?‘

Stručnjaci za dezinformacije očekuju da će se takvi narativi nastaviti širiti, čak i kada detalji o motivu i pozadini napadača postanu jasnije

Donald Trump nakon ranjavanja

 Rebecca Droke/Afp

Napad na Donalda Trumpa lansirao je pravu poplavu dezinformacija - na ljevici mnogi smatraju da se radi o lažiranom, namještenom i režiranom napadu, dok desnica u svemu vidi zavjeru duboko iznutra, a The Economist u svojoj analizi postavlja pitanje je li istina u takvom ozračju nekima uopće važna.

"Američka politika često je bila arena za usijane glave", napisao je politolog Richard Hofstadter prije 60 godina u svom klasičnom eseju "Paranoidni stil u američkoj politici". Ipak, u mnogim razdobljima, ovaj diskurs "užarenog pretjerivanja, sumnji i zavjereničke fantazije" bio je uglavnom na margini, no internet je marginu učinio dostupnom svima, pojačavajući nesuglasja i porast dezinformacija, piše Economist.

U prvim satima nakon pokušaja atentata na Donalda Trumpa u subotu navečer, kreatori memea i influenceri s ljevice i desnice ubrzo su se složili oko jedne stvari - pucnjava je morala biti organizirana. Neki s ljevice opisali su to kao ‘operaciju pod lažnom zastavom‘ (naziv za operacije i kao što su oružani i teroristički napadi, atentati ili sabotaže koje poduzima neka država ili organizacija na način da je pripiše nekoj drugoj, najčešće suparničkoj državi ili organizaciji, op.a.) koja je organizirana kako bi Trump izgledao kao nepobjediv i dodatno ojačao svoje izborne šanse. Isticali su, tako, posebno način na koji je Trump zastao kako bi pozirao za fotografiju sa šakom u zraku i krvlju koja mu je tekla niz obraz kao dokaz da su napad morali koreografirati kreatori njegove slike i percepcije u javnosti.

Utjecajni građanski eksperti raznih vrsta s desnice - pa čak i neki dužnosnici - odmah su iznijeli mišljenje da pokušaj ubojstva izgledao kao stvar organizirana iznutra. Nekoliko minuta nakon pucnjave, medijski mogul i multimilijarder Elon Musk podržao je Trumpa i kasnije sugerirao svojim pratiteljima, kojih ima oko 190 milijuna, da je neuspjeh Tajne službe da zaustavi napadača možda bio "namjeran". Mike Collins, republikanski kongresmen iz Georgije, ustvrdio je da je "Joe Biden naredio stvar".

Desničarima su problem posebno agentice Tajne službe

Teorije zavjere o šokantnom neuspjehu institucija često uzimaju maha kada drugo objašnjenje, a to je nesposobnost, nije zadovoljavajuće. Napadač na Trumpa, kojeg je FBI identificirao kao 20-godišnjeg Thomasa Matthewa Crooksa, mladića iz Pennsylvanije, očito se uspio popeti na obližnji krov s puškom tipa AR-15 u ruci, a da ga policija nije zaustavila.

To se može ocijeniti kao nevjerojatni neuspjeh profesionalne prakse Tajne službe, a predsjednik Biden obećao je neovisnu reviziju da se utvrdi što je pošlo po zlu. No, u desničarskim medijima to što napadač nije zaustavljen predstavlja se kao dokaz smišljene zavjere. Ubrzo se na Instagramu proširila teorija zavjere prema kojoj je Alejandro Mayorkas, ministar domovinske sigurnosti, kojeg su republikanci ocrnjivali zbog njegovog upravljanja južnom granicom, odbio zahtjeve Trumpove kampanje za boljom zaštitom.

Takva razmišljanja nisu ograničena samo na one opsjednute Redditom koji bjesomučno udaraju po tipkovnici kasno noću - ona su uobičajena među običnim republikancima sklonim MAGA pokretu. Sandra Chase, republikanska izaslanica iz Brooklyna koja prisustvuje ovotjednoj republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Milwaukeeju, rekla je da misli kako je pokušaj atentata stvar organizirana iznutra i da će FBI zataškati pravi zločin.

Ona i njezini istomišljenici skeptici vjerojatno će imati o čemu razgovarati dok budu raspravljali o svojim teorijama u nadolazećim danima i tjednima. U nedjelju je FBI izvijestio kako se čini da je Crooks djelovao sam, što nije popraćeno objavljivanjem dokaza koji bi tu tvrdnju potvrdili.

Chase je rekla da je članica ‘chat‘ grupe čiji članovi izražavaju zabrinutost zbog jednog drugog faktora - da je zapošljavanje na temelju poštovanja principa rodne jednakosti unutar Tajne službe prisililo tu organizaciju da zaposli velik broj neučinkovitih žena, što je povećalo opasnost s kojom se suočio Trump. Fotografije napada koje prikazuju agentice koje su niže od Donalda Trumpa kako žure da mu pruže zaštitu, pretvorene su u mizogine memeove na platformama društvenih medija.

Prema do sada dostupnim dokazima, motivi i politički stavovi Thomasa Matthewa Crooksa uglavnom su misterij. Informativne emisije su izvijestile da je bio registriran kao republikanac, ali je u siječnju 2021. dao malenu donaciju od 15 dolara odboru za liberalnu političku akciju, Progressive Turnout Project. Očigledno je da je odrastao kao pripadnik srednje klase i nije ostavio poseban dojam na školske kolege.

Nastavak širenja istih narativa

No, krajnja desnica na internetu već je izmislila njegov profil koji odgovara njihovom svjetonazoru. Nekoliko minuta nakon što su vlasti objavile identitet napadača, pojavilo se mnoštvo lažnih Instagram profila pod njegovim imenom s izmišljenim biografijama koje opisuju Crooksa kao transrodnog, Židova i pristašu pokreta Black Lives Matter, koji se bori za prava Afroamerikanaca. Oni i druge utjecajne osobe citirale su komentar predsjednika Bidena koji je navodno dao prilikom privatnog poziva donatorima prošlog tjedna: "Završili smo s razgovorima o raspravi, vrijeme je da sredimo Trumpa".

Stručnjaci koji se bave dezinformacijama očekuju da će se takvi narativi nastaviti širiti, čak i kada pojedinosti o motivima i pozadini napadača postanu jasnije. Nove informacije vjerojatno neće promijeniti mišljenje onih koji već vjeruju da je jedna ili druga strana planirala pokušaj atentata. "Karakteristika koja definira teorije zavjere jest da one objašnjavaju sve pa su prilično otporne na pojedinačne detalje", kaže Jonathan Stray s Berkeleyja.

Postavlja se pitanje u kojoj je mjeri takva raširena konfuzija važna. Do danas se američka demokracija nekako provlačila kroz svoje krize, unatoč trajnoj uvjerljivosti Hofstadterovih zapažanja. No, ovaj se tjedan čini više zabrinjavajućim nego što je tome inače zbog nasilja kojem je bio izložen Trump i normalizacije diskursa o takvim radikalnim akcijama na internetu.

Neki gnjevni progresivci tuguju što je metak okrznuo uho Donalda Trumpa, promašivši njegovu lubanju za koji milimetar. Destiny, ljevičarski komentator na društvenim mrežama, rekao je svojim pratiteljima na X-u, kojih ima 250.000, da će Trump i njegovi pristaše "žeti ono što su posijali, a ja sam ovdje da gledam žetvu". U međuvremenu, s desnice stižu objave poput one na Telegram kanalu Florida Proud Boys koja prikazuje Donalda Trumpa s crvenim očima iznad natpisa: "OVO JE RAT!!!".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 06:27