IZA PLAVIH LINIJA

Izrael naredio evaukaciju u Libanonu, stradali UN-ovi djelatnici: ‘Ne mičemo se odavde‘

Izraelska vojska je objavila da je potrebno provesti evakuaciju zbog sigurnosti stanovništva, s obzirom na pojačanu aktivnost Hezbolaha.

Posljedice izraelskih napada na Bejrut

 Murat Sengul/afp/profimedia/Murat Sengul/afp/profimedia

Glasnogovornik mirovnih snaga UN-a u Libanonu izjavio je kako je Izrael zatražio od njega da napusti svoje položaje na jugu te države gdje se Izrael sukobljava s libanonskom skupinom Hezbolah. No UN je odbio tu sugestiju.

Tražili su od nas da se povučemo "s položaja duž plave linije (op.a..crta razgraničenja između obiju država), odnosno sve do pet kilometara od plave linije", rekao je glasnogovornik Privremenih snaga UN-a u Libanonu Andrea Tenenti za agenciju France-Presse (AFP). No, kako Tenenti tvrdi, dogovor je bio da ostanu na linijama.

Sve se spomenuto doggodilo nakon što su Izraelske obrambene snage (IDF) otvorile vatru na UN-ovce u petak u blizini baze mirovnih snaga u Naqouri.

Izraelska vojska priopćila je da su njeni vojnici gađali ono što su detektirali prijetnjom " 50 metara od baze", dodajući da će nastaviti "ispitivati ​​okolnosti incidenta".

Jednako tako, Izraelska vojska u subotu je naredila stanovnicima 23-ju sela na jugu Libanona da se evakuiraju u područja sjeverno od rijeke Awali, koja protječe zapadnom doline Bekaa i ulijeva se u Sredozemlje.

U naredbi objavljenoj putem vojnog priopćenja spominju se sela u južnome Libanonu koja su nedavno bila mete izraelskih napada, a brojna su otprije već gotovo u potpunosti prazna.

Izraelska vojska je objavila da je potrebno provesti evakuaciju zbog sigurnosti stanovništva, s obzirom na pojačanu aktivnost Hezbolaha.

Vojska tvrdi da skupina koristi spomenuta područja za skrivanje oružja i za napade na Izrael odande. Hezbolah negira da među civilima skriva oružje.

Sukob između Izraela i Hezbolaha, koji je izbio prije godinu dana kad je skupina koju podržava Iran lansirala rakete na sjever Izraela u znak potpore Hamasu, dramatično je eskalirao prošli mjesec.

Pojačani izraelski napadi na južni Libanon, dolinu Bekaa i južna predgrađa Bejruta primorali su približno 1,2 milijuna ljudi da od 23. rujna napuste svoje domove, podaci su libanonske vlade.

Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova u subotu je objavio da je danas raseljeno više Libanonaca nego za vrijeme posljednjega velikog rata između Izraela i Hezbolaha godine 2006., kada je svoje domove bilo prisiljeno napustiti oko milijun ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. listopad 2024 23:25