POD VELOM TAJNE

‘Kao životinje u kavezu!‘ Neizdrživa situacija na zloglasnom otoku nadomak eskalacije, Britanci im nude preseljenje - na Balkan?

Kamp u kojem migranti borave sačinjen je od vojnih šatora. U jednom šatoru spava pet-šest osoba. Higijenski uvjeti u njima nisu najbolji

Otok Diego Garcia

 John Parker/ Sylvia Cordaiy Photo Library Ltd/alamy/profimedia/John Parker/ Sylvia Cordaiy Photo Library Ltd/alamy/profimedia

Desecima tamilskih migranata koji se već godinama nalaze u kampu na otoku Diegu Garciji u Indijskom Oceanu Ujedinjeno je Kraljevstvo ponudilo privremeno preseljenje u Rumunjsku. Ako prihvate ponudu i u Rumunjskoj provedu šest mjeseci, tada ostvaraju pravo dolaska u Ujedinjeno Kraljevstvo. Drugim migrantima u kampu ponuđeni su financijski poticaji kako bi otišli u Šri Lanku, zemlju u kojoj bi potencijalno bili žrtve progona, piše BBC.

Pravni problemi ovih Tamila počeli su kada je brod na kojemu su se nalazili 2021. godine upao u probleme. Zbog njih su završili na Diegu Garciji, najvećem otoku u arhipelagu Chagos, arhipelagu koji se nalazi u Britansko indijskooceanskom teritoriju (BIOT), britanskom posjedu u Indijskom oceanu. Neobičan status Diega Garcije doveo je do dugotrajnog sudskog spora, a sve zbog toga što se Vlada Ujedinjenog Kraljevstva brinulo da dovođenje Tamila u Veliku Britaniju stvorilo "zakulisnu migrantsku rutu".

Naime, Vlada Velike Britanije tvrdi da Konvencija o statusu izbjeglica iz 1951. godine ne vrijedi na Britanskom indijskooceanskom teritoriju jer je on "ustavno različit" od Velike Britanije premda njime upravlja Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije. Vlasti u BIOT uspostavile su drukčiji proces za utvrđivanje mogu li se Tamili ili vratiti u Šri Lanku ili im se može pružiti međunarodna zaštita, odnosno dati im status koji Ujedinjeni narodi vide kao sličan status izbjeglica.

image

Američka vojna baza na otoku Diegu Garciji (arhivska fotografija)

Pictures From History/Universal images group/Profimedia

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva reklo je da su britanski ministri pokušavali osmisliti rješenje za spomenutu situaciju koje bi zaštitilo i dobrobit migranata i britanske granice. Glasnogovornik je rekao da bi prebacivanje migranata na treću lokaciju dok se njihovi zahtjevi za azil obrađuju istima dalo više sigurnosti i dobrostanja.

Britanski su dužnosnici ovu ponudu Tamilima dali u utorak, nedugo nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo da će suverenitet nad Britanskom indijskooceanskom teritoriju dati Republici Mauricijusu. Britansko-američka vojna baza na Diegu Garciji tamo će ostati.

Masovno samoozljeđivanje

Trenutno se na Diegu Garciji nalazi 56 Tamila. Još ih se osam nalazi u Ruandi. Tamo su prebačeni kako bi im se pružila liječnička pomoć nakon što su se ili samoozlijedili ili pokušali ubiti. Većina ili čeka da se riješe njihovi zahtjevi za međunarodnom zaštitom ili se žali na odbijenice koje su dobili. Osam Tamila dobilo je međunarodnu zaštitu.

BBC je tijekom prošlog mjeseca razgovarao s Tamilima koji se nalaze u omanjem ograđenom kampu koji čuva privatna zaštitarska tvrtka G4S.

Čelni čovjek BIOT-a Paul Candler zatražio je prošlog ljeta da Vlada Velike Britanije sve migrante na Diegu Garciji prebaci u Veliku Britaniju jer je situacija u migrantskom kampu nakon masovnog samoozljeđivanja migranata postala "opasna i neodrživa". Candler mjesec dana kasnije podnio ostavku. Tada je rekao da je situacija teška te da su odluke koje mora donositi postajale sve teže i teže. Vršiteljica dužnosti povjerenice BIOT-a Nishi Dholakia rekla je u utorak da je Vlada Velike Britanije razmotrila raniji BIOT-ov zahtjeva te da je odlučila pojedinim migrantima dati pojedinačne ponude.

image

Napadačka podmornica američke vojske u blizini otoka Diego Garcia

Mc2 Chase Stephens/u.s. Navy/zuma Press/profimedia/Mc2 Chase Stephens/u.s. Navy/zuma Press/profimedia

"Neki će dobiti ponudu da idu u neku sigurnu zemlju, a drugima će se ponuditi prilika da se sami vrate. Nitko neće odmah morati napustiti otok. Svi će imati vremena za donošenje odluke", rekla je Dholakia.

Odvjetnici koji zastupaju neke migrante rekli su da je od presudne važnosti da se migrantski kamp što prije zatvori te da Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pronađe dugoročno održivo rješenje.

‘Nisam ništa jeo‘

Migranti kojima su odobreni zahtjevi za međunarodnu zaštitu te obitelji s djecom, što onima na Diegu Garciji, što onima u Ruandi, bit će prebačeni u "sigurni centar" Ujedinjenih naroda u Rumunjskoj. Dok su tamo, Vlada Velike Britanije tražit će "dugotrajno rješenje", rekli su migranti BBC-u. Migranti su rekli da im je rečeno da u Rumunjskoj mogu boraviti maksimalno šest mjeseci. Vodstvo BIOT-a migrantima je u pismima reklo da će im Ujedinjeno Kraljevstvo tijekom tog perioda ponuditi dugoročno rješenje u skladu s međunarodnim standardima. Migranti mogu prihvatiti bilo koju ponudu koju dobiju. "Ako ne prihvatite niti jednu ponudu, prebacit ćemo vas u Veliku Britaniju", stoji u pismima BIOT-a koje je vidio BBC.

Jedan Tamil koji se nalazi u Ruandi rekao je BBC-u da je osjetio veliko olakšanje kad mu je ponuđen boravak u Rumunjskoj.

Migrantima čiji su zahtjevi za međunarodnu zaštitu odbijeni i koji među azilantima nemaju članove obitelji ponuđeni su financijski poticaji da se vrate u Šri Lanku. BBC piše da taj paket financijske pomoći uključuje 3000 britanskih funti, tri godine zdravstvenog osiguranja, tri godine plaćenog smještaja te posao ili prilike za stjecanje znanja. BBC piše da migranti čiji su zahtjevi odbijeni nisu bez pravnih opcija. "Nisam ujutro ništa jeo. Potišten sam", rekao je jedan Tamil koji je u Ruandi primio liječničku pomoć zbog mentalnih problema, a kojemu je ponuđen povratak u Šri Lanku, piše BBC.

Štakori u šatoru

Prvi su Tamili na Diega Garciju stigli u listopadu 2021. godine. Rekli su da bježe od progona te da pokušavaju doploviti do Kanade kako bi tamo zatražili azil. Međutim, njihov je brod upao u probleme i spasila ih je Kraljevska mornarica Velike Britanije. Na otok je u narednim mjesecima pristalo još tamilskih brodova.

Kamp na Diegu Garciji u kojem migranti borave sačinjen je od vojnih šatora. U jednom šatoru spava pet-šest osoba. Higijenski uvjeti u njima nisu najbolji. Jedan je migrant BBC-u pokazao da su se u jednom dijelu šatora nastanili štakori te da neki šatori prokišnjavaju. Šatori nisu podijeljeni u segmente, odnosno sobe. Migranti spavaju na vojničkim krevetima, međutim morali su s pomoću drvenih paleta i spljoštenih kartonskih kutija učiniti udobnijima. Kamp je ograđen ogradom visokom 180 centimetara. Migranti tvrde da se osjećaju poput životinja u kavezima te da je kamp ružno mjesto. Neki su od drvenih paleta napravili improvizirane blagovaonske stolove. Vodstvo kampa nedavno je odvojilo neoženjene muškarce od obitelji.

Nezavisni socijalni radnik kojeg je angažirao jedan od odvjetnika koji zastupa jednog od migranata rekao je krajem prošle godine da se kampom proširila epidemija mentalnih poremećaja. Muškarci, žene i djeca pokazali su novinarima BBC-a ožiljke od samoozljeđivanja. Jedna je uplakana žena dužnosnicima suda koji odlučuju o njezinoj sudbini rekla da je drugi migrant zlostavljao njezinu kći. Nekoliko je migranta ustvrdilo da su bili žrtve seksualnog zlostavljanja. Tri muškarca koji su osuđeni za zločine počinjene u kampu ili za koje se sumnja da su u kampu počinili zločine prebačena su u sobu nedaleko od otočke policijske stanice.

Veo tajne

Predstavnici Ujedinjenih naroda i Crvenog križa ranije su rekli da kamp drže sumnjivim, a uvjete u njemu neprihvatljive. Ujedinjeni su narodi pred kraj prošle godine da nije prikladan za dugotrajni boravak te ih brinu tvrdnje o seksualnom zlostavljanju i napastovanju djece u kampu, piše BBC.

Nedaleko od kampa nalaze se trgovine, kafići, restorani, kuglana i kino koje koriste zaposlenici vlasti i vojske. Naime, smatra se da je BIOT, teritorij s kopnenom površinom od 60 kvadratnih kilometara koji je kilometrima daleko od bilo kakvih naseljenih područja, važan za vojsku Sjedinjenih Američkih Država. Diegu Garciji ne može se samo tako pristupiti. Štoviše, otok je obavije velom tajne. Velika je Britanija potvrdila da su dva američka aviona koja su prevozila zatvorenike na njega sletjela 2002. godine, ali da zatvorenici nisu napustili zrakoplove.

image

Američka vojna baza

-/Afp

Odvjetnici Vlade Velike Britanije rekli su ranije ove godine da ne žele da BBC-jevi novinari dođu na Diega Garciju kako bi pratili saslušanje. Međutim, Vrhovni sud BIOT-a rekao je da BBC smije doći na otok. Sjedinjene Američke Države, kontrolori većine stvari na Diegu Garciji, rekle su kasnije da će BBC-u i odvjetnicima migranata zabraniti dolazak na otok. Rekle su i da će svima koji dolaze na saslušanje, pa tako i britanskom sucu, uskratiti hranu, transport i smještaj. Britanske i američke vlasti kasnije su popustile, ali su svejedno uvele određene restrikcije. Dodatni zaštitari tvrtke G4S dovedeni su na otok kako bi nadgledali BBC-jeve novinare i odvjetnike migranata. Nije bilo slobodnog kretanja po otoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. listopad 2024 04:18