RAZOTKRIVENI

Jezivo otkriće u Bjelorusiji, u Njemačkoj planuo skandal: ‘To su sve robovi, rade na njegovim plantažama luka!‘

Smrzavaju se, gladuju, rade za 5 eura dnevno, a nekada ne dobiju ni to...

Aleksandar Lukašenko, Jorg Dornau na plakatu AfD-a

 /Profimedia

Jörg Dornau, član njemačke krajnje desne stranke AfD u parlamentu pokrajine Saske, koristi političke zatvorenike kao jeftinu radnu snagu na svojim plantažama luka u Bjelorusiji, objavio je jedan bjeloruski medij Reform.news, a prenio Politico.

Dornau je sklopio dogovor s lokalnim zatvorom i zaposlio bjeloruske političke zatvorenike u svojoj poljoprivrednoj kompaniji OOO Zybulka-Bel.

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko pojačao je političku represiju i krenuo u masovno zatvaranje disidenata i političkih protivnika nakon izbora 2020. koje druge zemlje uglavnom vide kao namještene.

Jedan radnik s Dornauovih polja rekao je da je sortirao luk za oko pet eura po danu nakon što je u veljači 2024. završio u zatvoru zbog jedne objave na društvenim mrežama.

Opisao je teške radne uvjete pri čemu doručak dobivaju u 7 ujutro, a nakon toga vode i hrane nema sve do završetka radnog dana u 8 navečer.

‘Doveli su nas u neki užasni podrum. Ljudi su na sebi imali svakakvu odjeću, a ruke i noge su nam se smrzavale. No luk je bio ukusan‘, rekao je zatvorenik.

Radnike nadgleda čuvar koji odlučuje hoće li zatvorenik uopće dobiti novac ili neće. Iako rad nije bio prisilan, sav zarađen novac odlazi na održavanje zatvora.

image

Jörg Dornau na plakatima svoje stranke AfD za lokalne izbore u početkom rujna 2024.

Dirk Sattler/imago Stock&people/profimedia/Dirk Sattler/imago Stock&people/profimedia

Prema izvještajima, Dornau je barem jednom posjetio svoje nasade luka i osobno vidio radnike.

‘Vidio sam ga. Visok, ćelav čovjek‘, rekao je zatvorenik time potvrđujući da je čovjek koji je posjetio plantažu doista Dornau.

‘Došao je jednom u svojem autu s njemačkim tablicama. Došao je u skladište gdje smo čistili luk zajedno s unajmljenim radnicima.‘

Dornau još nije odgovorio na upite brojnih medija koji su u međuvremenu objavili ovu vijest.

Jörg Dornau u parlamentu Saske predstavlja krajnje desnu, populističku stranku AfD od 2019. i već se našao na meti kritika zbog svojeg poslovanja s Bjelorusijom, zemljom koja održava prijateljske odnose s Rusijom i kojom vlada diktator Lukašenko.

Dornau je prošli mjesec parlament Saske naložio da plati kaznu od nešto više od 20.000 eura jer nije prijavio svoje poslovne veze s plantažom Zybulka-Bel. Kompanija je registrirana u Bjelorusiji 2020. dok su zemlju potresali prodemokratski prosvjedi.

U Bjelorusiji je 1300 političkih zatvorenika, prema bjeloruskoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava Viasna.

Bjelorusija je pod sankcijama Europske unije zbog stalne unutarnje represije i kršenja ljudskih prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 04:15