BEZIZLAZNA SITUACIJA

Katastrofa u nastajanju: Izvori iz američke vlade razotkrili izraelske planove, ovo će biti kraj ‘kozmetičkih osveta‘ Teherana

Teheran je već jasno i glasno dao do znanja da planira odgovoriti na najavljenu izraelsku odmazdu

Južno predgrađe Beiruta

 Fadel Itani/Afp

Izrael nema dostatnih vojnih kapaciteta za obračun s iranskim nuklearnim programom, osobito ne bez eventualne asistencije Sjedinjenih Američkih Država, zaključak je analitičke kuće The Soufan Centre objavljen samo nekoliko sati nakon što je "dobro upućeni izvor" Washington Postu poručio da meta izraelske odmazde neće biti nuklearna, pa čak ni naftna postrojenja, kao što se tjednima (legitimno) pretpostavljalo.

Informacija još uvijek nije službena, nego samo "rekla-kazala", ali ni to nije zanemarivo jer američki mediji imaju vrlo kredibilne izvore pri samome vrhu, kako State Departmenta tako i izraelske vlade.

Drugim riječima, kad američki mediji objave ovakvu vijest, znači da: a) netko iz uskog Netanyahuova kruga tu informaciju želi plasirati da vidi kako će se odraziti na međunarodnu zajednicu i još važnije, tržište; te b) da pošalje (ne)diplomatsku poruku, kako režimu u Teheranu tako i Bijeloj kući Joea Bidena.

Poruka Teheranu? Čuvajte vojnu infrastrukturu jer će ona gotovo sigurno biti meta.

Poruka Bidenu? Možda ne planiramo stati na loptu, ali spremni smo vam "baciti kost" da bi se četiri tjedna prije vaših predsjedničkih izbora stvorio dojam da situaciju koliko-toliko držite pod kontrolom.

Međutim, hoće li se time dugoročno riješiti problem? Neće. Kao prvo, Teheran je već jasno i glasno dao do znanja da planira odgovoriti na najavljenu izraelsku odmazdu, što znači da se ostavlja malo i nimalo prostora za donedavno popularne "kozmetičke" osvete koje su nekoliko mjeseci prilično uspješno sprječavale prelijevanje sukoba na ostatak regije.

Drugo, ostaje činjenica da su Izrael i Iran jedan drugome još u travnju uspješno dokazali da si mogu međusobno penetrirati u teritorije i obavještajnu infrastrukturu, što znači da se neće žuriti s povratkom "u sjenu" iz koje su desetljećima ratovali uz pomoć šijitskih proksija u susjedstvu.

Suština cijele priče ostaju dvije poznate nam poznanice - iranski nuklearni program je, prema procjenama svih relevantnih nadležnih međunarodnih agencija, nadomak uspjeha, a Benjamin Netanyahu (kao i sve širi krug Izraelaca) želi se konačno obračunati s onim što Izrael već desetljećima smatra okosnicom vlastite egzistencijalne prijetnje. Te dvije komponente same po sebi dostatne su za katastrofu u nastajanju kojoj je, dokazano, teško i gotovo nemoguće više stati na kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. listopad 2024 19:13