PROPAO DRŽAVNI UDAR

KAKO JE OBAMA SPASIO TIRANINA Amerika cinkala urotnike i spriječila puč protiv diktatora koji bi rezao grkljane gayevima

Američki Gambijci revoltirani su ponašanjem Washingtona. Svi su pobjegli pred diktatorom prema kojemu su SAD blage
 State Department

Svake druge subote urotnici bi ostavili svoje obitelji, povukli se, sjeli za kompjutore i održali konferencijski poziv. Šestorica disidenata, piše Washington Post, imala su puno posla - dogovoriti operativne detalje i ukloniti logističke prepreke. Primjerice, kako će u Gambiju prokrijumčariti oružje? I je li 221 tisuća dolara dovoljno da svrgnu čovjeka koji već dva desetljeća vlada tom državom?

Prema sudskim dokumentima, 30. prosinca 2014. ta se grupica američkih urotnika udružila s ostatkom gambijskih disidenata s jednim ciljem: napadom na gambijsku predsjedničku palaču. Očekivali su minimalno osiguranje, ali uletjeli su u zasjedu. Nešto kasnije američke su vlasti podigle optužnicu protiv četiri američka državljana zbog sudjelovanja u državnom udaru ili njegova podupiranja, a sve uz argument da su prekršili Zakon o neutralnosti iz 1794., prema kojemu je Amerikancima zabranjeno ratovati protiv država s kojima SAD ima mirne odnose.

Biljni lijek za AIDS

Ono što vlasti nisu rekle jest to da su nadzirale urotnike te potajno odale gambijskim vlastima informaciju o putovanju barem jednog od njih. Na taj su način, zaključuje list, u najmanju ruku indirektno pomogle zaštititi gambijskog predsjednika Yahyu Jammeha, koji se nalazi na udaru kritika zbog očajne situacije po pitanju ljudskih prava, nasilne retorike protiv homoseksualaca te bizarnih vjerovanja poput onoga da je izmislio biljni lijek za AIDS. Prema onome što su ispričala trojica američkih sigurnosnih dužnosnika, FBI je ispitao Lamina Sanneha, jednog od urotnika, početkom prosinca u Marylandu. Željeli su znati zašto je kupio kartu za zapadnu Afriku. Pojavili su se još neki upozoravajući znakovi. No, ovi su nastavili s planom. Kobna pogreška.

Naime, FBI je obavijestio State Department da su zabrinuti zbog Sannehova kretanja, nakon čega je State Department obavijestio gambijske susjede da se Sanneh vraća u regiju - sve u nadi, piše WP, da će ga presresti i spriječiti krvoproliće. No, Sanneh im je izmigoljio. Odletio je u Senegal i preko kopna se dokopao Gambije.

Pučevi nisu strani zapadnoj Africi. No, ovaj neuspješni vrlo je zanimljiv. Vjerojatno se, navodi list, radi o prvom koji je isplaniran na američkom tlu, i to su učinili imigranti koji su u SAD-u izgradili dobar život. Trojica su služila u američkoj vojsci, a dvojica su bila veterani sa stažom u Iraku i Afganistanu. Trojica urotnika priznala su krivnju. Četvrti nije i čeka suđenje.

Činjenica da su američke vlasti odlučile teretiti urotnike izazvala je bijes među američkim Gambijcima koji su pobjegli pred Jammehom. Zamjeraju Washingtonu što je stao u obranu čovjeka kojega smatraju tiraninom. - Je li to vrsta osobe koju bi trebala štititi država koja za sebe tvrdi da je svjetlo nade - pita se Papa Faal, jedan od urotnika koji je priznao krivnju.

Gdje je kvaka, pitaju se mnogi. Obama je Jammeha primio lani, 5. kolovoza. Smiješeći se, dvojac se rukovao, a Jammeh je otišao s diplomatskim adutom u rukavu. Njegova se vlada hvalila fotografijama čija je poruka glasila: “Najmoćniji čovjek na svijetu stoji iza mene”. Jammeh je bio pozvan na summit afričkih država, no dobrodošlica u Bijeloj kući je iznenadila.

On već godinama iritira SAD, zbližavajući se s Iranom, Venezuelom i Kubom, a odgovoran je i za nemilosrdni progon gayeva. Homoseksualizam je ilegalan u Gambiji, a kazna je doživotni zatvor. S obzirom na to, Gambijce u SAD-u već godinama zbunjuje nevoljkost Washingtona da se čvršće postavi prema Jammehu.

Vojni mozak

U vrijeme kad je Jammeh bio u SAD-u, urotnici su intenzivirali planiranje. Kupili su opremu, ukrcali je u bačve i poslali za Gambiju. To nije bio jedini amaterski dio plana. Nazvali su se imenima “X”, “Fox” i “Dave”, a jedan od sudionika je dokumente vezane uz puč držao u fileu označenom kao “Top Secret”. U kući drugog našli su knjigu “Kako izvesti vojni puč”.

FBI tvrdi da je grupicu predvodio građevinar Cherno Njie (57).

On je financirao udar i trebao je zamijeniti Jammeha. Njie jedini ne priznaje krivnju.

Vojni mozak urote bio je Lamin Sanneh. Nekada zvijezda gambijske vojske, dobio je azil u SAD-u nakon što se Jammeh okomio na njega. Sanneh je, tvrde njegovi poznanici, imao izbor: ili će postati korumpiran i dio sustava ili će nešto napraviti. Slično razmišljaju i ostali urotnici. Osim Sanneha, u uroti je sudjelovao i Njaga Jagne koji se u SAD doselio prije 20 godina. Dvaput je bio u Iraku i američko je državljanstvo dobio 2006.

Alpha i Bravo

Još jedan pripadnik urotničke skupine je Alagie Barrow (41), također časnik Nacionalne garde, ali u Tennesseeju. Njegov odvjetnik tvrdi kako Barrow nije imao razloga vjerovati da je borba za slobodu u njegovoj zemlji protivna američkim zakonima.

Posljednji koji se pridružio skupini bio je Papa Faal koji je deset godina služio u američkoj vojsci. On s Jammehom ima i najkompliciraniji odnos. Naime, njegov praujak Dawda Jawara bio je prvi premijer Gambije 1962., a zatim i predsjednik nakon što je 1965. stekla neovisnost od Britanije. Gambiju je vodio do 1994., a onda ga je Jammeh svrgnuo u puču.

Disidenti su zasebno doputovali u Gambiju i uspostavili sigurnu kuću u glavnom gradu Banjulu. Tjednima su motrili kretanja oko predsjedničke palače. Znakovi upozorenja pojavili su se vrlo rano. Barrow je početkom prosinca prijavio ostatku ekipe da ga je kontaktirao američki federalni agent i pitao gdje je. No, Sanneh i još jedan urotnik nešto kasnije susreli su se s dotičnim pripadnikom predsjedničke garde za kojega su se nadali da će im pomoći u provedbi puča. On im je rekao da su gambijske vlasti dobile dojavu da se sprema puč, ali to upozorenje nisu ozbiljno shvatile.

Njihov originalni plan bio je presresti Jammehov konvoj na autocesti kada on bude putovao iz Banjula u rodno selo na odmor. No, Jammeh je otputovao iz zemlje.

Odlučili su se za plan B: zauzet će predsjedničku palaču i svrgnuti Jammeha dok je u inozemstvu. Tako su se 30. prosinca 2014. u 2 sata ujutro podijelili u dvije grupe - timove Alpha i Bravo - i krenuli na palaču, nadajući se da će nekoliko hitaca prestrašiti zaštitare. No, u njoj su bili raspoređeni dodatni vojnici. Sanneh, Jagne i još dva urotnika su ubijeni.

Preostala trojica - Faal, Njie i Barrow - uspjela su pobjeći i dokopati se SAD-a. No, za samo nekoliko dana FBI je uhitio Faala.

Omar Faye, zamjenik gambijskoga veleposlanika u Washingtonu, odbio je detaljnije komentirati slučaj. - Radi se o pokušaju destabilizacije ili micanja ustavne vlade koju je premoćno izabrao gambijski narod - tvrdi Faye.

U međuvremenu, kod Jammeha sve po starom. Početkom ožujka upozorio je homoseksualce da će im “prerezati grkljan”.

Alarmantno stanje

- Ako vas uhvatimo, nitko vas nikada više neće vidjeti i nijedan bijelac ne može ništa učiniti oko toga - poručio je predsjednik.

Bijela kuća je reagirala. Osudila je te izjave i upozorila da su one dio “alarmantnog srozavanja ljudskih prava u Gambiji”.

- Gledamo koje su dodatne mjere potrebne kao odgovor na pogoršanje situacije - tvrde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:34