HASSAN NASRALLAH

Izvanredno obraćanje čelnika Hezbollaha u TV prijenosu diljem Libanona: ‘Crvena linija je prijeđena!‘

Nedjeljna eskalacija nasilja potaknula je rastuće strahove od šireg regionalnog sukoba koji ima kapacitete da uvuče i Sjedinjene Države i Iran

Hassan Nasrallah u izravnom televizijskom obraćanju

 /Profimedia/ Screenshot Youtube

Glavni tajnik Hezbollaha Hassan Nasrallah u zapaljivom govoru u nedjelju ustvrdio je da je Izrael prešao "sve crvene linije".

Govor je uslijedio nakon što je izraelska vojska, kako tvrde, tijekom vikenda sa više od stotinu borbenih aviona, na 40 različitih lokacija, "ugasila" planove Hezbollaha koji su uključivali i plan da se baražnom raketnom vatrom napadnu ciljevi u Izraelu.

Hasan Nasrallah izvanredno se, putem televizijskih kamera, obratio građanima Libanona.

image
Ibrahim Amro/Afp
image
Ibrahim Amro/Afp

"Napadom na Libanon, napadom na južna predgrađa Bejruta (misli se na napad krajem srpnja kada je IDF u južnom predgrađu Bejruta ubio jednog od viših zapovjednika Hezbollaha, op.a.), Izrael je prešao sve crvene linije. Izrael je danas i lagao kada su ustvrdili da su pogodili naše strateške projektile, znajući da ih nismo koristili i da bismo ih mogli koristiti u budućnosti."

Nasrallah je nastavio umanjivati značaj izraelskih napada rekavši i da su pogođene "samo dvije lansirne rampe."

Nedjeljna eskalacija nasilja potaknula je rastuće strahove od šireg regionalnog sukoba koji ima kapacitete da uvuče i Sjedinjene Države i Iran, piše Newsweek.

image
Mahmoud Zayyat/Afp
image
Ibrahim Amro/Afp

Kako je za AP izjavio Sean Savett, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost "predsjednik Joe Biden pomno prati događaje u Izraelu i Libanonu."

"Po uputama predsjednika Bidena, viši američki dužnosnici kontinuirano komuniciraju sa svojim izraelskim kolegama. Nastavit ćemo podržavati pravo Izraela da se brani i nastavit ćemo raditi na regionalnoj stabilnosti", izjavio je Savett.

Kako donosi Newsweek, veleposlanstvo SAD-a u Libanonu u međuvremenu je poslalo i e-mail svim američkim građanima u toj zemlji, sa upozorenjem da je "sigurnosno okruženje složeno i da se vrlo brzo može promijeniti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 09:48