‘PEKINŠKA DEKLARACIJA‘

Kina posredovala u povijesnom sporazumu dugogodišnjih palestinskih rivala, Fataha i Hamasa

Frakcije su se usuglasile o formiranju privremene vlade nacionalnog jedinstva, ujedinjenju institucija na Zapadnoj obali i u Gazi te pripremama za održavanje općih izbora

Mahmoud al-Aloul (Fatah), kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi i Mussa Abu Marzuk (Hamas)

 Pedro Pardo/Afp

Kina se sve više angažira na globalnom planu. Nakon što je "pomirila" Iran i Saudijsku Arabiju, sada je posredovala u povijesnom sporazumu Hamasa i Fataha. Potpisana je, kako javlja Reuters, tzv. Pekinška deklaracija.

No, nije sve išlo glatko. Razgovori Fataha i Hamsa bili su prekidani, čak se pojavila bojazan da će se pasti u vodu, ali na kraju je sastanak ipak rezultirao zajedničkim priopćenjem u kojem su se frakcije usuglasile o formiranju privremene vlade nacionalnog jedinstva, ujedinjenju institucija na Zapadnoj obali i u Gazi, započinjanju rekonstrukcije pojasa Gaze i pripremama za održavanje općih izbora što prije. Datum izbora i formiranje vlade još nisu navedeni, iako je rečeno da će to biti utvrđeno naknadno.

Glasnogovornik Hamasa Husam Badran izjavio je da je najvažnija točka formiranje vlade palestinskog nacionalnog jedinstva. Ta će vlada upravljati poslovima Palestinaca i u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali te nadgledati obnovu i pripremiti uvjete za izbore. Podsjetimo, Fatah drži vast na Zapadnoj obali, a Hamas u pojasu Gaze.

Na skupu je sudjelovalo 14 palestinskih stranaka. U priopćenju nakon sastanka stranke su se obvezale da će se zalagati za uspostavu nezavisne palestinske države s Jeruzalemom kao glavnim gradom te za povratak palestinskih izbjeglica u skladu s UN-ovom Rezolucijom 194 iz daleke 1948. godine.

Na sastanku održanom pod pokroviteljstvom kineskih vlasti palestinski pokreti postigli su dogovor o formiranju "vlade nacionalnog jedinstva" koja uključuje sve stranke, javljaju arapski mediji. Summit je održan u Pekingu pod "pokroviteljstvom" kineske vlade, što je sudionicima garantiralo "mir i tišinu".

Hamas i Fatah su dugogodišnji rivali, još otkako su Hamasovi borci nasilno izbacili Fatah iz pojasa Gaze nakon sukoba koji su uslijedili poslije uvjerljive pobjede Hamasa na izborima 2006. godine, navodi portal Slobodna Bosna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2024 23:03