PIŠE INOSLAV BEŠKER

Izraelska vakcinacijska diskriminacija: Situacija je osobito teška u Gazi, koja je pod trajnom blokadom

Palestinska Vlast je tek prije nekoliko tjedana počela pregovore s proizvođačima oko nabave cjepiva
 Jack Guez

Izraelska vlada će, objavio je u srijedu ujutro Raijev dopisnik iz Jeruzalema Carlo Paris, eventualan višak cjepiva dostaviti Palestinskoj vlasti, koja će tako biti kadra cijepiti makar dio palestinskog stanovništva, neobuhvaćenoga izraelskim cijepljenjem. Vlada premijera u ostavci Benjamina Netanyahua tako barem dijelom udovoljava zahtjevima građevinskih industrijalaca da se cijepe arapski građevinski radnici koji čine većinu na izraelskim "bauštelama". Rezon nije nesebičan: izraelski poduzetnici se boje zaraze od necijepljenih Arapa.

Naime, dok se s pravom divimo uspjehu Izraela u procjepljivanju svog stanovništva protiv covida-19, nepravedno bi bilo ne napomenuti da dio tog uspjeha Izrael duguje i striktnom apartheidu palestinskoga arapskoga (muslimanskoga i kršćanskoga) stanovništva na teritorijima pod izraelskom izravnom ili neizravnom okupacijskom kontrolom.

Sadašnja kampanja cijepljenja usmjerena je na oko 9 milijuna izraelskih državljana, među kojima ih je, pored 7 milijuna Židova, i oko 2 milijuna Arapa. Iz kampanje je isključeno, međutim, više od 3 milijuna arapskog stanovništva Cisjordanije ili Zapadne obale (rijeke Jordana) i Istočnog Jeruzalema te još oko 2 milijuna stanovnika pojasa Gaze, pod djelomičnom civilnom upravom Palestinske Vlasti, ali pod vojnom kontrolom Izraela.

S druge strane, izraelski naseljenici u kolonijama koje Izrael sustavno organizira u utvrđuje u Cisjordaniji nakon 1967. imaju, kao izraelski državljani, pokrivenost cjepivom podjednaku onoj inih izraelskih državljana na teritoriju Izraela.

Naravno da bi, po odredbama međunarodnog prava, Izrael bio dužan brinuti se za zdravstvenu zaštitu stanovništva na ozemlju koji drži pod okupacijom od 1967., a manjim dijelom još od 1948. Izrael pak tvrdi da je samo Palestinska Vlast odgovorna za zdravstvenu skrb svojih državljana po odredbama Sporazumâ u Oslu devedesetih, kojima je Palestinskoj Vlasti odobrena ograničena privremena samouprava, ali ne i suverenost, pa ona i dalje pripada okupacijskoj vlasti.

Palestinska Vlast je tek prije nekoliko tjedana počela pregovore s proizvođačima oko nabave vakcina, jer je dotad višemjesečna izraelska blokada proračuna ostavila palestinsko lokalno zdravstvo na koljenima, bez sredstava. Situacija je osobito tegobna u Gazi, koja je pod trajnom blokadom s izraelske i s egipatske strane. Izrael drži i pomorsku blokadu. Kad su turske nevladine organizacije u svibnju 2010. pokušale u Gazu dopremiti humanitarnu pomoć i građevinski materijal, izraelska ratna mornarica je presrela konvoj u međunarodnim vodama i pobila deset Turaka civila. Gazu nerijetko definiraju kao najveći koncentracioni logor na svijetu, s kojim se ne mogu mjeriti čak ni kineski logori u Xinjiangu (Istočnom Turkestanu).

Svjetska zdravstvena organizacija je najavila da će, počev od veljače, vakcinirati oko 3 posto stanovništva Zapadne obale i Gaze kroz projekt Covax. Rusija je Palestinskoj Vlasti obećala 400.000 doza ruskog cjepiva sputnik-V. koje nisu odobrila neovisna nadzorna tijela na Zapadu, poput Europske zdravstvene agencije. Ta obećana ruska pomoć ne samo da miriši po tradicionalnim blokovskim podjelama, nego vezuje palestinske Arape uz Rusiju, što izraelski premijer Netanyahu koristi kao motiv diskriminacije nežidovskog stanovništva te levantinske oblasti uz pomoć Sjedinjenih Država Amerike. Europska unija se o tome nerado izjašnjava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:58