PERSONA NON GRATA

Izrael zabranio glavnom tajniku UN-a ulazak u zemlju

Iran je u utorak ispalio na Izrael više od 180 balističkih projektila nakon eskalacije sukoba između Izraela i libanonskog Hezbolaha

Antonio Guterres

 Angela Weiss/Afp

Izraelski ministar vanjskih poslova rekao je u srijedu da je zabranio ulazak u zemlju glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu jer nije "nedvosmisleno" osudio iranski raketni napad na Izrael.

Iran je u utorak ispalio na Izrael više od 180 balističkih projektila nakon eskalacije sukoba između Izraela i libanonskog Hezbolaha. Mnogi su presretnuti u zraku, ali neki su probili protuzračnu obranu. Nema izvješća o žrtvama.

Guterres je u utorak objavio kratko priopćenje u kojem je samo spomenuo "najnovije napade na Bliskom istoku" i osudio "eskalaciju za eskalacijom".

Ranije u utorak Izrael je poslao svoje postrojbe u južni Libanon.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da je Guterres, zbog toga što nije osudio Iran, persona non grata u Izraelu.

"Svatko tko ne može nedvosmisleno osuditi užasan iranski napad na Izrael, kao što su učinile gotovo sve zemlje na svijetu, ne zaslužuje da stupi na izraelsko tlo", rekao je Katz.

"Izrael će nastaviti braniti svoje građane i štititi svoje nacionalno dostojanstvo, sa ili bez Antonija Guterresa."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 13:47