PROGOVORIO ZA CNN

Izraelski vojnik razotkrio degutantnu i strogo zabranjenu praksu njihove vojske u Gazi: ‘Šokantno, odbili smo tu zapovijed!‘

Taj postupak nazivali su ‘protokol za komarce‘. I oslobođeni palestinski zarobljenici potvrdili su priču...

Izraelski vojnici, ilustracija

 

 Jim Hollander/upi/profimedia

Izraelska vojska prisilila je Palestince da im budu živi štit i prvi ulaze u potencijalno minirane kuće i tunele u Gazi, kako bi izbjegli izlaganje svojih trupa opasnosti. Za CNN je njihovu praksu otkrio jedan pripadnik IDF-a i pet bivših zatočenika.

Vojnik im je rekao da je njegova jedinica držala dvojicu palestinskih zarobljenika, isključivo u svrhu korištenja kao živih štitova pri ulasku na opasna mjesta. Dodaje i da većina ostalih jedinica ima istu praksu.

Imaju i poseban naziv za nju, “protokol protiv komaraca”. Prema trenutnim informacijama CNN-a, korištena je u sjevernoj Gazi, gradovima Khan Younisu i Rafi. Vojnik otkriva da je njegova jedinica isprva koristila standardne procedure pri ulasku u sumnjive zgrade - poslali bi psa ili probili novi ulaz kroz stranu zgrade.

Ovog proljeća, njihov časnik se pojavio s dvojicom zatočenika u dobi od 16 i 20 godina, govoreći im da njih koriste kao žive štitove jer su povezani s Hamasom, uz objašnjenje kako je “bolje da eksplodira Palestinac, nego njihovi vojnici”.

- Poprilično je šokantno, ali nakon nekoliko mjeseci u Gazi nemaš tendenciju razmišljati normalno. Samo si umoran. Naravno da mi je draže da vojnici žive, ali znate, svijet tako ne funkcionira - rekao je izvor iz IDF-a za CNN.

image

Izraelski vojnici, ilustracija

Jim Hollander/upi/profimedia

Nakon dva dana su odbili nastaviti koristiti novi protokol i rekli zapovjedniku. U početku im je govorio da “ne razmišljaju o međunarodnom pravu”, jer su im “vlastiti životi važniji”, ali kasnije je popustio i oslobodio zatočenike. Vojnicima je činjenica da su civili bili pušteni jasno dala do znanja da nemaju veze s Hamasom.

Svjedočanstva pet palestinskih bivših zarobljenika poklapaju se s iskazom pripadnika IDF-a. Svi kažu da su ih trupe zarobile i prisilile da ulaze u opasna područja ispred vojske.

- Obukli su nas u vojne uniforme, stavili nam kameru i dali opremu za rezanje metala. Tražili bi od nas da pomičemo tepihe, govoreći da traže tunele. Kad bi nešto našli, rekli su nam da to iznesemo van. Pomicali smo namještaj, otvarali hladnjake i ormare, jer se vojska bojala skrivenog eksploziva - rekao im je 20-godišnji bivši zarobljenik Mohammad Saad.

Drugi sugovornik CNN-a, također civil, 59-godišnji Yahya Khalil Al-Kayali rekao je da ga je vojnik zamolio da dođe do njega i počeli su razgovarati na engleskom. Naredio mu je da traži rupe ili tunele ispod zemlje. Nakon toga su ga uputili da ulazi u svaki stan zgrade i provjeri ima li militanata i mina.

- Mislio sam da ću biti ubijen ili umrijeti od eksplozije - rekao je za CNN, ali srećom, zgrada je bila prazna. Nakon što je provjerio 80 stanova, pustili su ga.

image

Izraelski vojnici, ilustracija

Jim Hollander/upi/profimedia

Prisilno korištenje civila u vojnim operacijama zabranjuje međunarodno pravo. Vrhovni sud u Izraelu također je izričito zabranio tu praksu još 2005. godine, kad su koristili palestinske civile da kucaju na vrata militanata, što je sudac nazvao “okrutnim i barbarskim”.

- Direktive i smjernice IDF-a strogo zabranjuju korištenje zatočenih civila u Gazi za vojne operacije - priopćila je izraelska vojska.

Izrael je prethodno optuživao Hamas da koristi civile u Gazi kao živi štit, ugrađujući vojnu infrastrukturu u civilna područja. Negirali su optužbe, iako za njih postoje brojni dokazi. IDF često takvu praksu okrivljuje za šokantan broj civilnih žrtava u Gazi.

- Vidjeli smo kako Hamas koristi Palestince kao živi štit. Za mene je to bolnije s vlastitom vojskom, jer je Hamas teroristička organizacija i IDF ne bi trebao koristiti njihove prakse - zaključio je vojnik za CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2024 17:08