ODGOVOR PEKINGA

Kina uzvraća udarac, optužili SAD: ‘Istraživanje o podrijetlu korone koriste za manipulaciju‘

Joe Biden je zatražio da se udvostruče napori u istraživanju podrijetla koronavirusa, što je razljutilo Peking
Joe Biden i Xi Jinping
 Eyepress Via Afp/Afp/Profimedia

Kina je u četvrtak odbacila i kritizirala zahtjev predsjednika SAD-a Joea Bidena da američke obavještajne agencije pokrenu novu istragu o izvoru koronavirusa, optuživši Washington da nastoji politizirati to pitanje.

Biden je rekao da je američka obavještajna zajednica podijeljena u pitanju porijekla koronavirusa i je li prešao sa zaražene životinje na čovjeka ili se radi o nesreći u laboratoriju zatražio nastavak istrage o izvoru pandemije covida-19.

Dodao je i kako očekuje objavljivanje rezultata obavještajnog izvještaja o podrijetlu virusa. No, kinesko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je SAD za ''političku manipulaciju i prebacivanje krivnje''.

Također, odbacili su svaku vezu između Covida-19 i laboratorija za istraživanje virusa u kineskom gradu Wuhanu, mjestu gdje je Covid-19 prvi put otkriven krajem 2019. godine.

Vlasti su povezale rane slučajeve zaraze s tržnicom u Wuhanu, no nedavni izvještaji američkih medija sugeriraju kako postoji sve više dokaza da virus potječe iz laboratorija u Kini i možda slučajnim probojem.

U srijedu je američki predsjednik Biden rekao da je zatražio izvješće o podrijetlu Covida-19 nakon stupanja na dužnost, ''uključujući i one je li virus proizašao iz ljudskog kontakta sa zaraženom životinjom ili iz nesreće u laboratoriju''.

Biden je rekao da se većina obavještajne zajednice složila da je jedan od ta dva scenarija vjerojatan, ali ''ne vjeruje da postoji dovoljno informacija kako bi se procijenilo da je jedan vjerojatniji od drugog''. Biden je zatražio od obavještajnih službi da ''udvostruče napore na prikupljanju i analiziranju podataka koji bi nas mogli približiti konačnom zaključku''.

U četvrtak je tijekom tiskovne konferencije rekao kako planira objaviti izvještaj nakon što bude završen.

Najava od srijede je razljutila kineske dužnosnike. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je da Sjedinjene Države ''ne brinu o činjenicama ili istini i da nemaju nikakav interes za ozbiljnu znanstvenu studiju o podrijetlu virusa''.

''Njihov je cilj iskoristiti pandemiju za provođenje stigmatizacije, političke manipulacije i prebacivanje krivnje. Ne poštuju znanost, neodgovorni su prema životima ljudi i kontraproduktivni su u zajedničkim naporima u borbi protiv virusa'', rekao je.

Lijian je dodao i da su američke obavještajne agencije imale ''mračnu povijest'' širenja dezinformacija.

U priopćenju kineskog veleposlanstva u Sjedinjenim Državama, koje se nije izravno odnosilo na naredbu Bidena, poručuju da se ''vraćaju klevetničke kampanje i prebacivanje krivice".

Što se tiče porijekla pandemije, Anthony Fauci, savjetnik za koronavirus u Bijeloj kući, rekao je kako vjeruje da se virus prenio sa životinja na ljude, iako je ovog mjeseca priznao kako više nije siguran da se Covid-19 prirodno razvio.

Nalog Bidena za daljnjom istragom uslijedio je dan nakon što je Xavier Becerra, američki tajnik za zdravstvo, pozvao WHO da osigura "transparentnu" istragu podrijetla virusa.

"Druga faza studije o podrijetlu Covida mora biti pokrenuta s projektnim zadatkom koji je transparentan, zasnovan na znanosti i daje međunarodnim stručnjacima neovisnost da u potpunosti procijene izvor virusa i rane dane izbijanja", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 22:07