GENOCID U TIBETU

Izdan uhidbeni nalog za bivšim predsjednikom Kine

 Screenshot

MADRID - Španjolski sudac zadužen za tužbu za genocid u Tibetu tijekom razdoblja od 1980. 1990. godine, potvrdio je u ponedjeljak međunarodni uhidbeni nalog protiv bivšeg kineskog predsjednika Jianga Zemina, dok traju polemike o reformi univerzalne pravde.

Sudac Ismael Moren nastavio je argumentaciju prethodne odluke suda od 18. studenoga u korist međunarodnog uhidbenog naloga za Jiang Zemina i bivšeg kineskog premijera Li Penga. Procijenjeno je da postoje indicije sudjelovanja dvojice političara u radnjama koje im se stavljaju na teret.

Sada se ispituju politička i vojna odgovornost svakog od njih tijekom dugog razdoblja.

Sud je podsjetio na rezolucije UN-a koje priznaju da su "kineske vlasti vodile niz akcija eliminiranja težnje za samostalnošću i postojanja Tibeta te provodile ratni zakon pomoću prisilnih preseljenja, kampanja masovne sterilizacije i mučenja disidenata".

Sudac Moreno istražuje u okviru procedure otvorene 2006., na temelju načela univerzalne pravde, nadležnosti koju priznaje španjolsko pravosuđe od 2005. u procesima masovnih zločina poput genocida, pod uvjetom da se protiv njih ne vodi postupak u dotičnoj zemlji.

Španjolsko pravosuđe se smatra nadležnim za istragu u tom slučaju jer jedan od tužitelja, Tibetanac u egzilu Thubten Wangchen, ima španjolsko državljanstvo i kinesko pravosuđe još nije pokrenulo istragu o tim optužbama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:43