ESKALACIJA SUKOBA

Izraelci vode rat u Gazi, Libanonu i Jemenu. Nije im dosta - sada otvaraju i četvrti front!

Izrael kaže da na sjeveru neće biti prekida vatre, osim ako se Hezbolah razoruža i povuče s granice

Izraelski vojnici raspoređeni su blizu granice s Libanonom

 Menahem Kahana/Afp

Novim napadom na hutiste u Jemenu Izrael sada aktivno vodi rat na tri fronta, uključujući protiv Hezbolaha u Libanonu i Hamasa u pojasu Gaze. Također se suočava s potencijalnom četvrtom frontom na Zapadnoj obali, nakon što je nastavio ilegalno širenje izraelskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijima. Deseci izraelskih zrakoplova napali su ciljeve u Jemenu, uništili elektrane i luku te ubili četiri osobe. Izraelski udar bio je odgovor na projektile kojima su hutisti gađali zračnu luku Ben Gurion, nadajući se da će pogoditi zrakoplov u kojem se nalazio premijer Benjamin Netanyahu pri povratku iz New Yorka.

image

Izraelski napad na libanonski grad Balbek

Nidal Solh/Afp

Na sjevernoj fronti Izrael je u posljednjih nekoliko dana izveo više napada na šijitsku terorističku organizaciju, ubivši njezina vođu Hasana Nasralaha i još pet ključnih zapovjednika i savjetnika. Izrael je u posljednja dva tjedna gotovo u potpunosti likvidirao cijelo više zapovjedništvo Hezbolaha te uništio značajan dio zaliha projektila i raketa koje je skupina osigurala u protekla četiri desetljeća. Pritom je ubijeno i više od 1000 Libanonaca, uključujući stotinu djece, a oko milijun civila je raseljeno iz svojih domova. Izrael želi potisnuti Hezbolah što dalje sjeverno od rijeke Litani koja se nalazi oko 30 kilometara od libanonske granice s Izraelom. Cilj je IDF-a očistiti to područje od boraca Hezbolaha i spriječiti njihov povratak kako bi sjeverni Izrael bio izvan dometa raketa koje ispaljuje teroristička organizacija. Izraelska Željezna kupola uspješno je presretala rakete Hezbolaha koji gotovo neprekidno od 7. listopada gađa Izrael, ali prisutan je strah da bi obrambeni sustavi zemlje mogli biti nadjačani.

Zamjenik glavnog tajnika Hezbolaha, Naim Kasem, rekao je da je militantna skupina "spremna za neprijateljski ulazak kopnom", a iz iranskog Ministarstva vanjskih poslova obećali su da će odgovoriti na "agresivnu akciju cionističkog režima", ali su ustuknuli kad im je postavljeno pitanje slanja dodatnih snaga iz Irana na teritorije saveznika, rekavši da su Libanon i borci na palestinskim teritorijima "sposobni obraniti se od agresije".

image

Izrael je napao selo u dolini Bekaa

-/Afp

Taktika koju posljednjih dana koristi IDF je ona koja je razvijana tijekom mnogo godina na "plavoj liniji", tampon-zoni koju su Ujedinjeni narodi uspostavili s libanonskim i izraelskim dužnosnicima i koja bi trebala biti slobodna od bilo kakvog naoružanog osoblja, osim pripadnika libanonske vojske i privremenih snaga UN-a u Libanonu. Izraelci su od 2006. izbjegavali sukobe s Libanoncima, ali su pomno fotografirali i pratili zbivanja na plavoj liniji. Tako su saznali da Hezbolah koristi tu tampon-zonu za gomilanje vojne sposobnosti i zatim su usvojili istu strategiju kao i u Gazi - bombardirali su sva područja za koja su uvjerljivo mogli tvrditi da su uporišta skupine, odnosno da ih Hezbolah koristi.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz je kategoričan. Kaže da na sjeveru neće biti prekida vatre, osim ako se Hezbolah razoruža i povuče s izraelske granice. "Nastavit ćemo se svim snagama boriti protiv terorističke organizacije Hezbolah do pobjede i sigurnog povratka stanovnika sjevera svojim domovima", kaže Katz. Uvjete za prekid vatre iznio je svojim kolegama iz 25 zemalja, uključujući Italiju, Njemačku, Kanadu i Ujedinjeno Kraljevstvo, izvijestio je izraelski javni servis Kan.

image

Izraelski vojnici raspoređeni su blizu granice s Libanonom

Menahem Kahana/Afp

Izrael je možda već počeo s malim prekograničnim upadima u pripremi za moguću kopnenu operaciju u Libanonu, izvijestio je ABC News tijekom vikenda, pozivajući se na dva neimenovana američka dužnosnika. Čini se da Jeruzalem još nije odlučio poslati tenkove i trupe preko plave linije kako bi počeli čišćenje područja od terorista Hezbolaha i omogućili povratak više od 60.000 evakuiranih stanovnika sjevernog Izraela u njihove domove. No, operacije manjeg obujma ili "granični pokreti" prema Libanonu, kako bi se uklonili položaji Hezbolaha u blizini granice, možda su počeli ili će uskoro početi, rekli su američki dužnosnici za CNN. Izraelski tenkovi se gomilaju na libanonsko-izraelskoj granici, piše britanski Times.

image

Grafit Hasana Nasralaha

Gil Cohen-magen/Afp

IDF je definirao potpuni poraz i razbijanja Hamasa kao najvažniji ratni cilj na jugu, ali je rekao da povratak talaca trenutačno dobiva prioritet. Ipak, jučer ujutro je IDF izveo rijetki napad na centar Bejruta. U udaru su ubijena tri lidera palestinske militantne organizacije, uključujući Fataha Šarifa Abu al-Aminea, čelnika Hamasa u Libanonu, koji je bio odgovoran i za koordinaciju terorističkih aktivnosti Hamasa u Libanonu s operativcima Hezbolaha. Istodobno su tri pričuvna bataljuna pozvana u misije na Zapadnoj obali zbog straha od pojačanih terorističkih aktivnosti na potencijalnoj četvrtoj bojišnici.

image

Prosvjednici traže prekid vatre

Ian Langsdon/Afp

Američki predsjednik Joe Biden istaknuo je kako se mora izbjeći sveopći rat na Bliskom istoku, dodavši da će razgovarati s Benjaminom Netanyahuom kako bi se pronašao način za deeskalaciju napetosti. Američki dužnosnik rekao je za Axios da je izbjegavanje izraelskog kopnenog upada sada glavni prioritet Bidenove administracije, kao i sprečavanje izravnog iranskog uplitanja te postizanje diplomatske rezolucije koja vraća stanovnike u njihove domove u sjevernom Izraelu i južnom Libanonu. Nakon nedavnih napada na Hezbolah, a posebno nakon ubojstva Nasralaha, Netanyahu je politički i vojno ojačao. Nedavne ankete pokazale su da Netanyahu već bilježi rast potpore među stanovništvom Izraela, a čak ga i nekadašnji kritičari počinju podržavati, barem ako je suditi prema nedavnoj odluci Gideona Sa‘ara, bivšeg ministra pravosuđa i opozicijskog političara, koji se ponovno pridružio vladajućoj koaliciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 13:07