DEMOGRAFSKA KRIZA

Japan počeo konzultirati mlade ljude zbog nedostatka interesa za brak, lokalne vlasti već pokreću aplikacije za upoznavanje

Ankete pokazuju da mlade brinu visoki troškovi života i radna kultura

Mladi par u Japanu, ilustracija

 Sopa Images/ddp Usa/profimedia/Sopa Images/ddp Usa/profimedia

Japanska vlada počela je konzultirati mlade ljude o njihovim planovima za brak usred demografske krize. Agencija za djecu i obitelj, koja je pokrenuta u travnju prošle godine, održala je svoj prvi sastanak radne skupine zbog nedostatka interesa za brak, piše The Guardian.

Država se bori s populacijskom krizom zbog koje se očekuje nagli pad stanovništva tijekom sljedećih desetljeća. Relativno malo djece se u Japanu rađa među nevjenčanim osobama, stoga pad broja brakova za njih znači i niska stopa nataliteta uz starenje stanovništva.

U petak je održan sastanak kako bi se podržalo mlade u njihovom nastojanju da pronađu partnere. Sudionici su bile osobe koje razmišljaju o braku u budućnosti i stručnjaci upućeni u izazove s kojma se suočavaju.

image

Mladi par u Japanu, ilustracija

Stanislav Kogiku/zuma Press/profimedia/Stanislav Kogiku/zuma Press/profimedia

Vlada je prepoznala kako je percepcija braka kod mladih populacija drugačija od prethodnog standarda, naveo je dužnosnik agencije, nakon što je 2023. godine broj sklopljenih brakova pao ispod 500 milijuna, po prvi put od 1930-ih godina.

- Glavna je premisa da se brak i odgoj djece trebaju temeljiti na poštivanju različitih vrijednosti i načina razmišljanja pojedinaca. Bili bismo zahvalni kad bismo mogli čuti vaše stavove i što vas sprječava da ostvarite svoje želje - prenosi Guardian riječi Ayuko Kato, ministrice za politike povezane s djecom.

Agencija je iznijela rezultate anketa samaca u dobi od 25 do 34 godine, prema kojima ih je gotovo polovica rekla da nisu imali priliku upoznati potencijalne partnere. Također se nerado vjenčaju ili osnivaju obitelji zbog zabrinutosti oko visokih troškova života, nedostatka dobrih poslova i radne kulture koja otežava da oba roditelja imaju posao i vremena za brigu o djeci.

Lokalne vlasti već provode određene mjere, koje se prostiru od pitanja vrtića do pomaganja kod upoznavanja mladih. Gradska vlast Tokija u lipnju je rekla da će pokrenuti aplikaciju za upoznavanje do kraja ljeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 02:06