‘NAPAD SOKOLA‘

Kineski vojnici stigli na granicu s Poljskom, tajanstveni manevri na drugom kraju svijeta: ‘Pogledajte gdje su došli Rusi!‘

Zajedničke vojne vježbe Rusije, Kine i Irana

 Iranian Army Office/zuma Press/profimedia/Iranian Army Office/zuma Press/profimedia

Dok se čelnici NATO-a okupljaju u utorak u Washingtonu na summitu s ciljem pokazivanja čvrstog stava prema Rusiji i potpore Ukrajini, Kina i Bjelorusija započele su zajedničke vojne vježbe nekoliko kilometara od granice Bjelorusije s članicom NATO-a Poljskom. Vježbe, kodnog naziva ‘Napad sokola‘, trajat će do 19. srpnja, a održavaju se na poligonu u blizini grada Bresta.

Bjelorusija je dopustila Rusiji korištenje njezina teritorija kao jedno od lansirnih platformi za invaziju Moskve na Ukrajinu u veljači 2022. godine. Bjelorusko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da veličina NATO snaga na granici s Bjelorusijom brzo raste, što dovodi do povećanja napetosti u regiji. "Naša zemlja poduzima sve moguće mjere kako bi spriječila eskalaciju. Međutim, prijeđe li netko naše granice, reakcija će biti oštra", stoji u objavi.

No, to nisu jedini vojni manevri zemalja koje se suprotstavljaju NATO-u za vrijeme summita zapadnog vojnog saveza. Kako piše Newsweek, mornarice Rusije i Kine također trenutačno pokazuju ujedinjeni front protiv NATO-a. Kremlj je ovog tjedna, kako se navodi, poslao dvije skupine ratnih brodova da se susretnu s kineskim plovilima u azijskim vodama, što bi trebao biti pokušaj pokazivanja mišića čelnicima NATO zemalja.

Korvete klase Steregušči, Rezki i Gromki, napustile su dalekoistočnu rusku luku Vladivostok kako bi izvršile "dodijeljene zadatke u azijsko-pacifičkoj regiji", objavila je u ponedjeljak ruska državna novinska agencija TASS, pozivajući se na rusku Pacifičku flotu.

Intenzivni manevri

Ratni brodovi od 2200 tona provodit će vježbe protiv podmornica, protuzračne obrane i protudiverzantske vježbe na moru, kako navodi TASS režimska novinska agencija. Plovila su također prošla kroz vježbe obuke uništavanja neprijateljskih dronova. Još nije jasno za kada je planirano da manevri završe niti hoće li biti uplovljavanja u neku luku.

image

Ruska korveta Gromki za vrijeme ranijih vojnih vježbi

Not Supplied/willwest News/profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Brodovi ruske Pacifičke flote imaju sjedište u zatvorenom gradu Fokinu u zaljevu Petra Velikog u Japanskom moru i redovito odlaze na obuku i u inozemne posjete kako bi podržali interese zemlje u regiji. U ponedjeljak je Ured zajedničkog stožera unutar japanskog Ministarstva obrane detektirao Rezki i Gromki kako prolaze kroz tjesnac Tsushima, strateški morski put koji razdvaja Korejski poluotok i japanski arhipelag. Brodovi nastavljaju ploviti jugozapadno od Japanskog mora do Istočnog kineskog mora, stoji u izvješću.

Japanske pomorske snage u subotu su uočile i treći ruski brod. Špijunski brod Karelija klase Višnja plovio je sjeverno od Filipinskog mora u Istočno kinesko more kroz tjesnac Miyako, priopćio je Združeni stožer u zasebnom izvješću. Nije poznato hoće li Karelija, brod za prikupljanje obavještajnih podataka, sudjelovati u bilo kojoj od vježbi. Ukupno je najmanje pet ruskih brodova prošlo kroz Istočno kinesko more ovog mjeseca.

Korveta Soveršenji klase Steregušči i prateći brod za opskrbu susreli su se prošlog tjedna s kineskom mornaričkom radnom skupinom prilikom četvrte godišnje zajedničke pomorske ophodnju. Skupina je plovila kroz tjesnac Osumi južno od glavnog japanskog otoka Kyushu prije nego što je ušla u širi Pacifik, kako navodi Združeni stožer.

Intenzivni manevri, koje bi kineska strana tek treba službeno priznati, dolaze u trenucima kada je američki predsjednik Joe Biden domaćin čelnicima NATO-a koji se okupljaju u Washingtonu na godišnjem summitu saveza od 9. do 11. srpnja. Japanski premijer Fumio Kishida i južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol su među indo-pacifičkim čelnicima koji su nazočni na summitu, dijelom kako bi iskazali svoju potporu Ukrajini i ukazali na povezanost odlučnosti NATO-a u Europi s tretiranjem djelovanja protivnika u Aziji.

image

Ruske korvete klase Steregušči, među njima i korveta Gromki

Yuri Smityuk/tass/profimedia/Yuri Smityuk/tass/profimedia

Frederik Van Lokeren, bivši časnik belgijske mornarice, a sada mornarički analitičar, kaže da je ruska mornarica, uključujući Pacifičku flotu, bila uključena u "diplomatsku ofenzivu" Kremlja prošlog mjeseca, pristajući u četiri luke u neutralnim i prokremaljskim zemljama.

Ruski brodovi izvan uobičajenog operativnog područja

Krstarica ruske Pacifičke flote Varjag i fregata Maršal Šapošnikov posjetile su sredozemne luke Aleksandriju i Tobruk prošlog mjeseca, koje se obje nalaze izvan uobičajenog operativnog područja flote u Aziji i Pacifiku, kako bi ojačale ruske odnose s Egiptom i Libijskom nacionalnom armijom (LNA), navodi TASS. Radi se o odmetnutim snagama prvenstveno koncentriranim u istočnoj Libiji, regiji pod kontrolom Khalife Haftara, zapovjednika (LNA) i saveznika Kremlja.

Varjag i fregata Maršal Šapošnikov trenutačno su usidreni u sirijskoj luci Tartus, prema obavještajnom analitičaru otvorenih izvora M.T. Andersonu, koji je u ponedjeljak objavio satelitsku snimku na X-u. Newsweek naglašava da ovu informaciju nisu mogli neovisno potvrditi.

U međuvremenu, zapovjedni brod Sedme flote američke mornarice USS Blue Ridge, u pratnji broda američke Obalne straže Waesche, stigao je u ponedjeljak u vijetnamski zaljev Cam Ranh, duboki zaljev okrenut prema spornom Južnom kineskom moru. Zaljev Cam Ranh bio je glavni vojni objekt SAD-a tijekom Vijetnamskog rata. Nakon što je Washington povukao svoje snage iz Vijetnama 1975. godine, postao je strateška sovjetska, a kasnije i ruska pomorska baza Pacifičke flote, sve do potpunog povlačenja tih snaga 2002. godine.

Usred porasta napetosti u Južnom kineskom moru, američka je mornarica posljednjih godina nekoliko puta uplovila u zaljev Cam Ranh, što je mjera izgradnje povjerenja po pitanju pomorske suradnje između Washingtona i Hanoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 20:15