RAT ILI USTUPCI PUTINU?

Kličko tvrdi da se Zelenski nalazi pred zidom: ‘Što god napravi, to je političko samoubojstvo‘

Gradonačelnik Kijeva kaže da su pred Zelenskim teški mjeseci

Vitalij Kličko

 Sopa Images/ddp Usa/profimedia/Sopa Images/ddp Usa/profimedia

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je u intervjuu za talijanski list Corriere della Sera da će predsjednik Volodimir Zelenski vjerojatno morati održati referendum prije nego što pristane na bilo kakve teritorijalne kompromise s Rusijom.

Ova izjava dolazi nakon prijedloga bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa o mirovnom sporazumu između Ukrajine i Rusije. Kako Trumpova pobjeda na predsjedničkim izborima 5. studenoga postaje sve vjerojatnija, u tijeku su napori da ga se pridobije na stranu Ukrajine i osigura da svaki potencijalni dogovor bude povoljan za Kijev.

"Idućih nekoliko mjeseci bit će vrlo teški za Volodimira Zelenskog. Treba li nastaviti rat s novim smrtima i razaranjima ili razmisliti o teritorijalnom kompromisu s Putinom", rekao je Kličko u intervjuu, kako prenosi Kyiv Independent. "Kako možemo objasniti zemlji da se moramo odreći dijelova našeg teritorija koji su koštali života tisuća naših heroja u borbi? Koji god potez napravio, naš predsjednik riskira političko samoubojstvo".

Legitimacija naroda

Rekao je da će "Zelenski vjerojatno morati pribjeći referendumu". "Mislim da on ne može sam postići tako bolne i važne sporazume bez legitemacija naroda", dodao je Kličko.

Tri četvrtine Ukrajinaca protivilo se tome da Ukrajina učini teritorijalne ustupke Rusiji kako bi postigla mirovni sporazum u anketi koju je u prosincu objavio Kijevski međunarodni institut za sociologiju, što je blagi pad u odnosu na 84 posto onih koji su se izjasnili da se protive tome u svibnju 2023.

U novom istraživanju, kako je objavio Deutsche Welle, o čemu je Jutarnji list pisao ranije, 44 posto Ukrajinaca u područjima iza linije fronta smatra da je vrijeme za početak službenih pregovora između Kijeva i Moskve, 35 posto ih je protiv, a 21 posto je neodlučno. To su rezultati ankete koju je proveo ukrajinski Istraživački centar Razumkov po narudžbi internetskog portala ZN.UA od 20. do 28. lipnja 2024. godine.

image

Kličko i Zelenski u sukobu su još od prve godine Zelenskog na dužnosti predsjednika

/Afp

No, prema tom ispitivanju javnog mnijenja Ukrajinci su kategorički protiv toga da Kijev ispuni nedavne Putinove uvjete za okončanje rata. Gotovo 83 posto ispitanika odbacuje povlačenje ukrajinskih snaga iz dijelova regija Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja koji nisu pod kontrolom Moskve. Oko 84 posto ispitanika je protiv ustupanja ovih teritorija Rusiji. Osim toga, 77 posto je protiv ukidanja svih zapadnih sankcija Rusiji.

U istom intervjuu Kličko je kritizirao Zelenskog zbog koncentracije moći u svom uredu i rekao da je ukrajinski parlament zapravo učinjen irelevantnim.

Budući da od izbora za sada nema ništa, Kličko se zalagao za stvaranje vlade nacionalnog jedinstva, kako bi se "izbjeglo da se sve važne odluke prebace samo na ured predsjednika", ali je izrazio sumnju da bi Zelenski bio spreman odreći se bilo kakve ovlasti da bi se to postiglo.

Kličko i Zelenski, podsjeća Kyiv Independent, u sukobu su još od prve godine Zelenskog na dužnosti predsjednika. Sukob se ogledao u ponovljenim istragama i pokušajima uklanjanja gradonačelnika iz Kijevske gradske državne uprave.

‘Jako dobar razgovor‘ Zelenskog i Trumpa

Inače, Trump je u petak razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim prvi put od ruske invazije na Ukrajinu, a za razliku od njihovog posljednjeg telefonskog razgovora, obje strane su ustvrdile da su zadovoljne kako je razgovor prošao.

Kako je prenio Politico, Trump je rekao da je to bio "jako dobar razgovor" i da će raditi na pregovorima o mirovnom sporazumu između Moskve i Kijeva. Osoba bliska Zelenskom, koja je željela ostati anonimna kako bi govorila o privatnom razgovoru, rekla je da on je prošao "iznimno dobro" i da je Trump obećao "postići pravedan mir u Ukrajini" ako ponovno osvoji Bijelu kuću.

Zelenski je u objavi na X-u napisao da su se on i Trump složili zakazati "osobni sastanak" kako bi razgovarali o tome "koji koraci mogu dovesti do toga da mir bude pošten i istinski dugotrajan".

Trump je ranije obećao brzo okončanje rata u Ukrajini ako bude ponovno izabran u studenom, otišavši tako daleko da je rekao kako će pregovarati o miru prije nego što preuzme dužnost u siječnju te je s omalovažavanjem govorio o Zelenskom kao "najvećem trgovcu svih vremena" zbog njegovih napora da osigura milijarde dolara vojne, ekonomske i humanitarne pomoći Washingtona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. kolovoz 2024 22:58