ODMAZDA ZA NAVODNI KEMIJSKI NAPAD

JESU LI GLOBALNE VELESILE PRED OPASNIM RATNIM SUKOBOM U SIRIJI Tri su moguća scenarija, a jedan bi mogao biti poguban za svjetski mir

 
 REUTERS, screenshot YouTube

Snage sirijske vojske počele su prazniti glavne zračne luke i vojne baze u pripremi za moguće napade koje je ranije u srijedu najavio američki predsjednik upozoravajući sirijsku saveznicu Rusiju, a Turska, također upletena u rat u Siriji, pozvala je Moskvu i Washington da se prestanu svađati kao ulične bande.

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je upozorio Rusiju neka bude spremna jer slijedi vojna akciju u Siriji na koju će poslati "lijepe, nove, pametne" projektile zbog sumnji da je sirijski režim izveo napad kemijskim oružjem. Njegov ministar obrane James Mattis rekao je da u Pentagonu još analiziraju sve podatke s terena kako bi utvrdili sve okolnosti navodnog kemijskog napada, a dodao je i da su Trumpu spremni pružiti odgovarajuće vojne opcije ako ih on bude poželio koristiti.

Rusija, saveznica režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada kojemu pruža pomoć zračnim napadima protiv pobunjenika reagirala je porukom da američki "pametni projektili" trebaju ciljati teroriste, a ne sirijsku vladu.

Moskva je ocijenila da bi mogući američki napad mogao biti pokušaj uništavanja dokaza navodnog kemijskog napada u sirijskom gradu Dumi.

Turska, koja je ključni igrač u sirijskom sukobu, pozvala je i Rusiju i Sjedinjene Države da prekinu svađu poput uličnih bandi, prenosi agencija AFP.

- Jedan kaže 'Ja imam bolje projektile', a drugi odgovara 'Nije istina, ja imam najbolje. Dosta je toga... Svađaju se kao šefovi uličnih bandi. A tko plaća cijenu? (...) Civili, izjavio je turski premijer Binali Yildirim u Istanbulu.

U toj svađi Turska je raspeta između svog američkog saveznika (iz NATO-a) s kojim je odnose pogoršala u zadnje dvije godine i svog ruskog partnera s kojima ima sve srdačnije veze, unatoč višestoljetnom rivalitetu.

Turska podupire sirijsku oporbu koja pokušava od 2011. svrgnuti režim predsjednika Bašara al-Asada, a Rusija održava Asada na vlasti. Turska je sada usredotočena na borbu protiv milicije sirijskih Kurda na sjeveru Sirije, strahujući da bi oni mogli utjecati na turske Kurde i zato sve više surađuje s Rusijom i Iranom, sponzorima sirijskog režima.

Sirija je optužila Washington da se služi "lažima" kao izgovorom za napad na njezin teritorij.

- Ne iznenađuje nas takva nepromišljena eskalacija režima kakav je onaj Sjedinjenih Država koji je sponzorirao terorizam u Siriji i to i dalje čini, objavila je državna agencija SANA citirajući neimenovani izvor ministarstva vanjskih poslova.

SAD i njegovi saveznici razmatraju napad na Siriju zbog navodnog kemijskog napada u pobunjeničkoj Dumi pored Damaska u subotu za koji su liječničke organizacije rekle da je usmrtio desetke ljudi.

Što se može očekivati

1. Sukob neviđenih razmjera

Trump i saveznici kreću u napad na Siriju, primjerice uništavaju sve preostale zračne snage sirijskih vlasti. To nailazi, sukladno obećanju Moskve, na ruski odgovor. Situaciju iskorištava i Iran koji je obećao odgovoriti Izraelu za napad na njegove snage u Siriji. Dolazi do općeg sukoba i eskalacije nemira u regiji. SAD se, suprotno Trumpovim željama o povlačenju iz Sirije, zapravo uključuje u direktne napore za rušenje Asadova režima.

2. Ništa novo

Američki predsjednik, uz podršku saveznika, izvodi ciljani, izolirani napad kojim odgovara na korištenje kemijskog oružja, kao što je bio slučaj prošle godine. Pritom Rusija ne reagira i, želeći izbjeći direktnu konfrontaciju, “tolerira” taj upad te se sve zaustavlja na verbalnom rogoborenju. Glavni igrači u Siriji ostaju Turska, Iran i Rusija, a SAD zadržava ograničenu poziciju za stolom pod izgovorom nastavka borbe protiv prijetnje ponovnog jačanja tzv. Islamske države.

3. Utopistička vizija

Situacija se u potpunosti smiruje. SAD i Rusija uspijevaju postići kompromis u sklopu Vijeća sigurnosti UN-a oko napada u Dumi. Sirijske vlasti dopuštaju pristup Organizaciji za borbu protiv kemijskog oružja i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. U fokusu su nevino stanovništvo Dume i stradali.

Kreće se u inicijativu za trajno rješenje krize u Siriji, ali ono čeka da se veliki dogovore oko podjele teritorija. (Martina Hrupić)

Rusija kaže da prati kretanje američkih ratnih brodova prema Siriji

Ruska vojska pozorno prati stanje u vezi sa Sirijom i upoznata je s kretanjima američkih ratnih brodova koji su na putu prema Zaljevu, objavila je u srijedu pošto je američki predsjednik najavio napade na Siriju zbog uporabe kemijskog oružja, što Sirija i njezini saveznici opovrgavaju kao laž smišljenu kao povod za napad.

Američka mornarica objavila je u utorak da će borbena skupina, predvođena nosačem zrakoplova USS Harryjem S. Trumanom, krenuti u srijedu prema Bliskom istoku i Europi.

"Pozorno pratimo razvoj situacije u vezi sa Sirijom i u cijeloj regiji", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Reagiralo je također na upozorenje američkog predsjednika Donalda Trumpa da uskoro slijedi vojna akcija u Siriji.

"Umjesto da govori o spremnosti koalicije da ispali projektile na Siriju, SAD-u bi bilo bolje da obnovi uništeni grad Raku i pruži razne oblike pomoći njegovim napaćenim stanovnicima."

Ponovilo je da je navodni kemijski napad na Dumu bio lažan i da su za to krive Bijele kacige, odbacivši tvrdnje Zapada da su odgovorne sirijske vladine snage.

Ruska vojna policija ući će u četvrtak u Dumu, najavilo je ministarstvo.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u srijedu da je SAD izmislio izvješća o kemijskom napadu u Dumi i poručio da se to ne smije iskoristiti kao opravdanje za američke napade na mete sirijske vlade.

U međuvremenu, Iran je ponovno izrazio potporu Siriji.

Visoki savjetnik vrhovnog iranskog vođe rekao je u srijedu da će Teheran pružati potporu Damasku protiv bilo kakve strane agresije, prenijela je iranska državna televizija.

"Stajat ćemo uz sirijsku vladu protiv bilo kakve strane agresije... Iran podržava Siriju u njezinoj borbi protiv Amerike i cionističkog režima (Izraela)", rekao je Ali Akbar Velajati tijekom posjeta istočnoj Guti u Siriji. (Hina)

May smatra kako sve pokazuje da iza kemijskih napada stoji sirijska vlada

Britanska premijerka Theresa May u srijedu je rekla kako sve upućuje na to da su sirijske vlasti odgovorne za kemijski napad u Dumi i da takvi šokantni postupci ne mogu proći bez odgovora.

„Napad kemijskim oružjem koji se dogodio u subotu u Dumi u Siriji bio je šokantan i barbarski čin“, istaknula je May u središnjem engleskom gradu Birminghamu.

„Upotreba kemijskog oružja ne može proći bez odgovora“, naglasila je premijerka i dodala kako „sve upućuje na to da je za napad odgovoran sirijski režim“.

Odbila je reći je li zabrinuta objavom američkog predsjednika Donalda Trumpa na Twitteru u kojoj je najavio vojnu akciju u Siriji i poručio kako „projektili stižu“.

„Surađivat ćemo s našim najbližim saveznicima u razmatranju kako osigurati da odgovaraju oni koji su odgovorni za napad i da vidimo kako u budućnosti možemo spriječiti humanitarnu katastrofu upotrebe kemijskog oružja“, naglasila je May.

„Ubrzano se približavamo zaključku o tome što se dogodilo na terenu“, zaključila je britanska premijerka. (Hina)

Neke kompanije već promijenile rute letova zbog mogućeg napada na Siriju

Neke svjetske zrakoplovne kompanije preusmjerile su u srijedu svoje letove pošto je europska agencija za kontrolu zračnog prometa upozorila da bi zrakoplovi koji lete preko istočnog Mediterana trebali biti na oprezu zbog mogućih zračnih napada na Siriju.

Eurocontrol je u utorak upozorio na mogućnost raketnih napada na Siriju u idućih 72 sata te na moguće poremećaje u radijskoj komunikaciji.

Američki predsjednik Donald Trump i zapadni saveznici razmatraju moguću vojnu akciju kao odgovor sirijskom režimu za navodni kemijski napad u Dumi u subotu.

Glasnogovornica Air Francea kazala je da je kompanija promijenila rute nekih letova nakon tog upozorenja, uključujući prema Bejrutu i Tel Avivu, a to je za letove iz Tel Aviva najavio i niskobudžetni prijevoznik easyJet.

Glasnogovornik Lufthanse rekao je da su primili upozorenje na znanje i da tijesno kontaktiraju s vlastima.

Dodao je da njihovi zrakoplovi već neko vrijeme izbjegavaju zračni prostor na istočnom Mediteranu.

Ryanair, British Airways, Etihad Airways i Royal Jordanian objavili su da lete normalno, ali i da pozorno prate situaciju.

Emirates je također objavio da pozorno prati situaciju i da će se prilagoditi bude li potrebno.

EgyptAir za sada ne planira nikakve promjene ruta.

Izraelski prijevoznik El Al nije imao komentara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 18:01