NOVI PREOKRET

Iznenađujući potez Kamale Harris, Trumpov stožer na nogama: ‘Cijela Amerika postat će kao Kalifornija, sprema se noćna mora!‘

Odabrala je veterana Nacionalne garde američke vojske, učitelja, izabranog u republikanskom okrugu u Zastupnički dom

Guverner američke savezne države Minnesote Tim Walz i potpredsjednica SAD-a Kamala Harris

 STEPHEN MATUREN/AFP

Američki predsjednički izbori ove godine uistinu su jedinstveni, s republikanske je strane osuđeni prijestupnik koji je bio uvjeren u sigurnu pobjedu nakon pokušaja atentata, a s demokratske su se prvo mučili kako nagovoriti ostarjelog predsjednika da se povuče, a onda je nova kandidatkinja, potpredsjednica Kamala Harris, iznenadila izborom svog kandidata za potpredsjednika. Odlučila se za Tima Walza (60), guvernera Minnesote, prenose CNN i AP, iako je u najavama bolje stajao Josh Shapiro, guverner Pennsylvanije.

Obojica su imala svoje pluseve, a Kamala Harris i njezin tim su vjerojatno procijenili da će im više koristiti Walz, političar koji može doprijeti do ruralnih, bijelih glasova koji su još od 2016. godine skloniji glasati za republikanskog kandidata Donalda Trumpa. To je više nego dobar argument iako je Shapiro mogao donijeti 19 elektorskih glasova svoje savezne države.

Bivši učitelj bi mogao u Bijelu kuću

Walz je veteran Nacionalne garde američke vojske, učitelj, izabran u republikanskom okrugu u Zastupnički dom američkog Kongresa 2006. godine gdje je ostao 12 godina, a 2018. je izabran za guvernera Minnesote. Njegove su politike dijelom progresivne, što se očituje u besplatnim školskim obrocima, borbi protiv globalnog zagrijavanja, inzistiranju na smanjenju poreza za srednju klasu i proširenom plaćenom dopustu radnicima. U važnim pitanjima kao što je poljoprivreda Walz zagovara konzervativnije politike i na strani je farmera, što kampanji donosi dodanu vrijednost. Važno je i što zagovara pravo na nošenje oružja i pravo žena da donose odluke o reproduktivnom zdravlju.

image

Guverner američke savezne države Minnesote Tim Walz

Stephen Maturen/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP

Riječ je o političaru koji ima iskustvo Kongresa i upravljanja saveznom državom za kojeg su u taboru Kamale Harris uvjereni da im može donijeti važne glasove na Srednjem zapadu koji je skloniji republikancima, primjerice u saveznim državama Wisconsin i Michigan gdje će se voditi žestoke borbe kako bi se osvojili elektori. The Washington Post piše da je relativno nepoznat široj američkoj javnosti pa o njemu većina američkog biračkog tijela, uključujući demokrate, nema ni pozitivno ni negativno mišljenje.

To je argument kojim kampanja Kamale Harris nastoji marginalizirati JD Vancea, Trumpovog potpredsjedničkog kandidata, koji je nakon imenovanja izazvao niz negativnih reakcija u republikanskom biračkom tijelu pri čemu je najjači odjek, zasad, imalo izvlačenje njegove kritike “žena s mačkama”, žena koje nemaju djece što je trebao biti udarac na potpredsjednicu Harris koja nema vlastite djece, pomajka je djeci svog supruga.

Uslijedio je niz burnih reakcija žena, primjerice glumice Jennifer Aniston, stvarajući negativnu auru oko njegove kandidature na izborima gdje će pitanje prava žena da same odlučuju o reproduktivnom zdravlju, ne samo o pobačaju nego i o medicinski potpomognutoj oplodnji, snažno utjecati na konačni rezultat – tako je bilo i na izborima na polovici mandata sadašnje američki administracije u studenom 2022. godine kad se predviđala premoćna pobjeda Republikanske stranke na kongresnim izborima, ali je rezultat bio tijesan u Zastupničkom domu dok su demokrati sačuvali Senat. Jedan je od razloga bila odluka Vrhovnog suda da ukine presudu Roe vs Wade koja je na federalnoj razini omogućila pravo na pobačaj.

image

Kandidat Republikanske stranke za potpredsjednika SAD-a J. D. Vance

JOE RAEDLE/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Trump plaši SAD ‘kalifornijskim snom‘

Trumpova kampanja je brzo reagirala napavši Walza da je od Minnesote na svaki način pokušao napraviti Kaliforniju – ova savezna država predstavlja sve čega se radikalni republikanci groze, za njih je ta država s moćnom ekonomijom leglo progresivnog liberalizma koje se protivi svemu tradicionalnom. Karoline Leavitt iz Trumpove kampanje odmah je reagirala, pokazujući da i Walza čekaju besramni napadi, kaže ona da se “Walz pretvara da podržava Amerikance središta zemlje jer, kada su kamere isključene, vjeruje da je ruralna Amerika ‘uglavnom krave i kamenje‘. Ako Walz neće glasačima reći istinu, mi hoćemo: baš poput Kamale Harris, Tim Walz je opasan liberalni ekstremist, a kalifornijski san koji sanjaju Harris-Walz noćna je mora svakog Amerikanca,” dodala je.

Sada su sve karte na stolu, počinje bitka, slijedi jedna od svakako najoštrijih kampanji koje će promatrati cijeli svijet, oni desni navijajući za Trumpa, centar za Harris. Eurasia Group je upozorila na ozbiljnu prepreku koja se iznenada, kao nepoznata nepoznanica spustila na demokratsku kampanju – pad svjetskih financijskih tržišta u ponedjeljak koji je potaknut i vijestima o smanjenju trenda zapošljavanja u SAD-u.

image

Guverner američke savezne države Minnesote Tim Walz

Jim WATSON/AFP

“Prvo, ako se zastrašujuće tržišne vijesti nastave, to bi moglo skrenuti medijski fokus s trenutačnog izbornog zamaha Kamale Harris zbog prijetnje recesije. Drugo, Harris je potpredsjednica i Trump je može prikazati kao dio nesposobnog Bidenovog tima koji je doveo do ekonomskih teškoća – američko neopredijeljeno biračko tijelo, koje donosi pobjedu, primarno će glasati na osnovi ekonomije: ankete su dosljedno pokazivale da birači daju prednost Trumpu u ekonomskim pitanjima. Harris tu otvara kandidaturu u nepovoljnijem položaju. Ako se kaos na tržištu nastavi izazvat će rasprave o recesiji u SAD-u pa bi Trumpova prednost mogla rasti”, piše utjecajna konzultantska kuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. kolovoz 2024 07:01