‘LOVAC NA CRNCE‘

Jedan od najgorih masovnih ubojica i rasista ikada konačno progovorio: ‘Policija je sve znala...‘

Neki od onih koji su preživjeli su ispričali kako ih je van Schoor upucao kad su već imali ruke u zraku i predali se

Louis van Schoor

 Screenshot: Youtube

Osuđeni južnoafrički ubojica Louis van Schoor koji je ubio desetke crnaca tijekom aparthejda rekao je za BBC da je policija podržavala njegovo nasilje.

Louis van Schoor je za BBC kazao da bi i drugi trebali s njim podijeliti krivnju za zločine iz vremena aparthejda u Južnoj Africi.

Tijekom trogodišnjeg razdoblja 1980-ih Van Schoor, koji je radio kao zaštitar, ubio je najmanje 39 ljudi. Sve njegove žrtve bile su crne boje kože. Najmlađi je imao samo 12 godina. Ubojstva su se dogodila u u južnoafričkom gradu East Londonu.

Imao je ugovor za zaštitu do 70% tvrtki u vlasništvu bijelaca, uključujući restorane, trgovine, tvornice i škole. Dugo je tvrdio da su svi koje je ubio bili kriminalci uhvaćeni na djelu kako provaljuju u te zgrade. Navodno se u većini slučajeva radilo o očajnim ljudima, koji su pokušavali na neki način doći do hrane.

Van Schoor je uhićen 1991. nakon političkih promjena koje su se u zemlji dogodile nakon puštanja iz zatvora političkog aktivista Nelsona Mandele.

Osuđen je za samo sedam ubojstava, jer je sud odredio da se u većini slučajeva radilo o opravdanoj likvidaciji provalnika, koji su po zakonu ovog rasističkog sustava smjeli biti upucani ako su pokušali pobjeći.

Neki od onih koji su preživjeli su ispričali kako ih je van Schoor upucao kad su već imali ruke u zraku i predali se.

Neka od najšokantnijih otkrića BBC-jeve istrage proizašla su iz intervjua sa samim Van Schoorom, koji su snažno sugerirali da je bio uzbuđen zbog svojih aktivnosti.

Van Schoor je rekao da je imao značajnu podršku bjelačke zajednice u East Londonu i da je svako ubojstvo sam prijavio policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2024 17:03