POČINJE

Iza zatvorenih vrata, u najvećoj tajnosti, sastanak je okončala naredba ajatolaha: ‘Napadnite!‘

New York Times poziva se na tri izvora upoznatih s izdanom naredbom

Postrojbe iranske vojske

 Morteza Nikoubazl/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia/Morteza Nikoubazl/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, izdao je naredbu Iranu da izravno udari na Izrael, kao odmazdu za ubojstvo čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu, piše New York Times.

Ugledni američki medij poziva se na tri izvora, iranskih dužnosnika upoznatih s izdanom naredbom.

Khamenei je naredbu izdao na hitnom sastanku iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost u srijedu ujutro, ubrzo nakon što je Iran objavio da je čelnik Hamasa ubijen.

Izrael, koji je u ratu s Hamasom u Pojasu Gaze, dosad nije niti priznao niti zanijekao da stoji iza ubojstva Ismaila Haniyeha. Kako navodi New York Times, Izrael ima dugu povijest likvidacija neprijatelja u inozemstvu, uključujući i, primjerice, zapovjednike iranskih nuklearnih postrojenja i vojne zapovjednike.

Nije jasno koliko će snažno Iran odgovoriti i hoće li još jednom kalibrirati svoj napad, kao u travnju, kada je, nakon izraelskog napada na iransku ambasadu u Damasku, počinjena šteta na izraelskom teritoriju bila vrlo mala.

Navodno, prema iranskim dužnosnicima koji su komunicirali s New York Timesom, tamošnji zapovjednici razmatraju kombinirani napad bespilotnim letjelicama i projektilima na vojne ciljeve u blizini Tel Aviva i Haife, ali nastojat će izbjeći napade na civilne ciljeve.

No, kako nadalje navodi New York Times, ajatolah Khamenei dao je i upute vojnim zapovjednicima Revolucionarne garde da pripreme planove i za napad i za obranu u slučaju da plane rat širih razmjera.

U javnoj izjavi nakon smrti čelnika Hamasa, Khamenei je izjavio: "Osveta njegove krvi naša je dužnost".

Izjave svih iranskih dužnosnika, uključujući onu novog predsjednika Masouda Pezeshkiana, također konstatiraju da će Iran uzvratiti Izraelu te da ima pravoo braniti se od prijestupa u svoju suverenost.

Ubojstvo, to je jasno, šokiralo iranske dužnosnike ali i ponizilo zemlju s obzirom da se radi o sigurnosnom propustu u državi koja je željna projiciranja snage, ali i frustrirana nesposobnošću da spriječi Izrael u izvođenju tajnih operacija na svom tlu. Neugodnos je pojačana i činjenicom da se Haniyeh netom prije ubojstva sastao i s ajatolahom Khamenei kao i da je napadnut u navodno vrlo sigurnom pansionu Revolucionarne garde na daj pojačanih mjera sigurnosti u glavnom gradu.

Iranski dužnosnici ne gledaju na ubojstvo g. Haniyeha samo kao na oportunističko izraelsko ubojstvo jednog od svojih neprijatelja, već i kao na uvredu njihovom sigurnosnom aparatu koji sugerira da bi bilo tko u Iranu, na bilo kojoj razini, mogao biti meta i ubijen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. kolovoz 2024 21:06