RAT U UKRAJINI

Južna Koreja otvoreno zaprijetila Sjevernoj, prijeti eskalacija: ‘To je ozbiljna prijetnja, nećemo više gledati sa strane‘

Upozorili su da bi mogli razmotriti slanje "ofenzivnog" oružja Ukrajini

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un u obilasku vojnika (arhiva)

 Str/Afp

Vlasti Južne Koreje pozvali su Sjevernu Koreju da odmah povuče svoje trupe poslane u Rusiju u sklopu podrške invazije na Ukrajinu, a raspoređivanje sjevernokorejskih snaga označili su kao ozbiljnu sigurnosnu prijetnju međunarodnoj zajednici, priopćio je u utorak predsjednički ured, a prenosi list Korea Times.

Upozorili su da bi mogli razmotriti slanje "ofenzivnog" oružja Ukrajini kao odgovor na novi razvoj događaja, što bi predstavljalo pomak od dosadašnjeg stava Južne Koreje da nudi samo pomoć koja ne može rezultirati smrtnim ishodima.

Što se tiče vrsta oružja, dužnosnik predsjedničkog ureda rekao je da bi se razmatralo slanje "obrambenog, ali i ofenzivnog naoružanja", ovisno o razvoju situacije.

image

Satelitske snimke vojnog postrojenja u Habarovsku gdje su se navodno okupili vojnici iz SJ. Koreje; izvor je južnokorejska obavještajna služba

Handout/Afp

Glavni zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Kim Tae-hyo rekao je da je održan hitni sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC) kojim je predsjedao savjetnik za nacionalnu sigurnost Shin Won-sik.

"Južnokorejska vlada oštro osuđuje Sjevernu Koreju zbog raspoređivanja trupa u Rusiji. Osim isporuke velikih količina oružja Rusiji u sklopu potpore nezakonitoj agresiji na Ukrajinu, slanje trupa predstavlja ozbiljnu sigurnosnu prijetnju ne samo Južnoj Koreji, već i međunarodnoj zajednici. Riječ je o očitom kršenju rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje zabranjuju svaku vojnu suradnju sa Sjevernom Korejom", rekao je Kim tijekom brifinga za novinare.

Kim je naglasio da je Seul u uskoj koordinaciji sa saveznicima i međunarodnom zajednicom kako bi osigurao poduzimanje snažnih i učinkovitih mjera kao odgovor na vojnu suradnju između Sjeverne Koreje i Rusije.

Na pitanje da precizira protumjere koje južnokorejska vlada razmatra, viši dužnosnik u predsjedničkom uredu rekao je da ne želi dati izravni odgovor.

"U ovoj fazi samo je dio sjevernokorejskih trupa stigao u Rusiju i još su u procesu priprema. Stoga, ako južnokorejska vlada preuranjeno raspravlja o sljedećim koracima, to bi moglo negativno utjecati na izračune i odluke druge strane", pojasnio je.

Poručio je da vlada razmatra diplomatske, gospodarske i vojne protumjere.

image

Snimka sjevernokorejskih vojnika

Sopa Images/sipa Press/profimedia/Sopa Images/sipa Press/profimedia

"Ovisno o tome kako se bude razvijala vojna suradnja između Sjeverne Koreje i Rusije, možemo razmotriti opskrbu Ukrajine ‘obrambenim oružjem‘ i potencijalno napredovanje prema ‘ofenzivnom oružju‘ u kasnijoj fazi", otkrio je.

Iznio je nekoliko uvjeta pod kojima bi južnokorejska vlada razmotrila slanje oružja Ukrajini.

"Ako Sjeverna Koreja dobije naprednu vojnu tehnologiju od Rusije u zamjenu za svoje vojne trupe, što bi moglo poboljšati njezine sposobnosti nuklearnih projektila; ako se suradnja proširi na modernizaciju zastarjelog konvencionalnog oružja Sjeverne Koreje, što predstavlja značajnu prijetnju sigurnosti Južne Koreje; te ako Rusija pomogne Sjevernoj Koreji u prevladavanju opetovanih neuspjeha u lansiranju izviđačkog satelita, poboljšavajući tako svoje sposobnosti nadzora nad Južnom Korejom", pojasnio je.

Dužnosnik je naglasio da Južna Koreja blisko surađuje s ključnim saveznicima, navodeći da su obavještajna procjena koja potvrđuje raspoređivanje trupa Sjeverne Koreje u Rusiji podijelili s ključnim partnerima, uključujući Sjedinjene Države.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol je također obećao brzo slanje delegacije u NATO radi razmjene informacija s glavnim tajnikom NATO-a Markom Rutteom.

Osuda međunarodne zajednice

Međunarodna zajednica ujedinjena je u osudi raspoređivanja trupa Sjeverne Koreje u sklopu podrške Rusiji.

Ukoliko Sjeverna Koreja pošalje vojnike u Ukrajinu, bio bi to ‘‘opasan i zabrinjavajuć razvoj događaja‘‘, poručile su u ponedjeljak Sjedinjene Američke Države, dok je Velika Britanija upozorila na visoku cijenu koju će Moskva platiti Pjongjangu.

‘‘Trenutno vršimo konzultacije s našim saveznicima o mogućim posljedicama tako dramatičnog poteza‘‘, rekao je zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u Robert Wood pred petnaesteročlanim Vijećem sigurnosti.

Južnokorejska obavještajna agencija objavila je prošlog tjedna da su njezini sjeverni susjedi već poslali 1500 pripadnika specijalnih snaga u istočnu Rusiju gdje bi trebali proći proces aklimatizacije i vojnih priprema.

Iz Kremlja su odbili dati izravan odgovor na pitanje šalje li im Sjeverna Koreja vojnike da se bore u Ukrajini, no glasnogovornik Dmitrij Peskov napomenuo je da suradnja Moskve i Pjongjanga nije uperena protiv nijedne treće države.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia odgovorio je zapadnim zemljama da se suviše zamaraju ‘‘navodnim iranskim, kineskim i korejskim baucima, od kojih je svaki apsurdniji od prethodnog‘‘.

Britanska veleposlanica Barbara Woodward smatra ‘‘vrlo vjerojatnim‘‘ da Sjeverna Koreja šalje Rusiji svoje vojnike.

‘‘Što je Putinu teže regrutirati Ruse da budu topovsko meso, to se više oslanja na Sjevernu Koreju u svom ilegalnom ratu. Možemo biti sigurni da će sjevernokorejsko vodstvo zatražiti visoku cijenu zauzvrat‘‘, rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2024 11:54