NOVO STANJE

ISW objavio nove karte, čini se da ruske trupe polako potiskuju Ukrajince u Kursku

Jedna grafika od 20. listopada prikazuje rastuće napredovanje ruskih snaga u usporedbi s 13. listopadom

Ruske vojne snage u Kursku/Arhivska fotografija

 Tass/ddp Usa/profimedia/Tass/ddp Usa/profimedia

Ruske trupe potiskuju ukrajinske snage u Kursku, a karte koje je objavio Institut za proučavanje rata (ISW) prikazuju kako se tijekom prošlog tjedna razvijala ruska operacija ponovnog zauzimanja teritorija, dva i pol mjeseca nakon što su snage Kijeva upale u Kursk.

ISW je priopćio da geolocirane snimke prikazuju ukrajinsko napredovanje sjeverno od grada Sudže, kojeg je Kijev zauzeo ubrzo nakon što je probio rusku granicu 6. kolovoza.

Vrhovni zapovjednik oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski rekao je da je Moskva u Kursku rasporedila 50.000 vojnika, oslabivši tako svoje operacije na istoku Ukrajine (što nije nužno bio slučaj, op.a.). Rusko i ukrajinsko ministarstvo još nije komentiralo te navode, prenosi Newsweek.

Karte ISW-a prikazuju promjenu u regiji Kursk tijekom sedam dana. Jedna grafika od 20. listopada prikazuje rastuće napredovanje ruskih snaga u usporedbi s 13. listopadom.

Napadi su usmjereni na Sudžu i okolna područja, kao i prema Korenevu na sjeverozapadu, gdje je Moskva napredovala i opet preuzela teritorij koji je prije toga držala Ukrajina.

Ranija karta potvrđuje tvrdnje da su ruske trupe zauzele Ljubimovku, iako je kasnija karta prikazala da su ukrajinske snage napredovale autocestom P-200 istočno od Čerkaskoga.

Ukrajinski Telegram kanal Deep State je i u svojoj najnovijoj karti pokazao rusko napredovanje u Kursku. Snimke dronom navodno pokazuju kako se devet vojnika iz ukrajinske 36. brigade marinaca bori protiv ruskih snajperista koji su ih opkolili.

Finski vojni analitičar Emil Kastehelmi rekao je za Newsweek da ruske trupe vjerojatno brojčano nadmašuju ukrajinske trupe, što znači da Kijev ne može nastaviti s učinkovitim ofenzivnim operacijama, koje bi imale za cilj brzo proširiti područje kontrole.

Kastehelmi kaže da je Ukrajina kontrolirala oko 1200 kilometara kvadratnih, a trenutno kontrolira oko 700 kvadratnih kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2024 18:39