RAT NA BLISKOM ISTOKU

Izraelci objavili video Sinvara u tunelu: ‘Planirao je taj napad, pa pogledajte što on i njegova obitelj nose!‘

Događaje u ratu na Bliskom istoku pratimo uživo iz minute u minutu

Jahja Sinvar u tunelu nekoliko sati prije napada Hamasa na Izrael 7. listopada

 Screenshot/LTC Nadav Šošani/X

Ključni događaji:

- U izraelskim napadima u izbjegličkom kampu Džabaliji 33 poginulih

- Oglasio se iranski vrhovni vođa: ‘Hamas je živ‘

- Dron lansiran prema domu Benjamina Netanyahua



NOVO, 23:55 - Pukovnik Nadav Šošani, međunarodni glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF), objavio je u subotu snimku s koje je skinuta oznaka povjerljivo, a na kojoj se navodno mogu vidjeti što je nedavno ubijeni vođa Hamasa Jahja Sinvar radio dan prije Hamasova napada na Izrael koji se dogodio 7. listopada 2023. godine.

Šošani tvrdi da je snimka koju su, čini se, napravile sigurnosne kamere u jednom od Hamasovih tunela, načinjena nekoliko sati prije Hamasovog napada na Izrael. Na njoj se može vidjeti kako Sinvar nosi vreće, vodu, jastuk i nešto za što Šošani kaže da je televizor.

Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari tvrdi da se tunel koji se može vidjeti u videu nalazi ispod Sinvarova doma u Gazi. "Satima su bili sami. Sinvar i njegov sin hodaju amo-tamo, opremaju se s hranom, vodom, jastucima, televizorom, madracima i drugim proizvodima za dugačak boravak u tunelu", rekao je Hagari, a prenio Times of Israel.

"Satima prije masakra, Sinvar je brinuo samo o sebi i svojoj obitelji dok je slao teroriste da ubijaju izraelsku djecu, žene i muškarce", dodao je Hagari.

Hagari je ustvrdio da su izraelski vojnici uspjeli pronaći Sinvarovo skrovište u Khan Younisu, a glasnogovornik IDF-a kaže da je nalikovao podzemnoj tvrđavi. U njoj su Izraelci pronašli toalete, tuš, kuhinju, krevet, uniforme, sefove, dosta gotovine i dokumente.


23:02 - U izraelskim napadima na grad Beit Lahiju u sjevernom dijelu Pojasa Gaze u subotu je poginulo barem 20 osoba, rekli su liječnici.

Deseci osoba su ranjeni u napadima na zgrade u Beit Lahiji, dodaju zdravstveni radnici.

Novinska agencija Šebab povezana s Hamasom tvrdi da se broj poginulih u izraelskom napadu popeo na barem 60.

Za te brojeve nema potvrde od ministarstva zdravstva Gaze.

Palestinska agencija WAFA navodi da su izraelski ratni zrakoplovi intenzivno bombardirali Beit Lahiju, potpuno uništivši stambeni kompleks dok su civili bili unutra.

Mnogi su i dalje zarobljeni pod ruševinama, a spasilačke ekipe ne mogu doći do njih, prenosi WAFA.


22:11 - Američka potpredsjednica Kamala Harris u subotu je ponovila svoj poziv za primirjem u Gazi te je rekla da je važno ugrabiti priliku koja se stvorila ubojstvom čelnika Hamasa Jahje Sinvara, organizatora napada na Izrael 7. listopada.

Harris je kazala da je svjesna izazova koji predstoje, no rekla je novinarima da će se nastaviti zalagati za kraj sukoba.

"Ovo stvara priliku za koju vjerujem da je moramo u cijelosti iskoristiti - da se posvetimo okončanju rata i vraćanju talaca kući", rekla je u Detroitu.

"Kako se radi o pitanju Bliskog istoka i posebice te regije, nikad nije bilo jednostavno. No ne znači da trebamo odustati. Uvijek će biti teško. Ne smijemo odustati."

Harris je izbjegla pitanje može li je u saveznoj državi Michigan izbora koštati bijes američkih Arapa i muslimana zbog američke podrške kontinuiranom izraelskom bombardiranju Gaze, a nedavno i Libanona, no rekla je da će nastaviti govoriti o tragičnom gubitku nevinih života.

"Cijelo vrijeme javno govorim o činjenici da toliko tragičnih priča dolazi iz Gaze", rekla je Harris, ali spomenula i napad Hamasa na Izrael 7. listopada.

"Ono što je ključno dok sagledavamo ovaj trenutak, je taj da priznamo tragediju koja se dogodila u Gazi, u smislu nevjerojatnog broja nevinih Palestinaca koji su ubijeni, i da to uzmemo ozbiljno i da govorimo istinu o tome", rekla je.

Harris i Trump trenutno su u mrtvoj utrci u "swing" državama poput Michigana, samo 17 dana do izbora 5. studenog.

Harris će trebati dobre rezultate u većinski nebijelim gradovima poput Detroita i Atlante i njihovim predgrađima, od kojih mnoga imaju velike arapske i muslimanske zajednice, kako bi ponovila pobjedu Joea Bidena 2020. godine u Michiganu i Georgiji.

Trump je osvojio Michigan 2016. godine s 11.000 glasova razlike. Godine 2020. godine, Biden je pobijedio Trumpa za 155.000 glasova.

Harris i Trump u subotu su nastavili svoje kampanje, obraćajući se glasačima u saveznim državama od Georgije do Pennsylvanije, u kojima birači već unaprijed glasaju na predsjedničkim izborima.

Trump planira održati skup u subotu u Latrobeu u Pennsylvaniji.

Rano glasanje također započinje u subotu u Nevadi, gdje bi se bivši predsjednik Barack Obama trebao pojaviti i povesti kampanju za Harris u Las Vegasu.


21:33 - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je pokušaj iranskog Hezbolaha da ubije njega i njegovu suprugu u subotu bio "teška pogreška", nakon što je njegov glasnogovornik kazao da je iz Libanona lansiran dron na njegovu obalnu rezidenciju.

Nijedna od skupina koje napadaju Izrael posljednjih godinu dana nije preuzela odgovornost za taj napad.

Izraelska vojska ranije u subotu izvijestila je da se dron lansiran iz Libanona srušio na zgradu u izraelskom gradu Caesareji, gdje je rezidencija za odmor premijera Benjamina Netanyahua.

Netanyahuov ured je objavio da ni on niti njegova supruga nisu bili u obalnom odmaralištu koje se nalazi između Tel Aviva i Haife, u vrijeme napada.

U incidentu nitko nije ozlijeđen, priopćila je vojska. Zaustavljena su dva bespilotna leteća objekta.

"Hezbolah, saveznik Irana koji je pokušao ubiti mene i moju suprugu, napravio je veliku pogrešku", rekao je Netanyahu u izjavi. “Poručujem Irancima i njihovim partnerima u ‘osovini zla‘: svatko tko pokuša nauditi građanima Države Izrael platit će visoku cijenu.”


14:53 - Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku u subotu je rekao da je na Bliskom istoku prekid vatre prioritet i da bi ubojstvo čelnika Hamasa Jahje Sinvara koje su počinile izraelske vojne snage moglo povećati izglede da se on i postigne.

Nakon Sinvarova ubojstva otvorila se nova perspektiva i moramo je iskoristiti da bismo postigli mir, da bismo oslobodili preostale izraelske taoce i pokušali pronaći političku perspektivu", rekao je novinarima Josep Borrell, prvi diplomat EU-a na sastanku ministara obrane zemalja članica grupe G7 u Napulju.

Kazao je i da bi se mirovna misija UN-a u Libanonu, poznata kao UNIFIL, mogla pojačati s obzirom na to da se našla na udaru zaraćenih snaga u sukobu između Izraela i njegova libanonskog protivnika Hezbolaha.

"Snage UN-a moraju se poštovati ​​u cijelom svijetu ... možda se misija UNIFIL-a mora preispitati, ali prvo što treba učiniti je prekinuti vatru", rekao je Borrell, dodavši kako je na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da donosi odluke o UNIFIL-u.


12:20 - Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamenei rekao je u subotu da smrt čelnika Hamasa Jahje Sinvara neće zaustaviti „Osovinu otpora“ i da će Hamas nastaviti djelovati.

„Njegova smrt je nedvojbeno bolna za Osovinu otpora, ali ova fronta nije prestala napredovati mučeništvom istaknutih ličnosti“, izjavio je Hamenei. „Hamas je živ i ostat će živ.“

Sinvar, organizator Hamasova napada na Izrael 7. listopada 2023. koji je pokrenuo rat u Gazi, ubijen je u srijedu u sukobu s izraelskim snagama, a njegova smrt objavljena je u četvrtak.

„Bio je blistavo lice otpora i borbe. Čeličnom odlučnošću suprotstavio se okrutnom i agresivnom neprijatelju. Mudrošću i hrabrošću zadao je nenadoknadiv udarac 7. listopada koji je ostao zabilježen u povijesti ovih prostora. Zatim se časno i s ponosom uzdigao u raj mučenika“, rekao je Hamenei.

„Osovina otpora“, nastala uz dugogodišnju podršku Irana, uključuje Hamas, libanonsku skupinu Hezbolah, pokret hutista u Jemenu i razne šijitske skupine u Iraku i Siriji. Skupine se opisuju kao otpor Izraelu i američkom utjecaju na Bliskom istoku.

„Kao i uvijek, uz Božju milost i pomoć, ostat ćemo na strani iskrenih boraca“, rekao je Hamenei.


10:15 Dron lansiran iz Libanona srušio se na zgradu u izraelskom gradu Caesareji, gdje živi premijer Benjamin Netanyahu, priopćila je u subotu izraelska vojska.

Prema izvješćima izraelskih medija, nije poznato je li Netanyahu bio u obalnom odmaralištu koje se nalazi između Tel Aviva i Haife u vrijeme napada.

image

Prizori ispred doma Benjamina Netanyahua nakon što je na njega pokušan napad dronom

Jack Guez/Afp

U incidentu nitko nije ozlijeđen, priopćila je vojska. Zaustavljena su dva bespilotna leteća objekta.

Zračna uzbuna bila je i u Tel Avivu, 55 kilometara južnije, jer se dron navodno približio četvrti Glilot, gdje se nalazi sjedište izraelske obavještajne službe Mossad i još jedan obavještajni centar.

Sirene su se oglasile na brojnim drugim mjestima u sjevernom Izraelu, uključujući grad Tiberias na zapadnoj obali Galilejskog jezera.

image

Prizori ispred doma Benjamina Netanyahua nakon što je na njega pokušan napad dronom

Jack Guez/Afp

Libanonska šijitska milicija Hezbolah, koja je u savezu s Hamasom u Pojasu Gaze, ispaljuje rakete i dronove na Izrael gotovo svakodnevno od početka rata u Gazi.

Nakon vijesti o smrti čelnika Hamasa Jahje Sinvara u Gazi, milicija koju podržava Iran najavila je „novu fazu eskalacije“.


U izraelskim napadima u izbjegličkom kampu Džabaliji 33 poginulih

Najmanje 33 osobe su ubijene, a 85 je ranjeno u izraelskim napadima u petak u Džabaliji, najvećem od osam povijesnih izbjegličkih kampova u Gazi, rekli su liječnici, dok su stanovnici opisali da su Izraelci paljbom iz tenkova uništili ceste i kuće.

Medijski ured vlade u Gazi, kojim upravlja Hamas, rekao je da bi broj žrtava napada mogao porasti jer se vjeruje da su neki ljudi zarobljeni ispod ruševina, a palestinska službena novinska agencija WAFA rekla je da među ubijenima ima i djece. Zasad nije bilo izraelskih komentara na ta izvješća.

U drugim izraelskim napadima u petak ubijeno je najmanje 39 Palestinaca diljem Gaze, od kojih još 20 u Džabaliji, priopćilo je ministarstvo zdravstva Gaze.

Stanovnici Džabalije rekli su da su izraelski tenkovi stigli do srca kampa nakon probijanja kroz predgrađa i stambene četvrti. Dodali su da izraelska vojska svakodnevno uništava desetke kuća, iz zraka i sa zemlje, te postavljanjem bombi u zgrade i detoniranjem na daljinu.

Izraelska vojska priopćila je da su njezine snage, koje su djelovale u Džabaliji posljednja dva tjedna, ubile desetke militanata u borbi iz neposredne blizine u četvrtak, izvele zračne napade i demontirale vojnu infrastrukturu.

Izrael je u četvrtak priopćio da je ubio najvećeg neprijatelja zemlje, vođu Hamasa Jahju Sinvara, kojeg je optužio da je naredio napad na Izrael 7. listopada - najsmrtonosniji u povijesti izraelsko-palestinskog sukoba.

Izraelska vojska kaže da njena operacija u Džabaliji ima za cilj zaustaviti pregrupiranje boraca Hamasa za nove napade.

Stanovnici su rekli da su izraelske snage izolirale gradove Beit Hanun, Džabaliju i Beit Lahiju sjeverno od grada Gaze, blokirajući kretanje svima osim obiteljima koje su poslušale naredbe za evakuaciju i napustile tri grada.

Rekli su da su komunikacijske i internetske usluge prekinute, što je poremetilo operacije spašavanja.

U petak su zdravstveni dužnosnici apelirali da se gorivo, medicinske potrepštine i hrana odmah pošalju u tri bolnice u sjevernom pojasu Gaze koje su pretrpane brojem pacijenata i ozlijeđenih.

Izrael je rekao da je u petak poslao oko 30 kamiona pomoći u sjevernu Gazu, uključujući hranu, vodu, medicinske potrepštine i opremu za skloništa. "Mi se borimo protiv Hamasa, ne borimo se protiv naroda Gaze", rekao je vojni glasnogovornik Nadav Shoshani novinarima na internetskom brifingu.

Hamas i zdravstveni dužnosnici kažu da pomoć nije stigla do najteže pogođenih područja, uključujući tri izolirana grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. listopad 2024 00:09