DVIJE MINUTE DRAME

Kineska špijunska letjelica u japanskom zračnom prostoru, dignuti avioni: ‘Točno znamo koji im je bio cilj!‘

Japansko ministarstvo obrane objavilo je mapu koja prikazuje kineski avion Y-9 u neposrednoj blizini istočne obale otočja Danjo
 Chi Wei/Imaginechina Via Afp

Kineska vojno-obavještajna letjelica ovoga je ponedjeljka pune dvije minute provela u japanskom zračnom prostoru, zbog čega je Tokio i formalno optužio Peking, tj. vojnu strukturu Narodne Republike, za kršenje međunarodnog prava i direktan napad na nacionalnu sigurnost susjeda na istoku te je u patrolu poslao nekoliko svojih aviona. Treba utješiti da nije došlo do izravnog okršaja, već samo do prvog formalnog upozorenja.

Zamjenik ministra vanjskih poslova, Masataka Okano, promptno je na raport pozvao otpravnika poslova kineskog veleposlanstva u Tokiju, Shija Yonga, kako bi mu formalno uložio žalbu i zatražio objašnjenje za okolnosti incidenta.

Dobro upućeni izvor iz japanske diplomacije za britanski The Guardian tvrdi da je Peking, vjerojatno, pokušao isprovocirati Tokio na neku vrstu reakcije, dok je japanski profesor sa Sveučilišta u Tokiju, Yee Kuang Heng, uvjeren da je kineska letjelica "testirala japansku mrežu protuzračne obrane" te da je "prikupljala obavještajne podatke, poput tipizacije radarskog signala i njegove pokrivenosti na spornom teritoriju".

Japansko ministarstvo obrane objavilo je mapu koja prikazuje kineski avion Y-9 u neposrednoj blizini istočne obale otočja Danjo, nakon čega je skrenuo u desno te je ušao 12 nautičkih milja u teritorij Japana.

Riječ je o otočju koje se zbog svoje bioraznolikosti i prirodnog bogatstva nalazi pod posebnim protektoratom prefekture Nagasaki, u čijem se akvatoriju formalno nalazi.

- Vlada će i dalje pomno pratiti vojne aktivnosti Kine te će poduzeti sve raspoložive mjere kako bi spriječila ponavljanje ovakvih incidenata - rekao je šef kabineta japanskoga premijera, Yoshimasa Hayashi, istaknuvši kako ne pamti kada je vojna prisutnost Pekinga u Istočnom kineskom moru bila toliko primjetna koliko zadnjih godina.

Ovaj incident, naime, nije eskalirao u vakuumu. Prema formalnim podacima japanskog ministarstva vanjskih poslova te obrane, kineski vojni avioni su se prošle fiskalne godine u neposrednoj blizini japanske granice našli čak 479 puta; dakle, više puta dnevno.

Osim što Peking za taj zadatak redovito angažira vojne avione, uposleni su bili i vojni brodovi, koji su ove godine oborili rekord te su u neposrednoj blizini Senkaku otočja, nenaseljenog arhipelaga u Istočnom kineskom moru oko kojeg susjedi već stoljećima vode teritorijalni spor, proveli 158 uzastopnih dana ove godine.

Poznata je i činjenica da Xi Jinping ne skriva teritorijalne ambicije, a da se posebno "zapikirao" na Tajvan koji, prema vlastitim riječima, "milom ili silom planira okupirati najkasnije do 2027. godine".

Treba odmah napomenuti da Japan nije član NATO-a. Naime, riječ je o državi toliko opterećenoj svojom recentnom militantnom povijesti da se posljednjih desetljeća (previše) pouzdala u pacifizam, ograničivši pritom veličinu svoje vojske i mogućnost svakog budućeg naoružavanja. Također, riječ je o državi čija je sigurnost izuzetno naslonjena na Sjedinjene Američke Države; i to putem nekoliko bilateralnih i multilateralnih obrambenih sporazuma. Washington je u brojnim prilikama Pekingu dao do znanja kako svaki eventualni napad na Senkaku (ili Danjo) otočje smatra napadom na sebe.

Osim što je Tokio prije samo nekoliko mjeseci odlučno zakopao ratnu sjekiru s Južnom Korejom, također oko bolne prošlosti, kako bi unaprijedili zajedničku obrambenu suradnju pred dvama neprijateljima s nuklearnim arsenalom (Kinom i Sjevernom Korejom), Japan sve češće surađuje i s Filipinima, oko kojih je Peking također posljednjih mjeseci proširio svoje papke.

Jake Sullivan, Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost, ovih bi dana trebao formalno posjetiti Peking, u kojem će ga prema protokolu dočekati kineski šef diplomacije Wang Yi. Izgledno je da će pitanje tenzija na japanskom (i filipinskom) teritoriju biti jedna od glavnih tema njihova razgovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. kolovoz 2024 17:46