SVIMA PRIJETE

ISLAMSKA DRŽAVA PRIJETI MISS IRAKA Dobila poziv s jezivom porukom: 'Pridruži se ISIS-u ili ćemo te oteti!'

 AFP

Prva miss Iraka nakon 1972. godine postala je žrtva vlastite slave - naime, navodno je dobila prijeteći poziv od ISIS-a da im se pridruži ili će je u suprotnom oteti, piše Independent.

Shaymaa Qasim Abdelrahman (20) postala je prije nekoliko dana prva pobjednica natjecanja ljepote koje Irak nije vidio više od 40 godina. No, prema Jerusalem Postu, primila je prijeteći poziv nedugo nakon pobjede u kojem joj se prijeti otmicom ako se ne pridruži džihadistima ISIS-a.

Nju je to, jasno, uzrujalo, ali nije dopustila da je preplaši. Kako je rekla za NBC: "Želim dokazati da iračke žene imaju svoje mjesto u društvu i prava kao muškarci. Ničega se ne bojim, zato jer znam da je on što radim ispravno."

Inače, cijelo je natjecanje za miss bilo prožeto teškoćama, budući da su religiozni fanatici potencijalnim natjecateljicama prijetili smrću. Na kraju je od šireg izbora od 200 djevojaka na natjecanju sudjelovalo manje od deset zbog straha za vlastitu sigurnost.

Organizator natjecanja Ahmed Leith rekao je da mu je cilj unijeti "dašak normalnog" u društvo: "Irak treba ovo. Želji smo unijeti malo svjetla u teško situaciji". Zbog prijetnji fanatika, otkaza je dio natjecanja u kupaćim kostimima, ali je hidžab svejedno ostao zabranjen kako bi bili usklađeni s međunarodnim standardima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:51