SLAGALICA DEBAKLA

Kako su Le Pen i klika uspjeli zabrljati već dobivenu bitku: ‘Pronašli su krivce, krenula je sječa, širi se miris krvi!‘

Unutarnja slika Nacionalnog okupljanja daje neke odgovore na pitanje zašto je stranka doživjela teški i neočekivani poraz

Marine Le Pen i Jordan Bardella

 Stephane De Sakutin/Afp

Nakon što je u vrtoglavom preokretu na izborima u Francuskoj umjesto krajnje desnice, stranke Nacionalno okupljanje (RN) veteranke i ikone europske tvrde desnice Marine Le Pen, koja je trijumfirala u prvom krugu, najviše glasova dobila krajnja ljevica, utjecajni Politico pozabavio se uzrocima ovakvog raspleta događaja s obzirom na stanje u samom Nacionalnom okupljanju, odnosno kolika je odgovornost samih čelnika stranke u debaklu i srozavanju na treće mjesto, čak iza centrističkog saveza nepopularnog predsjednika Emmanuela Macrona.

Prije manje od tjedan dana stranka Nacionalno okupljanje, na čije je čelo kao nasljednik Le Pen postavljen mlađahni 28-godišnji Jordan Bardella, koji se nakon prvog kruga već vidio u premijerskoj fotelji, bila je spremna preuzeti vlast u Francuskoj po prvi put u povijesti moderne republike. U nedjelju navečer čelnici stranke okruženi pristašama okupili su se na blještavom prijemu uz šampanjac u očekivanju rezultata izbora, za koje su, može se reći, bili uvjereni da će u osnovi potvrditi rezultate prvog kruga, odnosno njihov trijumf.

A kad su rezultati počeli pristizati, san se počeo rasplinjavati i svijet Marine Le Pen, kako ocjenjuje Politico, raspadati - RN neće doći na vlast, vođa stranke Jordan Bardella neće biti premijer, a stranka možda neće završiti ni kao glavna oporba u parlamentu. Kao završni udarac, u utorak se Le Pen našla na udaru istrage o korupciji zbog optužbi povezanih s njezinom predsjedničkom kampanjom prije dvije godine.

image

(FILES) French far-right party Rassemblement National (RN) presidential candidate Marine Le Pen reacts at the Pavillon d‘Armenonville in Paris on April 24, 2022 after the announcement of the first projections by polling firms of the French presidential election‘s second round results. The presidential campaign of Marine Le Pen (RN) in 2022 is the subject of an investigation into suspicions of illegal financing following a report from the National Commission for Campaign Accounts and Political Financing (CNCCFP), the Paris prosecutor‘s office said on Tuesday, confirming information from BFMTV. (Photo by Thomas SAMSON/AFP)

Thomas Samson/Afp

Na kraju, postavlja se pitanje što je pošlo po zlu za ovo kultno lice europske krajnje desnice i njezinu stranku.

Miris krvi i padanje glava

Javno istupajući nakon poraza, Bardella je proveo cijeli dan ispričavajući se za prvi teški poraz u političkoj karijeri. "Uvijek griješimo, ja sam griješio i preuzimam svoj dio odgovornosti za rezultate", rekao je u ponedjeljak na francuskoj televiziji. Iako je, podsjetimo, u jednom trenutku nakon što su pristigli izborni rezultati, bio daleko manje skrušen te se žestoko obrušio na političke protivnike, opisavši Macronovu centrističku koaliciju i lijevi savez kao "savez nečasnih".

No, osjetivši miris krvi, neki stranački veterani odmah su se okrenuli protiv novog vodstva pod Bardellom. Bruno Bilde, blizak saveznik Le Pen i parlamentarni zastupnik stranke, koji se sukobio s mladim šefom, oštro je kritizirao upravljanje kampanjom. Stranka bi, kako je rekao, trebala malo "pretražiti dušu", odnosno preispitati savjest, razloge fijaska i svoje vrijednosti. Spomenuo je "strukturalne uzroke" koji su omeli kampanju krajnje desnice u drugom krugu. Louis Aliot, gradonačelnik Perpignana koji je izgubio protiv Bardelle u utrci za šefa 2022. godine, oštro je osudio proces odabira u RN.

Godine 2017., nakon lošeg rezultata Le Pen u drugom krugu predsjedničkih izbora i neuspješnog sučeljavanja s Macronom, Florian Philippot, tadašnji drugi čovjek stranke, gurnut je u stranu, što ga je na kraju navelo da napusti stranku, a ‘glave‘ padaju i ovaj put. U ponedjeljak navečer, nedavno izabrani europarlamentarac Gilles Pennelle podnio je ostavku na mjesto glavnog direktora Nacionalnog okupljanja. Pennelle je bio zadužen za stranački nacrt plana za osvajanje vlasti, nazvan "Matignon plan". Plan je trebao biti toliko nepogrešiv da je samo trebalo ‘pritisnuti tipku‘ da ga se pokrene.

Loši kandidati, mržnja i nekompetentnost

Središnje mjesto u tom planu bio je odabir kandidata, no upravo po tom pitanju sve je pošlo po zlu. Mnogi su se kandidati pokazali neprikladnima - bilo zato što su bili neprofesionalni, bilo, u nekim slučajevima, zbog rasističkih ili ksenofobičnih primjedbi.

image

Jordan Bardella

Nicolas Messyasz/sipa Press/profimedia/Nicolas Messyasz/sipa Press/profimedia

Na parlamentarnim izborima bira se 577 zastupnika, što znači da stranke često biraju lokalne aktiviste s malo iskustva da ih zastupaju, osobito u okruzima gdje imaju male šanse za pobjedu. Francuski istraživački list Mediapart nabrojao je 106 kandidata RN-a koji su ranije davali "izjave pune mržnje ili teorija zavjera". Neki od najgorih slučajeva, poput jednog kandidata koji je bio uslikan kako nosi nacističke memorabilije, naveli su stranku da mu službeno povuče podršku u kampanji.

Viralni video isječci uključivali su jednu kandidatkinju RN-a koja je tvrdila da je se ne može optužiti za rasizam jer je imala "Židova za oftalmologa" i "muslimana za zubara". Drugi su, pak, djelovali panično ili su bili nesposobni artikulirati argumente u raspravama na lokalnim televizijskim postajama. Ti su video zapisi zapravo poslužili kao podsjetnik na dvije velike i ključne mane francuske krajnje desnice, zbog kojih glasači godinama ne žele toj opciji dati vlast u ruke - mržnju i nekompetentnost.

No, kampanja Nacionalnog okupljanja bi možda preživjela takve probleme da nije bilo usklađene kampanje protivnika Le Pen. Čelnici ljevice i Macronovog saveza pozvali su svoje kandidate da taktički udruže snage u pokušaju da zadrže Le Pen i Bardellu daleko od vlasti. Stotine ljevičarskih i centrističkih kandidata povukli su se iz izborne utrke kako bi ujedinili glasove protiv Marine Le Pen za jednog kandidata koji će poraziti RN.

Prelijevanje problema u parlament

To se pokazalo kobnim za šanse krajnje desnice, koja se mora ponovno konsolidirati za nadolazeću kampanju za predsjedničke izbore 2027. godine. "Jordan Bardella će objaviti opću reorganizaciju stranke", rekao je za Le Monde zastupnik Nacionalnog okupljanja Philippe Olivier. "To bi se ionako dogodilo, bez obzira na sve. No, bit će perifernih promjena jer će se uzeti u obzir ono što je pošlo po zlu".

image

Marine Le Pen sa nekima od novoizabranih zastupnika parlamenta stranke Nacionalno okupljanje

Bertrand Guay/Afp

Stranka je već počela iznositi teme kojima se želi umanjiti značaj nedjeljnog razočaranja. Iako su izgubili, osvojili su najviše glasova u cijeloj zemlji, tvrde čelnici stranke, a broj mjesta u Nacionalnoj skupštini povećao se za više od 50. Tako je Marine Le Pen u u nedjelju u reakciji na izborne rezultate ustvrdila da trijumf Nacionalnog okupljanja nije otkazan, već samo "odgođen". Za poraz je, pak, okrivila "neprirodni savez" ljevice i Macronove centrističke koalicije.

No, problemi stranke sada bi se mogli preliti upravo u Skupštinu - Le Pen će kao šefica parlamentarne skupine morati odlučiti kako se ophoditi prema kontroverznim kandidatima koji su ipak uspjeli u utrci za zastupničko mjesto. Jedan od njih je Roger Chudeau, koji je stranci natovario probleme na vrat jer je tvrdio da bivšoj ministrici obrazovanja Najat Vallaud-Belkacem nije trebalo dopustiti da bude u vladi jer je Francuskinja iz Maroka, dok je jedan drugi član, Daniel Grenon, tvrdio da su "Sjevernoafrikanci došli na vlast" i da "tim ljudima nije mjesto na visokim položajima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. kolovoz 2024 04:26