DRAMA U SAD-U

Kaos uoči izvršenja smrtne kazne, ključni svjedok pod zakletvom tvrdi da je lagao: ‘Pomilovanje? Pričekajmo...‘

Suoptuženik tvrdi da Freddie Owens nije bio u trgovini kada je ubijena prodavačica, zbog čega je osuđen

Freddie Eugene Owens

 Handout/Afp

Južna Karolina trebala bi pogubiti prvog zatvorenika u posljednjih 13 godina nakon odgode jer država nije mogla nabaviti supstance potrebne za smrtonosnu injekciju.

Freddie Eugene Owens trebao bi biti smaknut nešto iza 18 sati po lokalnom vremenu (nešto iza ponoći na subotu po hrvatskom vremenu) u zatvoru Columbia. Osuđen je za ubojstvo prodavačice Irene Graves koja nije mogla otvoriti sef u trgovini u Greenvilleu 1997. godine, kao prenosi AP.

No, u jeku priprema smaknuća nastao je kaos nakon što je ključni svjedok u izjavi pod zakletvom ustvrdio da je lagao kako bi osudili sada 46-godišnjeg Owensa.

Naime, u srijedu su njegovi odvjetnici podnijeli izjavu suoptuženika Stevena Goldena, u kojoj se navodi da Owens nije bio u trgovini u vrijeme kada je Graves ubijena, prenosi Daily Mail.

‘Želim imati čistu savjest‘

Golden je rekao da je okrivio Owensa, koji je tada imao 19 godina, jer je bio pod utjecajem kokaina i suočavao se s pritiskom policije. "Smatrao sam da bi me pravi počinitelj ili njegovi suradnici mogli ubiti ako otkrijem njegovo ime policiji. Još uvijek od toga strahujem. Ali Freddieja (tamo) nije bilo", rekao je Golden.

Ipak, unatoč tvrdnjama Goldena, Vrhovni sud Južne Karoline odbio je reagirati i zaustaviti pogubljenje Owensa. Suci su u četvrtak presudili da Goldenova izjava nije bila dovoljna da spriječi zatvorske službenike da pogube Owensa. "Južna Karolina je na rubu da pogubi čovjeka za zločin koji nije počinio. Nastavit ćemo zastupati Owensa", rekao je odvjetnik Gerald ‘Bo‘ King.

Golden je svjedočio na Owensovom suđenju rekavši da su tužitelji obećali razmotriti njegovo svjedočenje u njegovu korist, ali se Owens ipak suočio sa smrtnom kaznom ili doživotnom robijom. On je na kraju osuđen na 28 godina iza rešetaka nakon što se izjasnio krivim za blažu optužbu za ubojstvo iz nehata.

"Sada se javljam jer znam da je Freddiejev datum pogubljenja 20. rujna i ne želim da Freddie bude pogubljen zbog nečega što nije učinio", rekao je Golden. "Ovo je veliki teret i želim imati čistu savjest".

Tužitelji su rekli da je nekoliko drugih svjedoka svjedočilo da je Owens bio taj koji je povukao okidač. Ti svjedoci bili su Owensovi prijatelji koji su rekli da im se hvalio kako je ubio Graves. Njegova bivša djevojka također je svjedočila da je priznao ubojstvo.

Manje od 12 sati nakon što je osuđen za ubojstvo Graves, Owens je ubio zatvorskog cimera, 28-godišnjeg Christophera Bryana Leeja, u svađi u zatvorskoj ćeliji, nakon što je Lee navodno rekao da je njegov rođak bio u poroti koja je Owensa osudila na smrt.

Guverner o eventualnom pomilovanju: ‘Pričekat ću‘

Tužitelji tvrde da se Goldenovom preokretanju svoje priče ne može vjerovati jer je sada priznao da je ranije lagao pod prisegom, pokazujući time da mu se ne može vjerovati.

U četvrtak je skupina Stanovnici Južne Karoline za alternativu smrtnoj kazni predstavila peticiju s više od 10.000 potpisa guverneru Henryju McMasteru. Traže preinačavanje Owensove kazne u doživotni zatvor. Republikanski guverner rekao je da će čekati s eventualnom objavom pomilovanja dok ga dužnosnici ne pozovu nekoliko minuta prije pogubljenja.

Owens je dobio izbor između smrtonosne injekcije, električne stolice ili strijeljanja, odlučivši se za smrtonosnu injekciju. Svoju je sudbinu prepustio svom odvjetniku, tvrdeći da njegova muslimanska vjera znači da ne može preuzeti aktivnu ulogu u vlastitoj smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:38