GOTOVO JE

Biden odustao od predsjedničke utrke, sazvan hitni sastanak, Republikanci glasni: ‘Podnesi onda i ostavku na dužnost!‘

Joe Biden je rekao da je odluka u najboljem interesu stranke i zemlje i dao je podršku Kamali Harris, ali kaže da ostaje u Bijeloj kući

Joe Biden

 Brendan Smialowski/Afp

Ključni događaji:

- Joe Biden odustao od predsjedničke utrke

- "Presjekao" je nakon što se pomirio s rezultatima anketa

- Donald Trump: ‘Biden je daleko najgori predsjednik u povijesti zemlje‘

- Biden podržao potpredsjednicu Kamalu Harris kao novu demokratsku kandidatkinju za predsjedničku utrku

- Oglasio se i Barack Obama, nije naveo da podržava Kamalu Harris

- Senator Bernie Sanders: ‘Joe Biden služio je našoj zemlji časno i dostojanstveno‘

- Nancy Pelosi podržala njegovu odluku, nije iskazala potporu Harris

- Bračni par Clinton podržao je Kamalu Harris kao demokratsku predsjedničku kandidatkinju


NOVO 07:12 >>> Bidenov brat izjavom šokirao američku javnost, pljušte reakcije: ‘Čovjek pati od alkoholizma i tjednima nije pričao s Joeom!‘ Više čitajte OVDJE.


06:51 Jedan status noćas bio je dovoljan da Obama raspali novu dramu u Bijeloj kući. Više čitajte OVDJE.


05:00 Tko je Kamala Harris? Mogla bi mobilizirati etničke manjine, a ovo joj je glavni adut u borbi protiv Trumpa! Više čitajte OVDJE.


04:00 Imamo analizu nadolazeće republikanske strategije. Demokrate sada čeka, praktički, nemoguća misija. Uvjeriti američku javnost da nisu lagali. Analizu našeg vanjskopolitičkog kolumnista Željka Trkanjeca čitajte OVDJE.


02:52 Američki predsjednik Joe Biden izvijestio je u nedjelju svoje najbliže suradnike da će odustati od predsjedničke utrke samo nekoliko trenutaka prije nego će javno objaviti odluku koju je donio nakon što je 48 sati analizirao ankete i shvatio da mu se put prema pobjedi sve više sužava, objavila su dva izora.

Samo noć prije, Biden je savjetnicima govorio da će nastaviti borbu protiv rivala Donalda Trumpa u studenome. Prema izvoru, "poruka je bila da ide dalje punom parom".

No, kada se pomirio s rezultatima anketa, Biden je promijenio mišljenje i na pozivu u 13 sati i 45 minuta okupio najuži tim iz Bijele kuće i iz kampanje, nekoliko trenutaka prije nego što je u pismu Amerikancima javno objavio da se povlači.

Biden se izolirao u svome domu u Rehoboth Beachu u saveznoj državi Delawareu otkako mu je u srijedu dijagnosticiran covid-19. S njime su bili dugogodišnji suradnici Annie Tomasini, Steve Richetti i Mike Donilon te Anthony Bernal, savjetnik prve dame Jill Biden.

Jednom kada je "presjekao", pročitao im je pismo koje će uskoro objaviti. "Pročitao nam je pismo i želio je da shvatimo što mu je u glavi. Rekao je da se s time borio zadnjih 48 sati", rekao je jedan dužnosnik.

Ubrzo nakon poziva, šef osoblja Bijele kuće Jeff Zients nazvao je više dužnosnike Bijele kuće i informirao ih o odluci. "Većina ljudi u Bijeloj kući bila je iznenađena."

Biden i potpredsjednica Kamala Harris tog su dana već bili razgovarali nekoliko puta, rekao je dobro upućeni izbor. U 13 sati i 46 minuta Biden je javnosti objavio svoju bombastičnu odluku.

Biden je bio posebno ljut na bivšu predsjednicu Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, za koju su predsjednikovi savjetnici vjerovali da je organizirala pritisak da se povuče.

Nekoliko sati prije Bidneove objave, voditelji kampanje su opovrgavali vijesti da se planira povući.

"To je krivo. I mislim da je krivo nastavljati s tim narativom", rekao je zamjenik menadžera kampanje Quentin Fulks televiziji MSNBC‘s u nedjelju ujutro.


01:15 Brojni republikanski dužnosnici pozvali su u nedjelju predsjednika Joea Bidena da odstupi s dužnosti nakon što se povukao iz izborne utrke, rekavši da nespremnost da nastavi kampanju otvara pitanje njegove sposobnosti da upravlja zemljom.

Predsjednik Zastupničkog doma Kongresa Mike Johnson, senator J.D. Vance kojeg je republikanski kandidat Donald Trump izabrao za svog potpredsjednika na izborima 5.studenoga te drugi zastupnici pozvali su 81-godišnjeg aktualnog predsjednika da da ostavku.

Biden je u svojoj izjavi ustrajao da će dovršiti mandat koji ističe 20. siječnja 2025., a njegovi demokrati su pozive repubikanaca nazvali "smiješnima".

"Ako se Joe Biden ne može natjecati za predsjednika, ne može ni biti predsjednik. Mora odmah dati ostavku. Ne može se čekati 5. studenoga", rekao je Johnson.

Vance je tvitao: "Ako Joe Biden prekida kampanju za reizbor, kako može opravdati to da ostaje predsjednik".

Neki republikanci, ukjučujući senatora Markwaynea Mullina, zatražili su od Bidenova kabineta da ga smijeni na temelju 25. amandmana američkog ustava.

Malo je vjerojatno da će vlada, čije je članove izabrao Biden, to i učiniti.


23:54 NBC je izvijestio da je Donald Trump donirao 5000 dolara za kampanju ponovnog izbora Kamale Harris za državnu tužiteljicu Kalifornije 2014. godine. To stoji na internetskoj stranici državnog tajnika Kalifornije. Kongresmen iz Demokratske stranke Floride, Jared Moskowitz, objavio je na Twitteru fotografiju Trumpovog čeka za Harris, nazvavši to "mudrim ulaganjem", prenosi Sky News.


22:14 Nakon brojnih demokratskih dužnosnika koji su se pridružili podršci Joe Bidena potpredsjednici Kamali Harris kao novoj demokratskoj kandidatkinji za predsjedničku utrku, oglasila se i sama potpredsjednica. Ona je zahvalila Bidenu na njegovom "izvanrednom vodstvu" i što je povlačenjem napravio "nesebičan i patriotski čin".

"Čast mi je što me predsjednik podržava i moja je namjera zaslužiti i osvojiti ovu nominaciju. Učinit ću sve što je u mojoj moći da ujedinim Demokratsku stranku - i ujedinim našu naciju - da porazim Donalda Trumpa i njegov ekstremni program Projekta 2025. Imamo 107 dana do dana izbora. Zajedno ćemo se boriti. I zajedno ćemo pobijediti", poručila je Harris, kako prenosi Sky News.


21:55 O Bidenovoj odluci oglasio se i bivši predsjednik i veliki saveznik Joe Bidena, Barack Obama. "Plovit ćemo neistraženim vodama u danima koji su pred nama. Ali imam iznimno povjerenje da će čelnici naše stranke uspjeti stvoriti proces iz kojeg će izaći izvanredan kandidat", rekao je Obama, koji nije naveo da podržava Kamalu Harris.

Nazvao je Bidena jednim od "najdosljednijih američkih predsjednika" te rekao da mu je "dragi prijatelj i partner". "Danas smo se također podsjetili - ponovno - da je on patriot najvišeg reda", dodao je.

Obama je imenovao Bidena za svog zamjenika tijekom svog mandata, no tijekom razdoblja pritiska na Bidena, on se navodno pridružio drugim višim demokratima u pozivima da razmisli o svom položaju.


21:50 Oglasio se i senator Bernie Sanders, koji je bio jedan od najglasnijih u pozivima Joeu Bidenu da ostane u utrci. "Joe Biden služio je našoj zemlji časno i dostojanstveno. Kao prvi predsjednik koji je ikad marširao na skupu s radnicima koji štrajkaju, bio je predsjednik koji je najviše podržavao radničku klasu u modernoj američkoj povijesti. Hvala Vam, gospodine predsjedniče, na svemu što ste učinili", napisao je Sanders na X-u, ali nije pružio podršku novome kandidatu.


21:37 Bivša predsjednica Predstavničkog doma Kongresa i velika Bidenova saveznica, Nancy Pelosi, na kraju je bila jedna od onih koji su bili na čelu kampanje za pritisak na Joea Bidena da odustane od pokušaja reizbora, nakon njegovog krajnje neuvjerljivog nastupa protiv Donalda Trumpa u sučeljavanju. Sada je pohvalila njegovu odluku, ali u izjavi nije podržala Kamalu Harris kao njegovu nasljednicu.

"Predsjednik Joe Biden domoljubni je Amerikanac koji je našu zemlju uvijek stavljao na prvo mjesto. Njegovo naslijeđe vizije, vrijednosti i vodstvo čine ga jednim od najuspješnijih predsjednika u američkoj povijesti. S ljubavlju i zahvalnošću predsjedniku Bidenu što je uvijek vjerovao u obećanja Amerike i davao ljudima priliku da postignu svoje ispunjenje. Bog blagoslovio Ameriku veličinom i dobrotom Joea Bidena".


21:31 Bivši demokratski predsjednik Bill i Hillary Clinton podržali su Kamalu Harris kao demokratsku predsjedničku kandidatkinju. Hillary Clinton bila je prva demokratska kandidatkinja za predsjednicu, ali je izgubila od Donalda Trumpa.


21:27 Joe Biden je u svojoj objavi naveo da će više informacija iznijeti u narednim danima. Obećao je obratiti se naciji "kasnije ovog tjedna s više detalja o svojoj odluci", prenosi BBC.


21:24 Oglasio se i guverner Kalifornije Gavin Newsom, kojeg se spominjalo kao jednog od izglednijih kandidata za predsjedničku utrku umjesto Bidena. Joe Biden "ući će u povijest kao jedan od najutjecajnijih i najutjecajnijih predsjednika", napisao je na X-u Gavin Newsom. On kaže da se njegov kolega demokrat "snažno borio za radnike i postigao nevjerojatne rezultate za sve Amerikance".


21:08 Bivši stručni pomoćnik bivšeg predsjednika Baracka Obame umanjio je utjecaj bivšeg predsjednika na odluku Joea Bidena da odstupi, rekavši da je ona sada "nepovratna". Obama je navodno rekao saveznicima ovog tjedna da bi predsjednik trebao ponovno razmotriti svoju kandidaturu za ponovni izbor, iako nije ništa javno komentirao.

Rečeno je da je Bidena to iznerviralo, ali Charles Kupchan, koji je surađivao s Obamom od 2014. do 2017. godine, kaže da to ne bi bio odlučujući faktor u predsjednikovoj odluci. "Je li Obama bio bitan? Naravno. Ali on je bio jedan od mnogih glasova koji su se javili", rekao je Kupchan za Sky News. "I stoga mislim da je ono što ovdje vidimo plima koja se nepovratno okrenula nakon te rasprave, Biden je pažljivo slušao svoje savjetnike. Gledao je ankete koje su bile sve gore i gore. Mislim da nije imao izbora".


20:58 Upravo je u tijeku hitan sastanak viših dužnosnika Demokratskog nacionalnog odbora (DNC), javlja CBS.


20:57 Joe Biden je rekao da, iako odustaje od predsjedničke utrke, ne odlazi s mjesta predsjednika SAD-a i da će ostati u Bijeloj kući posljednjih šest mjeseci svog mandata. "Vjerujem da je u mom najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i usredotočim se isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika do kraja svog mandata", napisao je, kako prenosi BBC. Predsjednički izbori u SAD-u zakazani su za su 5. studenog.

No,oglasio se i predsjedavajući Zastupničkog doma,republikanac Mike Johnson, koji smatra da Biden mora dati ostavku. "Ako Joe Biden nije sposoban kandidirati se za predsjednika, nije sposoban obnašati dužnost predsjednika", napisao je na X-u Johnson. "Mora odmah podnijeti ostavku na dužnost", dodao je Johnson, rekavši da se ne može čekati dan glasanja.


20:47 Joe Biden navodno je razgovarao s Kamalom Harris prije svoje objave da odustaje od predsjedničke utrke. Prema mreži NBC News, koja se poziva na izvor upoznat s razgovorom, Biden je obavijestio potpredsjednicu o svojoj odluci te je ponudio svoju "punu potporu i podršku" Harris da bude kandidatkinja Demokratske stranke, prenosi Sky News.


20:42 Nakon povlačenja Joe Bidena oglasio se i Donald Trump, koji je opisao Bidena kao daleko najgoreg predsjednika u povijesti zemlje. Više pročitajte OVDJE.


20:32 Budući da je predsjednik Joe Biden dao potporu potpredsjednici Kamali Harris kao kandidatkinji, visoki demokratski dužnosnik rekao je za CNN da vjeruju da će i drugi stranački starješine slijediti njihov primjer. Dužnosnik je rekao da demokrati mogu "iskoristiti ovaj trenutak da okupe stranku i vrate kontrast Donaldu Trumpu".

Dužnosnici Demokratske stranke već sejavljaju s pohvalama i zahvalama Bidenu na ovoj odluci. "Predsjednik Biden je velik javni službenik koji zna bolje od ikoga što je potrebno da se porazi Donald Trump. Njegov izvanredan rad na snižavanju troškova lijekova na recept, popravljanju cesta, vraćanju opskrbnih lanaca kući, rješavanju klimatskih promjena i osiguravanju američkog globalnog vodstva tijekom desetljeća, bit će zapisano u povijesti", napisala je na X-u guvernerka Michigana Gretchen Whitmer.

Čelnik demokratske većine u Senatu Chuck Schumer izjavio je da današnji dan pokazuje da je predsjednik Joe Biden "istinski domoljub i veliki Amerikanac". "Joe Biden ne samo da je bio sjajan predsjednik i sjajan zakonodavni vođa, već je i doista nevjerojatno ljudsko biće. Njegova odluka, naravno, nije bila laka, ali on je ponovno stavio svoju zemlju, svoju stranku i našu budućnost na prvo mjesto",napisao je na X-u.

Čelnik demokratske manjine u Zastupničkom domu Hakeem Jeffries zahvalio je Joeu Bidenu na njegovoj službi nakon što je izašao iz predsjedničke utrke, ali nije rekao kome treba dati potporu kao zamjeni. "Predsjednik Joe Biden jedan je od najuspješnijih vođa u američkoj povijesti. U manje od jednog mandata, spasio je naciju od pandemije koja se događa jednom u stoljeću, vratio gospodarstvo koje je bilo na rubu recesije, donio posljedične zakone za obične Amerikance i spasio našu demokraciju porazivši glavnog pobunjenika. Amerika je danas bolje mjesto jer nas je predsjednik Joe Biden vodio s intelektom, gracioznošću i dostojanstvom. Zauvijek smo zahvalni".


20:28 Joe Biden se još sinoć namjeravao kandidirati za reizbor, rekao je izvor upoznat s tim za novinsku agenciju Reuters, kako prenosi Sky News. Isti izvor kaže da je višem osoblju rekao da odustaje tek iza 19 sati. "Sinoć je poruka vila da se nastavlja sa svime, punom brzinom", rekao je izvor Reutersu, nakon čega se Biden ipak predomislio.


20:19 "Bila mi je najveća čast u životu služiti kao vaš predsjednik", stoji u objavi na Bidenovom profilu na X-u."I iako je moja namjera bila ponovno se kandidrati", nastavio je, "vjerujem da je u najboljem interesu moje stranke i zemlje da odustanem i da se usredotočim isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika do kraja mog mandata", poručio je Biden.

Među glavnim kandidatima za Bidenovu zamjenu uz potpredsjednicu Kamalu Harris su i guverner Kalifornije Gavin Newsom i guvernerka Michigana Gretchen Whitmer. Spekuliralo se i o Jayu Robertu (JB) Pritzkeru, guverneru Illinoisa, Peteu Buttigiegu, aktualnom ministru prometa, bivšoj prvoj dami Michelle Obami, guverneru Pennsylvanije Joshu Shapiru i nekim drugim imenima.

Joe Biden je objavio da podupire potpredsjednicu Kamalu Harris kao svoju nasljednicu za demokratsku predsjedničku nominaciju.


Joe Biden prekinuo je kampanju za reizbor, rekavši da je "to u najboljem interesu moje stranke i zemlje".

Do ovog razvoja događaja došlo nakon što su deseci demokratskih zastupnika i utjecajnih članova i senatora Demokratske stranke pozvali Bidena da odstupi i bude zamijenjen na vrhu demokratske liste nakon što je za mnoge alarmantno loš nastup u debati s republikanskim kandidatom i bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom u lipnju povećao zabrinutosti vezanu uz njegovu dob te mentalne i uopće zdravstvene sposobnosti da pobijedi Trumpa u studenom i nastavi izvršavati predsjedničke dužnosti u slučaju pobjede.

Biden je do sada inzistirao na tome da ne odustaje od utrke, a trenutačno se nalazi u samoizolaciji zbog zaraze Covidom-19. Ankete su nakon sučeljavanja s Trumpom redom pokazivale da Biden ima sve manje šanse da pobijedi Trumpa.

The New York Times nedavno je izvijestio da je Biden ipak uzeo u razmatranje analize novih istraživanja o raspoloženju birača te suradnike pitao o potezima koji bi se morali povući da na izborima pobjedi potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, o kojoj se govorilo kao o najizglednijem kandidatu za Bidenovu zamjenu u predsjedničkoj utrci u slučaju da se Biden povuče.

Nakon dugotrajnog oklijevanja, mišljenju onih demokrata koji su smatrali da se Biden treba povući iz utrke, priklonili su se i veliki Bidenovi zagovaratelji i saveznici, poput bivše predsjednice zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi, koja je prošlog tjedna poručila Bidenu da ankete pokazuju da ne može pobijediti Trumpa te da bi Demokratskoj stranci mogao otežati stjecanje većine u Zastupničkom domu.

Predsjednik Kluba zastupnika Demokratske stranke u Senatu Sjedinjenih Država, Chuck Schumer, Bidenu je također rekao da bi i za SAD i Demokratsku stranku bilo bolje kada bi okončao svoju kampanju.

Predsjednik Kluba zastupnika Demokratske stranke u Zastupničkom domu Sjedinjenih Država Hakeem Jeffries Bidenu je iznio stavove slične Schumerovima, kao i brojni drugi dužnosnici stranke i administracije.

Bidena je, navodno, osobito zaboljela šutnja bivšeg demokratskog predsjednika Baracka Obame, s kojim je služio u Bijeloj kući punih osam godina kao potpredsjednik i koji je Bidena sve donedavno gorljivo podržavao. Obama, naime, nije bio vidljiv u javnom prostoru dok su se u medijima imena spominjala imena sve većeg broja renomiranih demokrata koja su od Bidena očekivala da odstupi te je navodno bio sklon mišljenju da bi Biden trebao razmisliti o povlačenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 19:42