ŽESTOKI ODGOVOR

Jutarnji dobio uvid u pismo Michela Orbanu: ‘Nemaš mandat govoriti u ime EU, nije točno da oko Ukrajine kopiramo SAD‘

Nakon tri pisma, u kojima je Orban izvješćivao Charlesa Michela o svojim ‘mirovnim naporima‘, Michel mu je odlučio odgovoriti

Charles Michel

 John Thys/Afp

Orban je Michelu poslao pisma o razgovorima s Putinom, potom s kineskim predsjednikom Xijem, i na kraju završno pismo o drugim sastancima, gdje Orban iznosi prijedloge o angažiranju EU za postizanje mira. Jutarnji list je imao uvid u sva ta tri pisma, a zajedničko im je to što Orban nigdje ne koristi izraz ‘ruska agresija‘, a politiku EU naziva ‘potporom proratnom stavu SAD-a‘. Oko stavova SAD-a, Orban navodi da se od Bidenove administracije ne može očekivati kako će biti u stanju modificirati ‘proratnu politiku‘.

Orban navodi da postoje samo tri sile koje mogu utjecati na razvoj događaja, a to su EU, SAD i Kina, uz poziv da se u obzir uzme i Turska koja je, prema Orbanu, dosad bila ‘jedini uspješni posrednik između Rusije i Ukrajine‘. Za razgovore s Trumpom, Orban navodi kako Trump neće imati fokus na vanjskoj politici tijekom kampanje, ali da ima ‘detaljan, dobro utemeljen plan‘ kako bi se angažirao kao graditelj mira nakon izbora.

‘Naša europska strategija u ime transatlantskog jedinstva bilo je kopiranje proratne politike SAD-a. Dosad nismo imali suverenu i neovisnu strategiju ili neki politički akcijski plan. Predlažem raspravu je li takva politika racionalna‘, piše Orban.

Michel je odlučio odgovoriti Orbanu pismom. Jutarnji list je imao uvid i u Michelov odgovor, u kojem predsjednik Europskog vijeća, uz zahvalu na pismima, upozorava Orbana da on ne može govoriti u ime EU, da se politika EU usuglašava u Vijeću te da je za rat isključivo odgovorna Moskva, koja je izvršila agresiju na Ukrajinu.

- Primam na znanje vaše informacije i sugestije. Međutim, želim naglasiti sljedeće točke i pojasniti stvari. Prvo, EU stav o Ukrajini je konsenzusom dogovoren od strane Europskog vijeća i potvrđen nedavno u lipnju. Ponovili smo našu nedvosmislenu odlučnost za potporu Ukrajini i njenom narodu koliko god to bilo potrebno, a tu pomoć ćemo i povećati u skladu s potrebama, piše Michel uz napomenu da se ta pomoć pruža kako bi se Ukrajina obranila od ruske agresije i kako bi štitila i europsku sigurnost, u skladu sa strateškom agendom.

image

Viktor Orban

Tilo Wiedensohler/imago Sportfotodienst/profimedia

- Drugo, rotirajuće predsjedanje Vijećem nema ulogu u predstavljanju Unije na međunarodnom polju i nije dobilo od Europskog vijeća mandat za angažiranje u ime Unije. To sam jasno naglasio i prije vašeg posjeta Moskvi i to je ponovljeno i od strane visokog predstavnika Borrella 5. srpnja, piše dalje Orbanu Charles Michel.

Kao treću točku Michel spominje neslaganje s Orbanom oko kvalifikacije “proratne politike”.

- Ne mogu prihvatiti vašu konstataciju da smo vodili proratnu politiku. Sasvim suprotno. Rusija je agresor, a Ukrajina žrtva koja koristi pravo na samoobranu. Rusija vodi agresivni rat grubo kršeći međunarodno pravo, ukrajinski teritorijalni integritet i suverenitet u skladu s poveljom UN-a, piše šef EU vijeća.

Michel poziva na poštivanje volje Ukrajine i kada je u pitanju njena budućnost.

- Ne može biti rasprave o Ukrajini bez sudjelovanja Ukrajine. Europska unija je konzistentno radila na stvaranju međunarodne potpore za sveobuhvatan, pravedan i održiv mir zasnovan na povelji UN-a i međunarodnom pravu, prema ključnim principima i ciljevima formule za mir u Ukrajini. Unija nije štedjela napore za uključivanje partnera, uključujući i Kinu. Na kraju, najizravniji put prema miru je da Rusija povuče sve trupe iz Ukrajine i poštuje ukrajinski teritorijalni integritet i povelju UN-a, piše Michel Orbanu, uz napomenu da će o ovoj razmjeni pisama izvijestiti i Ukrajinu.

Iako su u EU i prije upozoravali da se Orban ponaša kao ‘Putinov trojanski konj‘, otkad je Mađarska preuzela predsjedavanje EU-om njegove su aktivnosti postale pravi problem za EU, toliko da se predlaže i ukidanje prava glasa Mađarskoj. A EU institucije će sudjelovanje na neformalnim sastancima koje organizira mađarsko predsjedanje EU-om sniziti na najnižu moguću razinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 16:33