BIZARNA NESREĆA

Kirurginju na letu probudile turbulencije, onda je uslijedio šok: ‘Tražite li svoju bebu? Pa... Gore je‘

Sjećam se osjećaja slobodnog pada, činilo mi se kao da traje vječno, rekla je Cecilia Laguzzi o traumatičnom letu

Let aviokompanije Air Europa tijekom kojeg je bila jaka turbulencija

 Screenshot/X/Pichipastoso

Majka dvoje djece i kirurginja, Cecilia Laguzzi, spavala je tijekom noćnog leta u ponedjeljak, dok se s obitelji vraćala kući u Urugvaj. Probudila ju je jaka turbulencija, a onda je uslijedio još jedan šok - pronašla je svog dvogodišnjeg sina zaglavljenog u odjeljku iznad glave, inače namijenjenom za prtljagu, prenosi ABC News.

- To je prizor koji nikad neću zaboraviti - rekla je kirurginja za emisiju “Dobro jutro, Amerika” nakon incidenta na letu aviokompanije Air Europa, tijekom kojeg su putovali zrakoplovom Boeing 787-9 Dreamliner.

Vraćala se s tromjesečnog staža u Barceloni i probudila kad je osjetila da ju nešto udara u glavu, a zatim i leđa. Na letu je bila sa suprugom i dvoje male djece.

- Sjećam se osjećaja slobodnog pada, činilo mi se kao da traje vječno - prenosi ABC News riječi kirurginje, koja procjenjuje da je nakon desetak sekundi zrakoplov nastavio s normalnim radom.

Odmah je počela tražiti djecu, koja su spavala nekoliko sjedala dalje s njezinim suprugom. Pronašla je kćer i muža, ali nije mogla vidjeti sina kroz mrak i razbacanu prtljagu po cijelom avionu.

- Pokušavali smo ga pronaći na podu i počeli vrištati njegovo ime, dok mi netko nije rekao: ‘Tražite li bebu?‘. Rekla sam da, na što su mi odgovorili: ‘Pa... Gore je‘ i pokazali prstom prema odjeljku za prtljagu. Vidjela sam ga kako plače i gleda u nas - prisjeća se Laguzzi, a prenosi ABC News.

Sina su pronašli praktički na stropu, gdje se odlomila plastika aviona i suprug ga je uspio izvući.

- Nikad neću zaboraviti kako sam se osjećala u tom trenutku. Plakao je, bio jako uplašen, ali čim sam ga uzela u naručje, smirio se - rekla je Laguzzi, a prenosi američka televizijska mreža.

Dodala je kako joj je obitelj trenutno “malo natučena”, ali inače su dobro. Iz aviokompanije tvrde da je turbulencija rezultirala sličnim scenarijem kod još 40 od sveukupno 325 putnika, koji su ostali ozlijeđeni tijekom incidenta.

Priopćili su da je let iz Madrida za Montevideo u Urugvaju doživio jake turbulencije, zbog čega je bio preusmjeren u Brazil iz sigurnosnih razloga.

Zrakoplov je sigurno sletio u zračnu luku Natal, gdje je 30 putnika dobilo liječničku pomoć, dok ih je 10 moralo biti prevezeno u bolnicu. Sveukupno ih je sedam u ozbiljnom, ali ne i po život opasnom stanju, potvrdili su iz Air Europe za ABC News.

Laguzzi je pokušala pomoći i drugim putnicima, dodajući kako ih većina njih imala jake bolove u leđima, ali i prijelome noge, ramena, ključne kosti ili nosa. Pretpostavlja da su ozljede prouzrokovali plastični paneli koji su padali na putnike.

Incident je i dalje pod istragom, priopćila je Air Europa. Pukovnik Steve Ganyard, suradnik ABC Newsa, objasnio je da je avion letio kroz područje poznato kao intertropska zona konvergencije, gdje postoji pojas grmljavinskih oluja.

- Avion je vrlo jak. Tko se veže sigurnosnim pojasnom, neće ostati ozlijeđen, stradaju samo oni koji nisu vezani - dodao je za ABC News.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 18:17