PROBILI IM OBRANU

Izraelci napadnuti dok su sjedili i jeli, kilometrima daleko od fronte: ‘Hezbolah je znao točno kada i gdje treba udariti‘

Ozlijeđene su morali slati u osam različitih bolnica. Stradalo je najmanje 60 vojnika, nekoliko njih teško, a četvorica su poginula

Izraelske snage sigurnosti osiguravaju mjesto napada blizu grada Binyamina-Giv‘at Ada

 Oren Ziv/AFP

Tijekom posljednja dva tjedna Izrael je zabilježio zapanjujuće uspjehe u borbi protiv Hezbolaha, no militantna skupina sa sjedištem u Bejrutu u nedjelju navečer uzvratila je iznimno precizan udarac - izraelski vojnici sjedili su za večerom kad je dron udario u vojnu bazu u sjevernom gradu Binyamina-Giv‘at Ada. Bilo je toliko ozlijeđenih da su ih morali slati u osam različitih bolnica. Stradalo je najmanje 60 vojnika, nekoliko njih teško, a četvorica su poginula, prenosi Sky News.

Naime, Hezbolahova bespilotna letjelica probila je izraelsku obranu i pogodila zgradu u trenutku kad je u njoj bila najveća gužva. Ili je riječ o izuzetnoj sreći ili je Hezbolah znao kad i gdje treba udariti te izazvati najveću štetu.

- Još uvijek proučavamo ovaj incident... Iako mislim da ne postoji zemlja koja ima bolju obranu od dronova od Izraela, ni mi nismo savršeni i ipak se ponekad iznenadimo - izjavio je izraelski ministar zdravstva Uriel Buso, prvi iz vlade koji je reagirao na napad.

No malo je vjerojatno da će njegove riječi umiriti Izraelce. Vijest da njihovi vojnici nisu bili sigurni dok su sjedili i jeli, kilometrima daleko od fronte, u zemlji u kojoj većina obitelji šalje svoju djecu u nacionalnu vojnu službu duboko je alarmantna.

Efrat Cohen, zdravstvenu volonterku i majku, Sky News zatekao je u bolnici u koju je nosila hranu i potrepštine za ozlijeđene vojnike i njihove obitelji.

- I kao čovjeku i majci, bilo mi je teško čuti za napad, kao i svim ljudima u Izraelu. Bilo bi mi teško i da nisam majka, ali ovako, kad i sama imam djecu tog uzrasta, nije jednostavno, jako nam je loše - rekla je.

Izraelska vojska pokrenula je invaziju na Libanon u nastojanju da sjever Izraela učini sigurnijim. Umjesto toga, njihov neprijatelj pronašao je način da im zaprijeti još dublje u Izraelu. Ovo je velik sigurnosni propust i znak da neprijatelj podiže svoju igru. Nakon dva tjedna prednosti, Izrael se sad treba oporaviti od iznenadnog protunapada koji je pogodio samo srce njegove vojske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2024 12:15