POD PALICOM DIKTATORA

ISPOVIJEST TETKA KIM JONG-UNA KOJI SE SPASIO BIJEGOM U SAD 'Morao sam pobjeći kada sam vidio koliko je taj režim okrutan'

 AFP PHOTO / KCNA VIA KNS

Tetak sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una opisao je kako su strah od smrtonosne politike Pjongjanga natjerali njega i njegovu suprugu da pobjegnu u SAD gotovo prije 20 godina, prenosi britanski Guardian.

U telefonskom intervjuu za južnokorejsku novinsku agenciju Yonhap, Ri Kang kazao je kako su bili strašno zabrinuti što će 'od njih ostati u nemilosrdnoj borbi za moći koja će uslijedili nakon smrti Kimovog oca, Kim Jong-ila.

- Nakon što sam proveo gotovo dva desetljeća uz Kim Jong-ila, osjetio sam okrutnost moći. Pomislio sam kako nije dobra ideja da živim u blizini - kazao je Ri koji je oženjen s Ko Yong-Suk, mlađom sestrom majke Kim Jong-una.

Ri i Ko su bili zaduženi za brigu o Kim Jong-unu dok je kao tinejdžer studirao u Švicarskoj, a onda su odlučili dezertirati u Ameriku, radije nego li se vratiti i Sjevernu Koreju.

Kimova majka u tom je trenutku bila vrlo bolesna u liječila se u Europi, a na posljetku je umrla u Francuskoj 2004. godine.

- Moja žena je mislila da joj možemo priuštiti dobar tretman u SAD-u. Otišao sam tamo od straha zbog onoga što bi nam vlasti mogle učiniti - kazao je Ri.

To je bilo 13 godina prije nego li je Kim Jong-il preminuo, a prijelaz njegove moći na Kim Jong -una protekla je relativno glatko.

Sumnje Rija o zamkama Pyongyanga bile su osnovane. Nakon dvije godine na čelu Sjeverne Koreje, Kim Jong-un smaknuo je svog drugog tetka Jang Song Thaeka.

Nakon toliko godina provedenih u anonimnosti u SAD-u, Ri i njegova supruga su došli pod medijsku pozornost prošlog tjedna kada su u javnost izašle informacije da je Ko podnijela tužbu u Seulu protiv tri osobe koje su prebjegle u Južnu Koreju.

Ko traži ukupno 60 milijuna wona (oko 350 tisuća kuna) za klevete koje su o njoj izrekli u jednoj južnokorejskoj TV emisiji između 2013. i 2014. godine, a obuhvaćaju tvrdnje da je Ko baratala tajnim fondom Kim Jong-ila, da je njezin otac surađivao s Japanom tijekom kolonijalne vladavine nad korejskim poluotokom i da se podvrgla plastičnoj operaciji nakon što je prebjegla u Ameriku.

- Moja supruga ima problema sa srcem i vrlo je uzrujana zbog onoga što su prebjezi izrekli - kazao je Ri za Yonhap. U intervjuu nije otkriveno gdje par živi u Sjedinjenim Državama, no zna se da Ri vodi uspješnu kemijsku čistionicu.

Imaju dva sina i kćer, koji pohađaju sveučilište u različitim američkim državama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:36