OFENZIVA KOJA SE ČEKALA

KLJUČNA BITKA ZA PAD ISLAMSKE DRŽAVE Napadačima prijete tajni tuneli i bombe iznenađenja, Rusi teško optužili Iračane i Saudijce

Američki ministar obrane Ash Carter rekao je kako je ovo ključna operacija za konačnu pobjedu nad Islamskom državom, i to ne samo u Iraku
 Azad Lashkari / Thaier Al-Sudani / Stringer / Reuters

Nakon gotovo 27 mjeseci "okupacije", od lipnja 2014. godine, iračke su snage krenule u odlučnu ofenzivu oslobađanja drugog grada po važnosti u toj zemlji - Mosula.

Nakon oslobađanja Faludže, početkom prošlog ljeta, ova bi operacija mogla označiti konačni pad i slom tzv. Islamske države u Iraku, ali i - navodne - njihove koncentracije u Siriji. Islamska je država zadnju godinu u neprestanoj defenzivi, a u šest mjeseci ove godine izgubili su 16 posto teritorija koji su kontrolirali (lani su se pod pritiskom antiisovskih snaga morali povući sa 15 posto područja koja su zauzeli).

Zadovoljni Al-Abadi

Nakon drugih priprema, u kojima je sudjelovao i Pentagon, irački premijer Haider al-Abadi u obraćanju javnosti obznanio je početak akcije oslobađanja toga dvomilijunskoga grada koji i za IS ima simboličko značenje. Naime, upravo je u Mosulu suludi vođa IS-a Abu Bakr al-Bagdadi objavio osnivanje kalifata, odnosno Islamske države. Bagdadi se nalazio u Mosulu, no prema nekim informacijama je nakon početka napada napustio taj grad.

Kao uvod u mosulsku bojišnicu oslobođen je gradić Dabik koji nema velik strateški značaj, ali je za IS mitski važan jer je, prema legendi, to mjesto na kojem će doći do odlučujućeg kreševa muslimana i nevjernika. Prije samog početka akcije, sa subote 15. na nedjelju 16. listopada, irački su zrakoplovi zasuli grad lecima kojima upozoravaju stanovnike da se drže kuća i skloništa te najavljuju da se "dan oslobođenja približava".

Osim 40-ak tisuća pripadnika iračkih snaga, u borbama sudjeluju i oko deset tisuća kurdskih pešmergi, čiji je zadatak spriječiti prodor IS-a, te dragovoljačke snage iračkih kršćana iz Nineve i šijitski borci. Pomoć im daje i američka artiljerija, a dodatna su potpora američki i francuski zračni napadi. Govori se o sudjelovanju pet tisuća američkih vojnika u akciji, ali u savjetničkoj funkciji. Tako je i američki ministar obrane Ash Carter izjavio da je operacija oslobađanja Mosula ključna za pobjedu nad Islamskom državom, i to ne samo u Iraku. - Ovo je odlučujući trenutak u operaciji kojom se IS-u želi nanijeti definitivni poraz - rekao je Carter koji je uvjeren da će američki irački partneri pobijediti zajedničkog neprijatelja i osloboditi Mosul.

U Mosulu iračku vojsku, zapadne saveznike i pešmerge čeka između 4000 i 8000 boraca ISIS-a (prema procjenama Pentagona između 3000 i 5000) koji u strahu drže skoro milijun i pol civila u gradu i njegovoj okolici.

Predsjednik vlade Iračkog Kurdistana, Masud Barzani, pozdravio je početak borbi za Mosul te objavio kako su se Bagdad i Erbil, sjedište Iračkog Kurdistana, dogovorili o stvaranju zajedničkog političkog vijeća koje će upravljati Mosulom nakon protjerivanja snaga IS-a.

Šest autobusa

Neki očevici iz Mosula već javljaju o povlačenju određenog broja boraca IS-a te žena i djece (radi se navodno o šest autobusa), koji su otišli prema Siriji, te da bi moglo doći do masovnijeg "pregrupiranja". I CNN navodi, pozivajući se na iračke obavještajne izvore, kako su borci IS-a već razradili plan evakuacije.

Kako bilo da bilo, informacije govore da se u Mosulu već vode žestoke borbe, a prema nekim navodima iz stožera iračke vojske, mogle bi trajati nekoliko tjedana, pa i ući u smiraj 2016. godine. IS je pripremio obranu tako što je u rovovima na prilazu Mosulu, ali i u samom gradu zapalio naftu kako bi gustim crnim dimom omeo vidljivost.

Iračke snage napreduju brže od predviđenog u ofenzivi čiji je cilj preuzeti Mosul iz ruku Islamske države, ali bitka će biti teška i duga, objavio je u ponedjeljak Pentagon. "Rani znaci upućuju da su iračke snage dosad ispunile svoje ciljeve, čak ranije od predviđenog za prvi dan", rekao je glasnogovornik Pentagona Peter Cook. Trenutno se iračka vojska na nekim dijelovima nalazi oko 11 kilometara od samog grada, prema pisanju Independenta.

Video snimka dijelova ofenzive s YouTube kanala televizije Russia Today

"Ta operacija kojom se želi ponovno preuzeti kontrola nad drugim gradom u Iraku vjerojatno će trajati tjednima, moguće i duže", upozorio je u ponedjeljak general Stephen Townsend, novi zapovjednik međunarodne koalicije za borbu protiv IS-a predvođene SAD-om. "Bitka će biti duga i teška ali Iračani su se pripremili i mi smo uz njih", naglasio je.

Obavještajni podaci iračke strane navode da su tijekom dvogodišnje vladavine IS-ovci sagradili cijeli niz tunela kroz koje se čak može voziti motociklima, a koji vode u sela u okolici Mosula. Iračka vojska se pribojava da bi džihadisti mogli i u Mosulu primijeniti svoju taktiku guranja civila, pogotovo djece, ispred svojih obrambenih linija kao štit.

No, s druge strane, govori se i o rasulu unutar IS-a pa je agencija Reuters javila kako je jedan od zapovjednika prebjegao na iračku stranu i sudjelovao u izradi napada, a navodno unutar grada ima još IS-ovaca koji su spremni prijeći na stranu iračke vojske kao svojevrsna peta kolona. Doduše, neki drugi izvori kažu kako je urota otkrivena te je čak 58 IS-ovih urotnika po kratkom postupku pogubljeno.

Katastrofa

S obzirom na veličinu grada, u UN-u smatraju da bi se mogli suočiti s novom izbjegličkom i humanitarnom katastrofom.Predviđa se da bi se u bijeg moglo dati nekoliko stotina tisuća, pa i milijun ljudi (ovisno o intenzitetu i duljini borbi), a iračka vlada već upozorava da u postojećim izbjegličkim kampovima nema dovoljno kapaciteta, ali ni uvjeta i financijskih sredstava za prijam toliko ljudi.

Ruski portal Gazeta.ru, pozivajući se na neke obavještajne izvore, navodi kako navodno postoji plan SAD-a i Saudijske Arabije da se napravi koridor kojim će se radikali iz IS-a povući prema Siriji gdje će se upustiti u borbu s ojačalim snagama lojalnima predsjedniku Bašaru al-Asadu.

Naime, u Siriji snage vjerne predsjedniku Asadu uz pomoć Rusa ostvaruju značajne vojne uspjehe, pogotovo u sukobima s oporbenim snagama koje podržavaju SAD i EU. Ruski portal spominje čak devet tisuća džihadista koji će se prebaciti iz Iraka u Siriju. Oni bi se trebali uključiti u borbe oko Palmire i Deir ez-Zora gdje Asadova vojska napreduje. - Moskva zna za takav scenarij i na njega je spremna - ustvrdio je visoki izvor iz ruskih obavještajnih krugova.

Iračane koji bježe iz područja Islamske države očekuje osveta, upozorava AI

Paravojne skupine i vladine snage u Iraku su mučile, proizvoljno zatvarale i pogubile tisuće civila koji bježe iz područja pod kontrolom Islamske države, upozorio je u utorak Amnesty International.

Ta londonska udruga za ljudska prava tvrdi kako se tijekom napada na Mosul koji je započeo ovog tjedna ne smiju ponoviti zlostavljanja koja su često osvetnički napadi na sunite za koje se sumnja da su surađivali s Islamskom državom.

"Nakon što su pobjegli od strave rata i tiranije Islamske države, sunitski Arapi Iraka suočeni su s brutalnim osvetničkim napadima milicija i vladinih snaga, te ih se kažnjava za zločine koje je počinila ta teroristička skupina", rekao je Philip Luther, istražni direktor AI-a za Bliski istok.

"Irak se trenutno suočava s vrlo stvarnim i smrtonosnim sigurnosnim prijetnjama od Islamske države, no nema opravdanja za izvansudska pogubljenja, prisilne nestanke, mučenja i proizvoljna zatvaranja", ističe Luther.

Te tvrdnje su objavljene u novom izvještaju koji se temelji na razgovorima s više od 470 bivših zatvorenika, svjedoka ili članova obitelji civila koji su ubijeni, zatvoreni ili nestali, te s dužnosnicima i aktivistima.

U izvještaju se spominje incident u svibnju u kojem je najmanje 12 muškaraca i četiri dječaka iz plemena Džumaila koji su pobjegli iz al-Sidžira pogubljeno nakon što su se predali osoblju u službenim vojnim i policijskim odorama.

Paravojne skupine su u lipnju uhvatile 1300 muškaraca i dječaka iz plemena Mehemda koji su pobjegli iz Saklavije, grada sjeverozapadno od Faludže, od kojih su mnogi mučeni prije no što su predani lokalnim vlastima.

Za Amnesty International su rekli kako su ih tukli, te nisu dobivali hranu i vodu. Jedan od njih prenio je kako je to bila "osveta za masakr u Speicheru".

Kamp Speicher nalazi se u blizini Tikrita, a 2014. su Islamska država i njezini saveznici ubili 1700 tamošnjih vojnih regruta. U kolovozu je 36 muškaraca obješeno zbog tog zločina.

"Iračke vlasti, čije suučesništvo i nedjelovanje u rasprostranjenim zlostavljanjima pomaže trenutnoj atmosferi nekažnjavanja, moraju obuzdati paravojne skupine i razjasniti da takvi ozbiljni prijestupi neće biti tolerirani", upozorava Luther.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 06:25