MONSTRUOZNI OTMIČAR

'JA SAM SEKSUALNI PREDATOR. TREBAM POMOĆ. ČEMU TREĆA KAD IMAM DVIJE?' Pronašli oproštajno pismo otmičara

Djevojkama je na obljetnicu njihove otmice donosio slavljeničku tortu, držao ih je u zasebnim sobama i krvoločno tukao na svaki znak pomisli o bježanju
 AFP

Ja sam seksualni predator i trebam pomoć. Zašto sam morao otimati treću kad sam već imao dvije? Ali, to što su tu protiv svoje volje mogu zahvaliti tome što su sjele u automobil s potpunim strancem.”

To je dio oproštajne poruke koju je osumnjičeni otimač i silovatelj Ariel Castro navodno napisao 2004., a koju je policija pronašla tijekom detaljne pretrage kuće u Clevelandu gdje su tri žene deset godina bile zatočene i zlostavljane. Poruka koju je Castro napisao otprilike nakon što je oteo treću djevojku Ginu DeJesus kada je navodno izmučen savješću razmišljao o samoubojstvu, a o kojoj je pisalo više američkih medija nakon što je novinar Scott Taylor došao do njezine kopije i objavio neke dijelove na svom Twitter profilu, daje dublji uvid u psihološki profil zločinca iz Clevelanda.

Bazen na napuhavanje

Njegov je dom na Seymour Avenue poprište pretrage detektiva i forenzičara koji izuzimaju svaki predmet koji bi mogao objasniti okolnosti u kojima je Castro skoro deset godina držao zatočene Ginu DeJesus, Amandu Berry i Michelle Knight te ih sustavno zlostavljao, a ta poruka je jedan od tih predmeta.

Protiv Ariela Castra u međuvremenu je podignuta i formalna optužnica . On će biti optužen za otmicu tri žene i male Jocelyn, kćeri Amande Berry koju je ona začela s njim u zatočeništvu, te za silovanje Berry, DeJesus i Knight. Castrova braća Pedro i Olin, koji su također bili uhićeni s njim na dan kad je hrabra Amanda Berry uzvicima u pomoć privukla susjeda te tako spasila i sebe i ostale, neće biti optuženi u ovom slučaju jer, prema navodima policije, nisu pronađeni dokazi da su povezani s otmicama i silovanjima. Dvojica braće odgovarat će pred zakonom, ali zbog nekoliko manjih prekršaja koji nisu povezani s ovim slučajem.

Sam Ariel, izvijestila je policija, surađuje s istražiteljima i dao je opširnu izjavu o svemu što je učinio u slučaju otmice i zlostavljanja tri žene, a jučer se prvi put pojavio pred sudom koji ga je zadržao u pritvoru, ali i odredio mu jamčevinu u iznosu od osam milijuna dolara.

U javnost, pak, cure novi, sve grozomorniji detalji njihova zatočeništva. Michelle Knight istražiteljima je ispričala da je pet puta zatrudnjela, ali ju je silovatelj svaki put izgladnjivao i tukao u trbuh kako bi spontano pobacila, što se i dogodilo. Kada je Amanda Berry zatrudnjela, situacija je bila drugačija: Castro je natjerao Michelle Knight da je porodi. Žena koja nije imala nikakvog medicinskog znanja uspjela je poroditi Amandu Berry, pri čemu je koristila mali bazen na napuhavanje kako bi sačuvali plodnu vodu. Nakon poroda beba nije disala, ali joj je Michelle Knight dala umjetno disanje i tako je spasila. Cijelo to vrijeme Castro joj je prijetio da će je ubiti ako beba ne preživi.

Iskušavao zatočenice

- Nevjerojatno je da je djevojka koja ne zna ništa o porađanju žena uspjela pomoći u rađanju danas potpuno zdrave šestogodišnjakinje - rekao je za CNN izvor iz policije koji je otkrio detalje ispitivanja djevojaka.

Ova priča, čini se, potpuno demantira prijašnje informacije da Michelle Knight ima mentalnih teškoća jer bi se takva osoba teško mogla snaći u ovakvim neočekivanim situacijama.

Tijekom ispitivanja otkriveno je također da su djevojke na početku bile zatočene u podrumu, ali je u jednom trenutku Castro pristao preseliti ih na gornje katove kuće. Svaka od njih bila je zatočena u posebnoj sobi, ali je bilo situacija u kojima su se susretale i bile su “usmjerene jedna na drugu kako bi preživjele”. U deset godina svoga zatočeništva, izvijestili su policajci, žene su napustile kuću samo dvaput, i to nakratko. Castro ih je odveo u stražnje dvorište prerušene, a na sebi su imale perike i sunčane naočale. Silovatelj je često iskušavao svoje zatočenice. Pretvarao se da je otišao iz kuće, a onda bi se naglo pojavio pred ženama. Ako bi neka od njih učinila nešto što bi govorilo da je pokušavala pobjeći, surovo bi je pretukao.

Emotivna otupljenost

Svaka od žena dobila bi na obljetnicu svoga zatočenja slavljeničku tortu. Taj je ritual bio zamjena za rođendansku proslavu i dodatni psihološki pritisak na zatočenice. Policijski su izvori naveli za CNN kako su s vremenom Gina DeJesus i Michelle Knight počele pokazivati znakove emotivne otupljenosti i pomirenosti sa situacijom u kojoj su se nalazile. Analitičari ističu da je prerano govoriti o tome jesu li neke od njih počele patiti od tzv. stockholmskog sindroma. Međutim, ponašanje Amande Berry u ponedjeljak navečer, kada je iskoristila priliku jer je Castro zaboravio zaključati vrata i izašla pred ulazna vrate kuće te zvala u pomoć susjede, jasno govori da ona sigurno nije počela emotivno pristajati na svoje zatočeništvo.

Castro ipak nema nikakve veze s nestankom Ashley Summers

Iako je u prvim izvješćima objavljeno kako bi uhićenje braće Castro moglo rezultirati novim informacijama o Ashley Summers, još jednoj tinejdžerici koja je oteta u istoj četvrti Clevelanda kao i tri djevojke oslobođene u ponedjeljak, policijske su vlasti jučer ipak smanjile te nade.

- Nema novih informacija o nestanku Ashley Summers. No, potraga za njom je i te kako aktivna - rekao je jučer novinarima zamjenik šefa policije u Clevelandu, Ed Tomba. Dodao je kako su trojica braće detaljno ispitivana o mogućoj povezanosti s nestankom Ashley Summers. Obitelj nestale tinejdžerice, koja je imala 14 godina kad je posljednji put viđena, rekla je novinarima kako nisu odustali od potrage za njom te kako vjeruju da je još živa. Nestanak tri tinejdžerice - Berry, DeJesus pa Summers - iz istoga kvarta u samo četiri godine traumatizirao je taj dio Clevelanda pa je jasna euforija kojom je dočekana vijest o oslobađanju Berry i DeJesus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 10:00