PAKLENI PLAN

‘ISIS-ovci su se autom htjeli zabiti u 20.000 ljudi, a onda bi napali i razornom bombom. A znate li tko su trebali biti zaštitari!?‘

Procurili detalji planiranog terorističkog napada na koncertu najveće svjetske pop zvijezde

Taylor Swift u Beču je otkazala sva tri koncerta

Dvojica osumnjičenika koje je uhitila austrijska policija zbog planiranja terorističkog napada na koncertu Taylor Swift u Beču navodno su bili unajmljeni kao zaštitari, piše The Mirror.

Prijatelji 19-godišnjeg glavnog osumnjičenog navodno su bili angažirani kao djelatnici zaštitarske službe na koncertu, a tinejdžeru je navodno bio plan autom se zaletjeti u 20.000 obožavatelja koji su stajali ispred stadiona Ernst Happel tijekom koncerata i zatim ih napasti mačetama i noževima.

Lokalni mediji izvijestili su kako je bomba trebala biti izrađena pomoću kemijskih tvari pronađenih u njegovoj kući. Osumnjičenik je navodno planirao napraviti eksplozivnu napravu koristeći kemikalije TATP koje su posebno osjetljive na udarce, piše austrijski Kurier. Austrijski kancelar potvrdio je kasnije kako je tragedija izbjegnuta zbog otkazivanja koncerata.

- Zahvaljujući intenzivnoj suradnji naše policije i novoosnovanog DSN-a (Uprava za sigurnost i obavještajne poslove) sa stranim službama, prijetnja je rano identificirana i suzbijena te je tragedija spriječena - napisao je Karl Nehammer na X-u.

19-godišnji osumnjičeni Austrijanac sjevernomakedonskih korijena uhićen je u Ternitzu, južno od Beča, a druga osoba u glavnom gradu Austrije. Tinejdžer je uhićen u ranim jutarnjim satima u srijedu, dok se drugo uhićenje dogodilo u Beču kasnije tijekom dana.

Franz Ruf, ravnatelj za javnu sigurnost u Ministarstvu unutarnjih poslova, izjavio je na konferenciji za novinare da su osumnjičenici navodno radikalizirani putem interneta. Ruf je rekao da se 19-godišnji osumnjičenik prošlog mjeseca navodno zakleo na vjernost vođi Islamske države. Fokus navodnog napada bio je Beč, a posebno koncert Taylor Swift.

Događaji su pop zvijezdu prisilili da otkaže tri planirana koncerta, a shrvanim obožavateljima vijest je priopćila austrijska agencija za prodaju karata Barracuda Music. U priopćenju također stoji da će oni koji su kupili ulaznice za koncert dobiti automatski povrat novca u sljedećih 10 radnih dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2024 00:59