RAZORNA PALJANICA

Jedan od najtežih udaraca u ratu Ukrajinci su Rusima zadali vlastitim novim oružjem: ‘Uništili su im 30 tisuća tona!‘

Ovo je naša nova metoda osvete protiv agresora, poručio je Zelenski

Satelitske snimke Toropeca: lijevo prije napada, desno nakon

 Handout/Afp

Četiri dana nakon što je eksplodiralo golemo skladište ruskog streljiva u gradu Toropecu u zapadnoj Rusiji, udaljenom nešto manje od 500 kilometara od Ukrajine, ponovno su napali ukrajinski dronovi. U subotu ujutro dronovi su izazvali veliku eksploziju u TIhorecku u južnoj Rusiji, oko 300 kilometara od prve linije bojišta u Ukrajini.

Sve je očitije, no još nije potvrđeno, da Ukrainci koriste svoju najnoviju bespilotnu letjelicu, raketni dron Paljanicu na mlazni pogon, za te razorne napade.

Pukovnik Ants Kiviselg, načelnik obavještajnog centra estonskih obrambenih snaga, na tiskovnoj konferenciji u Tallinu rekao je da Rusija i dalje drži inicijativu na terenu, ali da bi nedavna eksplozija mogla ozbiljno ugroziti njezine planove. Naveo je da je Ukrajina uspješno isplanirala i pogodila skladište za projektile, streljivo i eksploziv u Toropecu, što je izazvalo niz detonacija.

"Detonirano je 30.000 tona eksplozivnih sredstava, što znači 750.000 granata. Ako pogledamo prosječno borbeno djelovanje, Ruska Federacija ispaljivala je 10.000 granata tjedno. Dakle, to je zaliha streljiva za dva do tri mjeseca. Kao rezultat ovog napada, Rusija je pretrpjela gubitke u streljivu i vidjet ćemo utjecaj tih gubitaka na fronti sljedećih tjedana", rekao je Kiviselg, prenosi estonski javni servis ERR.

Paljanica je hibrid projektila i drona, autohtoni ukrajinski proizvod, a dizajneri tvrde da su ga razvili u samo godinu i pol i to iz temelja. Podsjetimo, Volodimir Zelenski je na Dan neovisnosti Ukrajine, 24. kolovoza, objavio da je prvi put protiv neprijateljskih trupa korišteno potpuno novo oružje, ukrajinski sustav "Paljanica".

- Ovo je naša nova metoda osvete protiv agresora, poručio je tada.

Nazvan je "Paljanica", po tradicionalnom ukrajinskom kruhu od pšeničnog brašna, koji simbolizira gostoljubivost i sreću. Zelenski je naglasio da se radi o oružju "potpuno nove klase".

Zelenski nije tada otkrio gdje je prvi put upotrijebljeno novo ukrajinsko oružje, no šuškalo se da je to bilo na Krimu. Prema ukrajinskim navodima, Paljanica ima domet 700 kilometara, što je u rangu s taktičkim projektilima koje isporučuje SAD. Paljanica navodno može pogoditi najmanje 20 ruskih zračnih luka.

Sjedinjene Države i drugi zapadni saveznici opskrbljuju Ukrajinu oružjem dugog dometa, ali je ograničavaju da ga lansira duboko u Rusiju zbog straha od eskalacije rata. Ukrajina može ciljati pogranične regije, ali želi ići dublje kako bi napala rusku vojnu infrastrukturu.

Ukrajinski ministar tehnologije Mikhail Fedorov rekao je prije nekoliko tjedana za Associated Press u svom prvom intervjuu o novom oružju da je sljedeći korak povećanje proizvodnje: "Mislim da će ovo promijeniti pravila igre ​​jer ćemo moći napasti tamo gdje Rusija to danas ne očekuje", rekao je.

Fedorov je odbio precizirati domet ili trenutnu zalihu, pozivajući se na sigurnosne razloge, ali je rekao da je uključen u projekte razvoja domaćih projektila od kraja 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 09:01