LIDERI NEREDA

Izazvali kaos u Engleskoj, procurile su njihove šokantne poruke: ‘Imam rješenje, napravit ćemo novu Srebrenicu‘

U moru uvredljivih objava, prepunih govora mržnje, islamofobije i ksenofobije, objavljena je i fotografija - Ratka Mladića...

Prosvjed protiv imigracije ispred imigracijskog ureda Waltham Forest u Londonu

 Pa Wire/pa Images/profimedia/

Pozivi na genocid i slike Srebrenice našli su se u porukama koje su ovih dana razmjenjivali prosvjednici protiv imigranata u Velikoj Britaniji planirajući nerede. "Imam rješenje za migrante", napisao je jedan neimenovani korisnik i poslao u grupu fotografiju memorijalnog centra Potočari, posvećenog žrtvama iz Srebrenice. "Ova pobuna trebala bi postati Srebrenica 2.0., kazao je taj korisnik u kasnijoj poruci. U drugoj grupi, u moru uvredljivih objava, prepunih govora mržnje, islamofobije i ksenofobije, objavljena je fotografija Ratka Mladića.

Istraživački novinari došli su do sadržaja iz najmanje devet grupa otvorenih na mreži za razmjenu poruka Telegram, iz kojih se vidi da su lokalni lideri prosvjeda pozivali na hajku i napade protiv osoba stranog podrijetla u Britaniji te da su društvene mreže iskoristili da se organiziraju. Iako se u srijedu strahovalo od velikog izboja nasilja na britanskim ulicama, najgore se nije ostvarilo, a na ulicama je najviše bilo protuprosvjednika, koji su se suprotstavili rasističkim porukama desničarskih grupa.

image
Benjamin Cremel/Afp

Podsjetimo, one su izašle na ulice prethodnih dana, ložeći prosvjede potaknute ubojstvom nožem tri djevojčice u jednoj plesnoj školi u engleskom gradu Southportu. Prosvjedi su započeli nakon što je u javnost plasirana lažna informacija da je ubojstvo počinio tražitelj azila. Istina je bila da je počinitelj mladić rođen i odrastao u Britaniji, u obitelji roditelja stranog porijekla. S obzirom na zapaljivu temu, koja je bila jedna od glavnih tema na nedavnim izborima, ubrzo su na ulicama Velike Britanije buknuli prosvjedi koji su se pretvorili u nerede i napade na migrantske centre i sukobe s policijom. Šokantno je bilo da se neredi nisu brzo smirili, već je na ulicama niza gradova morala intervenirati policija, štiteći hotele u kojima se nalaze tražitelji azila, ali i džamije i druge simbole osoba imigrantskog podrijetla u današnjoj Britaniji.

Bosanski portal Klix.ba piše da je u jednu od grupa stavljena snimka Mladićeva ulaska u Srebrenicu i govora o "buni protiv Dahija", koji, napominje portal, često cirkulira desničarskim kanalima u Velikoj Britaniji, ali i drugdje.

"Ekstremno desne grupe u Velikoj Britaniji već duže vrijeme bave se negiranjem genocida u Srebrenici, u sklopu svoje antimuslimanske kampanje. Neformalni lider prosvjeda i radikalni desničar Tommy Robinson, na stranici svoje grupe Liga za obranu Engleske, imao je sekciju posvećenu negiranju genocida u Srebrenici, nazivajući to lažima", piše Klix.

image
David Young/pa Images/profimedia

Bureau of Investigative Journalism (TBIJ), neprofitna medijska organizacija sa sjedištem u Londonu, objavila je sadržaj desničarske korespondencije u zatvorenim grupama na Telegramu. U grupama su najmanje tri korisnika pozivala na napade na džamije, navode iz TBIJ-a, a prijetnje smrću upućene su prema Yvette Cooper, britanskoj ministrici unutarnjih poslova, zastupniku stranke Nigela Faragea Reform UK Richardu Ticeu te Nicku Lowlesu, direktoru organizacije Hope Not Hate, koja se bavi borbom protiv rasizma.

U grupi se dijelilo upute o podmetanju požara i izradi bombe, priručnog oružja i Molotovljevih koktela. Neki su dijelili savjete kako izbjeći da ih policija identificira. TBIJ je objavio da su neke od grupa sadržavale i 14.000 članova, ali i naveo podatak da su neki administratori grupa, pogotovo onih s najzapaljivijim rječnikom, locirani u inozemstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 10:00