JESU LI STIGLI?

Jedna navodna zastava objavljena na Telegram kanalu bila je dovoljna da izazove rusvaj na ratištu u Ukrajini...

Vijest su prenijeli i brojni svjetski mediji

Ukrajinski vojnici, vojna obuka. Arhivska fotografija

 Justin Tallis/afp/profimedia/Justin Tallis/afp/profimedia

Slika koja navodno prikazuje sjevernokorejsku zastavu pored ruske na ukrajinskom bojištu kruži na nekoliko vojnih blogova, no neki tvrde da je fotošopirana, donosi ugledni američki Newsweek.

I Ukrajina i Južna Koreja izjavile su da se tisuće sjevernokorejskih vojnika obučavaju za borbu u Ukrajini, a oko 1500 njih navodno je već raspoređeno na položajima.

Sjevernokorejski izaslanik u Ujedinjenim narodima zanijekao je te tvrdnje, nazvavši ih "neutemeljenim glasinama", izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap. Rusko veleposlanstvo u Seulu inzistiralo je, u objavi na Facebooku, da je njihova suradnja sa Sjevernom Korejom "unutar okvira međunarodnog prava".

Nekoliko ruskih blogera, uključujući Military Informant (@milinfolive_man), objavili su fotografiju ruske zastave pored sjevernokorejske "u blizini nedavno oslobođenog sela Tsukurino u smjeru Pokrovskog".

"Izgleda da su borci na terenu odlučili zadirkivati neprijatelja", napisao je kanal na Telegramu.

Međutim, voditelj Centra za suzbijanje dezinformacija pri Vijeću za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine, Andriy Kovalenko, izjavio je da bi fotografija mogla biti fotošopirana te da se koristi "kao propaganda koja za cilj ima prestrašiti Ukrajince", izvijestila je ASTRA, Telegram kanal koji prati rusko-ukrajinski rat.

Regija Donjeck, gdje su se zastave navodno vijorile, ključna je za ruske snage koje pokušavaju preuzeti kontrolu nad regijom Donbas, koju čine Donjeck i Lugansk.

Na bojišnici u blizini Pokrovska već se mjesecima vode intenzivne borbe, a Moskva je tijekom vikenda napala gradove Kurakhove i Myrnohrad, izvijestio je The Kyiv Independent, pozivajući se na lokalne vlasti.

Tijekom vikenda američki ministar obrane, Lloyd Austin, rekao je da ne može potvrditi izvješća o slanju sjevernokorejskih trupa u Rusiju, izvijestio je Reuters.

Prošlog tjedna pojavilo se više izvještaja o planovima Moskve da koristi sjevernokorejske vojnike, posebno za potiskivanje ukrajinskih snaga iz Kurska, gdje je započeo upad 6. kolovoza.

Ukrajinska vojna obavještajna služba izvijestila je da se gotovo 11.000 sjevernokorejskih pješačkih trupa obučava u istočnoj Rusiji za borbu u Ukrajini.

General-pukovnik vojne obavještajne agencije Kirilo Budanov rekao je 17. listopada za web stranicu The War Zone da će ti bataljuni biti spremni za borbu u Ukrajini do 1. studenog, ali je i dodao: "Trenutno nemamo potpunu sliku."

Nekoliko sati prije toga, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je novinarima u Bruxellesu da se oko 10.000 sjevernokorejskih vojnika sprema boriti za Rusiju.

image

Prizori s bojišta u Ukrajini

Anatolii Stepanov/afp/profimedia/Anatolii Stepanov/afp/profimedia

Južnokorejska obavještajna agencija, Nacionalna obavještajna služba (NIS), također je izjavila da Sjeverna Koreja planira rasporediti između 10.000 i 12.000 vojnika u Rusiji, prema novinskoj agenciji Yonhap.

NIS vjeruje da je Pjongjang prevezao specijalne snage između 8. i 13. listopada, s oko 1500 sjevernokorejskih vojnika prevezenih u prvoj fazi.

Glavni tajnik NATO-a Mark Rutte izjavio je da saveznici "nemaju dokaze da su sjevernokorejski vojnici uključeni u borbu."

"Međutim, znamo da Sjeverna Koreja podržava Rusiju na različite načine – opskrbom oružjem, tehnologijom i inovacijama – kako bi ih podržala u ratnim naporima, i to je vrlo zabrinjavajuće", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2024 08:49