PRIJETNJA MIRU

Konaković: Ruski utjecaj u Bosni i Hercegovini i regiji je veći nego ikada ranije

Upozorio je kako je ruski utjecaj posebice vidljiv kroz postupke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića

Elmedin Konaković

 Nera Šimić/Cropix

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković upozorio je u petak kako je utjecaj Rusije u njegovoj zemlji i regiji veći nego ikada ranije pa stoga Zapad na to mora odgovoriti pojačanim angažmanom, uključujući i zadržavanje Ureda visokog predstavnika (OHR) s punim ovlastima.

"Ja odgovorno tvrdim da malignog utjecaja (Rusije) ima u BiH više nego ikada, ima ga još u regiji", kazao je Konaković u izjavi za portal Klix.

Upozorio je kako je ruski utjecaj posebice vidljiv kroz postupke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je, kako kaže, sve dalje od europskih krugova.

Ministar vanjskih poslova BiH to je izjavio suočen s napadima zbog pisma što ga je uputio državama članicama Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) te tijelima Europske unije.

U njemu je zatražio da se osigura nastavak djelovanja OHR-a i da se ta institucija zadrži s postojećim izvršnim ovlastima sve dok se ne ispune ciljevi i uvjeti postavljeni još 2008., a uključuju procjenu da je stanje u BiH potpuno sigurno i stabilno.

Visoki predstavnik u BiH ima ovlasti nametati zakone i smjenjivati izabrane dužnosnike što posebice smeta Rusiji koja u cijelosti podupire nastojanja političara iz reda bosanskih Srba da se OHR što prije zatvori kako bi oni bez straha od sankcija mogli provoditi politiku slabljenja BiH kao države.

Konaković je kazao kako je pismo kojim traži ostanak OHR-a uputio jer je postao svjestan da u EU ima "šapata i glasića" koji su htjeli otvoriti temu ukidanja pozicije visokog predstavnika, a na to je, kako tvrdi, otvoreno upozorio na posljednjem sastanku ministara vanjskih poslova država članica Unije održanom u Luxembourgu.

"Postoje propisani uvjeti (za zatvaranje OHR-a), treba stabilizirati odnose u BiH i tek onda eventualno razmišljati o onome što govore predstavnici iz RS-a. A ono što oni govore, tjera nas da čuvamo OHR pod svaku cijenu", kazao je Konaković.

Iz RS-a su ga zbog toga optužili da BiH pokušava zadržati u "kolonijalnom statusu" kako je to ustvrdila članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, dok je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik pokušao biti ironičan napisavši na društvenoj mreži X da je Konaković na dobrom putu da vrati BiH u srednji vijek.

Njima su se u kritikama Konakovića pridružili iz ruskog veleposlanstva u BiH izjavom u kojoj stoji kako on svojim zalaganjem za ostanak OHR-a dokazuje da je nesposoban samostalno donositi odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 19:16