PRIJETI ESKALACIJA

Izraelci zaprijetili Erdoganu: ‘Neka se samo sjeti što je bilo sa Sadamom i kako je to završilo‘

Izraelski ministar vanjskih poslova Katz odgovorio je turskom predsjedniku na komentar kako bi turska vojska mogla ući u Izrael

Recep Tayyip Erdogan

 Turkish Presidental Press Servic/Afp

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je ako bi Turska bi mogla ući u Izrael kako bi pomogla Palestincima kao što je svojedobno napravila u Libiji i u Nagorno Karabahu.

Na odgovor s izraelske strane nije trebalo dugo čekati.

‘Erdogan ide putem Sadama Huseina i prijeti napadom na Izrael. Trebao bi se samo sjetiti što se tamo dogodilo i kako je to završilo‘, napisao je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz na društvenoj mreži X.

Husein je bio predsjednik Iraka od 1979. do 2003. godine kad su ga svrgnuli i uhitili zapadna koalicija i SAD. 2006. je osuđen na smrtnu kaznu vješanjem zbog zločina nad Kurdima i Šijitima. .

Odnosi između Jeruzalema i Ankare zaoštrili su se nakon što je u listopadu prošle godine započeo rat između Izraelaca i Hamasa, a najnoviji Erdoganov istup Izraelsci su protumačili kao prijetnju invazijom.

Turska na Hamas ne gleda kao na terorističku organizaciju, za razliku od zapadnih i nekih arapskih zemalja, a Erdogan je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua nazvao ‘krvnikom Gaze‘ i ‘ratnim zločincem‘.

image

Recep Tayyip Erdogan

Turkish Presidental Press Servic/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. kolovoz 2024 19:37