ULAZE U RAT?

Izgleda da se ovo stvarno događa, ukrajinski špijuni tvrde: ‘Moskva formira Burjatski bataljun!‘

Trebali bi biti raspoređeni u blizini Sudže i Kurska...

Pripadnici vojske Sjeverne Koreje

 Str/afp/profimedia/Str/afp/profimedia

Vladimir Putin i njegova Rusija suočavaju se s velikim nedostatkom vojnika na prvim linijama u ratu s Ukrajinom, a teški gubitci, odnosno velik broj mrtvih i ranjenih naveo ih je na to da okupe bataljun sjevernokorejskih državljana koji će im pomoći u borbi u Kursku.

Kako prenosi Newsweek, pozivajući se ukrajinsku novinsku kuće LIGA odnosno njene obavještajne izvore, Moskva će svoje redove popuniti vojnicima koje je poslao sjevernokorejski vođa Kim Jong Un. Postrojbe bi naknadno mogle biti uključene u borbu u jugozapadnim regijama zemlje, gdje se Rusija još uvijek bori protiv ukrajinskog prodora koji je započeo 6. kolovoza.

Iako Putin čini sve što je moguće kako bi odgodio i izbjegao donošenje odluke o provođenju novog vala mobilizacije na teritoriju Ruske Federacije, svakodnevne veliki gubici u vojnoj opremi i ljudstvu primorali su Ruse na prisilno novačenje i jednokratno plaćanje za vojnike. Tako će Sjevernokorejci činiti dio "Specijalnog Burjatskog bataljuna", koji je organiziran unutar 11. zasebne desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Rusije. Bataljun bi trebao uključivati do 3000 sjevernokorejskih vojnika, koji se trenutno opskrbljuju lakim naoružanjem i streljivom.

Trebali bi biti raspoređeni u blizini Sudže i Kurska, blizu ukrajinske granice, a time se potvrđuju ranije izjave glasnogovornika Ministarstva obrane SAD-a Patricka Rydera, koji je rekao da bi Sjevernokorejci mogli postati "topovsko meso" u Ukrajini.

"Vidimo sve veće savezništvo između Rusije i Sjeverne Koreje. Ovdje se više ne radi samo o prijenosu oružja, radi se o prebacivanju ljudi iz Sjeverne Koreje u okupacijske vojne snage", komentirao je ranije ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, prenosi Newsweek.

Dana 3. listopada, ukrajinski i ruski izvori vijesti izvijestili su da je šest sjevernokorejskih vojnika poginulo na bojištu u blizini Donjecka, a južnokorejski dužnosnici tvrde da će daljnje premještanje trupa biti "vrlo vjerojatno s obzirom na razvoj vojnih odnosa dviju zemalja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2024 09:01