KORONA U SAD-u

Kad mušterija nije u pravu: ‘Svako malo se svađamo s kupcima koji ne žele nataknuti masku‘

Osim što odbijaju nositi maske, neki krše zabranu približavanja drugim ljudima, zbog čega i među klijentima doalzi do žestokih svađa
 Ethan Miller/Getty Images/AFP

Viču, bjesne, a nekada postaju i nasilni.

Tako "mušterije iz noćne more" opisuju američki trgovci koji se moraju "boriti" s njima kako bi ih natjerali da u trgovinama nose obvezne zaštitne maske zbog pandemije koronavirusa. Većina ljudi, piše NPR, uredno poštuje epidemiološke mjere, nose potrebnu zaštitnu opremu i održavaju razmak od drugih ljudi. No, kao i svugdje, ima onih "najpametnijih".

- Svako malo se moramo sukobljavati s kupcima koji nas vrijeđaju - kaže vlasnica kalifornijske radnje Brenda Leek. U njen restoran "Curbside Eatery" u La Mesi nedavno je ušla žena koja nije imala masku nego je lice pokrila majicom, a Leek joj je rekla da navuče masku ili ode. Žena je burno reagirala.

- Počela je vikati da je to smiješno, te da je diskriminiramo. Prijetila je tužbom, a ja sam rekla da je to OK - kaže Leek.

NPR navodi kako su incidenti u dućanima i restoranima česti, te je internet "pun" videosnimki na kojima se vidi kako mušterije krše propisane mjere. Osim što odbijaju nositi maske, neki kupci svjesno krše zabranu približavanja drugim ljudima na manje od dva metra, zbog čega i među klijentima doalzi do žestokih svađa. Konflikti su posebno teški kada se u sve uključe i oni pod utjecajem alkohola, kaže pravnica Kelly DuFord Williams.

- Imala sam klijente koji su više puta bili primorani zvati policiju kako bi nasilne kupce udaljila iz njihovih radnji ili čak uhitila - rekla je.

Problem je što su propisane mjere prava noćna mora za vlasnike manjih kafića, barova i restorana. Država im je nametnula obvezu kontroliranja nose li njihovi klijenti zaštitne maske, no nikome nije jasno kako bi to trebali učiniti, a ako ih, pak, uhvate s mušterijom bez maske prijeti im sudska tužba i kazna. Ako pak dođe do obračuna među klijentima oko toga tko nosi, a tko ne nosi masku, opet će biti kažnjen vlasnik tvrtke, a ako se zbog nedovoljnog poštivanja ove mjere zaposlenik zarazi koronavirusom, opet je odgovoran vlasnik, pojašnjava NPR.

Upravo su zaposlenici često na "prvoj liniji" izloženosti bahatim gostima i kupcima. Čikaški pipničar Anthony Hernandez rekao je kako se stalno suočava s gostima koji se odbijaju pridržavati mjera.

- Ljute se kada im to kažemo, viču na nas bariste da ih ne poštujemo. To zna eskalirati do te mjere da kolege i ja samo stojimo i ne znamo što učiniti - kaže Hernandez koji se trudi biti maksimalno smiren i pristojan, dok su s druge strane gosti koji sukob oko maske često preokrenu u teško vrijeđanje njega i kolege, inače Latinoamerikance, po rasnoj osnovi.

- Često moram otići na malu pauzu kako bih se smirio, jer u takvim trenucima posao postaje vrlo stresan. kolegama kažem kako idem zapaliti cigaretu, svi to razumijemo kao šifru za "dosta mi je svega" - zaključuje pipničar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 05:37