NAJBLIŽA VERZIJA ORIGINALU

Ispod slojeva premaza otkrivena Botticellijeva slika: 'Tehnički je bila točna i naslikana je na materijalu koji se koristio u to vrijeme'

Madonna della Melagrana
 Profimedia, Alamy

Britanski restauratori umjetničkih djela, koji su radili na slici za koju se dugo vjerovalo da je kasnija imitacija remek-djela Sandra Botticellija, otkrili su da je ona u stvari došla iz radionice tog renesansnog umjetnika.

English Heritage, koji vodi brigu o zbirci kulturnog nasljeđa, priopćio je u četvrtak da su njegovi konzervatori to otkrili dok su skidali slojeve starog premaza sa slike “Madonna della Melagrana”, koja prikazuje Kristovu majku kako drži svoje dijete i nar.

- Odmah sam primijetila da slika jako podsjeća na rad samog Botticellija. Stilski je bila previše slična da bi bila imitacija, to je bilo pravo razdoblje, tehnički je bila točna i naslikana je na materijalu koji se koristio u to vrijeme - rekla je konzervatorica English Heritagea Rachel Turnbull.

- Vidjeti te boje kako izlaze ispod slojeva bilo je divno iskustvo - izjavila je ona za radio BBC.

Ta je slika najbliža verzija originalnom djelu umjetnika iz 15. stoljeća, koje se nalazi u galeriji Uffizi u Firenci.

Botticelli je radio kopije svojih djela kako bi ih prodavao. Njegova najslavnija djela su "Rođenje Venere" i "Alegorija proljeća".

Restaurirana slika, dio kolekcije dijamantnog magnata iz 19. stoljeća Juliusa Wernhera, bit će izložena u londonskoj galeriji Ranger's House 1. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 02:14