ZBOGOM, PAMETI

Karadžić otac države, Mladić heroj? Ne, nije odjel s bajkama nego udžbenik povijesti u Republici Srpskoj

Bursać ističe da će se tako na kraju osnovne škole tijekom više od mjesec dana učiti izmaštana i fabricirana povijest o velikosrpskim "herojima" devedesetih
 Cropix/screenshot/

Od rujna ove godine promijenjen je nastavni plan u osnovnim školama u Republici Srpskoj iz predmeta povijest. Uvedena je nova tema: "Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat", i to s deset nastavnih sati, a to je vremenski pet tjedana, piše Dragan Bursać za Al Jazeeru, prenosi Slobodna Dalmacija.

Bursać ističe da će se tako na kraju osnovne škole tijekom više od mjesec dana učiti izmaštana i fabricirana povijest o velikosrpskim "herojima" devedesetih, od kojih je većina osuđena za ratne zločine.

U tabličnom prikazu se vidi što će se u tom predmetu učiti.

image
Ajb Screenshot/

U lijevoj koloni nalaze se "ishodi znanja", tj. što učenici trebaju usvojiti, u srednjoj koloni nalaze se nastavne jedinice i pojmovi koji se moraju obraditi, a u desnoj koloni korelacija s drugim nastavnim predmetima, prenosi Slobodna Dalmacija Bursaća, koji kaže da u tom gradivu nema ni riječi o genocidu, silovanjima, spaljivanjima ljudi, opsadi Sarajeva, Bihaća, logorima, masovnim grobnicama i ostalim strahotama koje je i sud u Haagu klasificirao kao ratne zločine.

image
Peter Dejong/afp/
image
Gabriel Bouys/afp/

Bursać ističe da se u gradivu obrađuje i dječak Spomenko Gostić, dijete bez skrbi, koje je uz vojsku RS nemarom otjerano u rat i smrt, a njegova se pogibija predstavlja kao herojski čin.

Također, Ratko Mladić i njegovi generali predstavljeni su kao heroji, a Radovan Karadžić i političko rukovodstvo kao ‘očevi države‘.

image
Stringer/afp/
image
Dimitar Dilkoff/afp/profimedia/dimitar Dilkoff/afp/profimedia/
image
Filip Stevanovic/anadolu Via Afp/

Bursać za Al Jazeeru podsjeća da je u BiH protuzakonito negirati genocid i veličati ratne zločince te se pita hoće li za ovakve nastavne jedinice netko odgovarati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:21